BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az lenne meglepetés, ha nem vágna kamatot az MNB jövő héten

A forint tegnapi gyengülésével ismét közel került az EUR/HUF kurzus a 284-es szinthez, holott kedden még jelentősebb erősödést láttunk, 282 körül is megfordult a devizapár. Ha 284 forint fölé kerül az árfolyam, akkor a következő szint 286, majd 286,5 forintnál, a novemberi közepi csúcsnál látható, ezt követően pedig a 200 napos mozgóátlag, 287 forint körül állíthatja meg a kurzus emelkedését – írják az Erste Bank elemzői.

Továbbra is inkább a forint gyengélkedése látható, annak ellenére, hogy az állampapírpiacon továbbra is viszonylag jó a hangulat. Ez, mint ahogy korábban is írtuk, az MNB várhatóan folytatódó kamatcsökkentésével függhet össze. A legutolsó idei kamat meghatározó ülés jövő kedden lesz, ami egyre inkább a befektetők figyelmének középpontjába kerülhet, ahogyan az időpont közeledik. Most már az jelentene meglepetést, ha a testület nem vágná tovább a kamatot. A forint kamatelőnye így tovább csökkenhet.

A tegnapi kötvényaukciókon a 3, az 5 és a 15 éves papír esetében a maximális hozam rendre 5,68 százalék, 6,08 százalék és 6,32 százalék lett. Az ÁKK az eredetileg tervezett 43 milliárddal szemben 52 Mrd forintnyit bocsátott ki összesen a három papírból. A délutáni nem-kompetitív tenderen pedig további 7,4 Mrd forintnyi kötvény kibocsátására került sor. Az állampapírok másodlagos piacán a diszkont hozamok nem igazán mozdultak el, a 3-15 éves szakaszon pedig 3-8bp-os hozamcsökkenés következett be.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon kismértékben gyengült a dollár az euróval szemben, az EUR/USD árfolyam 1,3074-ről 1,3077-re emelkedett. Rossz hangulat uralkodott tegnap a tengerentúli tőzsdéken, a nyitást követően a mélybe vetették magukat a piacok, és zárásig nem állt meg a lejtmenet (Dow -0,56 százalék, Nasdaq -0,72 százalék, S&P500 -0,66 százalék). Tegnap ismét megszólalt John Boehner republikánus vezető a költségvetési szakadékkal kapcsolatban, szerinte a demokraták nem akarnak kiadáscsökkenést végrehajtani, hanem adóemelésben gondolkodnak. Erre azt mondta Harry Reid, hogy az emberek többsége inkább a gazdagok adóemelését támogatja. Draghi, az EKB elnöke szerint a költségvetési szakadék jelenleg még az európai adósságválságnál is nagyobb kockázat.

Emelkedés volt tapasztalható a hét utolsó kereskedési napján az ázsiai piacokon. A Hang Seng index értéke 0,67 százalékot emelkedett, miközben a Shanghai index kiemelkedő teljesítményt nyújtva 4,3 százalékot emelkedett. A Nikkei index értéke kismértékben csökkent, árfolyama 0,05 százalékkal mérséklődött.

Az árupiacon ma reggel enyhe emelkedést mutatott a kőolaj ára: 86.67 USD/bbl az ár, ami főleg a kínai növekedési adatok hatására emelkedett. Az arany ugyanakkor 1.700 dollár alatt maradt unciánként köszönhetően a fiskális szakadék miatt aggodalmaknak  A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a múlt heti 372 ezres (felfelé módosított) adathoz képest 29 ezer fővel, 343 ezerre esett vissza a friss munkanélküli segélykérők száma. Az adat lényegesen jobb a 368 ezres várakozásnál. Az októberi 0,3 százalékos csökkenés után novemberben 0,3 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom a tengerentúlon, ami elmaradt a 0,5 százalékos várakozástól.

A pénzügyminiszterek találkozóján megszavazták a görög mentőcsomagot. Jövő tavaszig 49,1 milliárd euró kap az ország, ebből 34 milliárd eurót már idén.

A kínai gazdasági adatok pozitív meglepetéssel szolgáltak reggel. A HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe 14 havi csúcson, 50,9 ponton áll decemberben, azaz már második hónapja a bővülést jelző 50 pont felett található a mutató. Az adat nagyban hozzájárult a kínai index jelentős emelkedéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.