BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkeztek Magyarországra a Fitch munkatársai

Tegnap jelentősebb emelkedést tudott felmutatni az USA azután, hogy egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, hogy a magasabb jövedelműek magasabb adóztatásával kapcsolatban egyre több republikánus (mintegy 30-40 fő) szavazna a demokratákkal együtt – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Ez pedig azt jelentené, hogy a demokrata javaslat megszavazásra kerülne, vagyis az USA elkerülné a fiskális szakadékot. Ráadásul a szolgáltatói beszerzési menedzser index is pozitív meglepetést okozott. Ugyanakkor az emelkedés azért nem volt olyan erős, hiszen a Dow Jones csak az elmúlt napok csökkenését dolgozta le. Magyarországon elkezdődött a Fitch elemzőinek vizsgálódása. Az S&P lépése után a piac leminősítést tippel még karácsony előtt. A BUX ma reggel a 200 napos mozgóátlagon billeg. Azért innen illene elindulnia fölfelé, akár még ma, de lehetőleg az elkövetkező napokban.

USA, Európa:

- Vegyes teljesítményt mutattak az amerikai indexek a tegnapi kereskedés során. A Dow index 0,63 százalékot emelkedett, az S&P500 is 0,14 százalékkal magasabb értékre emelkedett, miközben a Nasdaq index értéke 0,76 százalékot csökkent.

- Tegnap számos makroadatot publikáltak a tengerentúlon. Az ADP által publikált foglalkoztatottsági változás adat csalódást okozott, mert a várt 125 ezer helyett csak 118 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami a legutóbbi adatnál is rosszabb 40 ezerrel. A novemberi adatot jelentősen befolyásolhatta a Sandy hurrikán.

- Az ipari megrendelések a vártnál jobbak lettek. Nem vártak javulást a mutatóban, ehhez képest 0,8 százalékos emelkedés következett be.

- Az ISM szolgáltatói szektorra vonatkozó indexe szintén a várakozásokat meghaladó lett.

- A tegnapi spanyol kötvényaukción a meghirdetett 4,5 milliárd euróhoz közeli mennyiségben, 4,25 milliárd euró értékben adtak el papírokat. A 3 éves kötvényből 2,1 milliárdot értékesített az adósságkezelő 3,39 százalékos hozam mellett, a 7 éves papír hozama 4,67 százalék lett, amiből 1 milliárdot adtak el, a tízéves papírt 5,22 százalék körüli hozammal értékesítették. Összességében kedvező adatokat láthattunk, a hozamok csökkentek.

- Tegnap délelőtt az eurózóna szolgáltatói beszerzési menedzser indexének novemberi értékét publikálták. Az előzetes 45,7-es adat 46,7-re emelkedett, az elemzők stagnálást vártak. A kiskereskedelmi értékesítések adat a vártnál gyengébb lett, 0,8 százalékos csökkenést vártak az elemzők a tényadat pedig -1,2 százalék lett.

- A tegnapi nap folyamán a 10 éves francia államkötvények hozama rekord alacsony szintre, mindössze 2,001 százalékra csökkent.

- Ma tartja kamat meghatározó ülését az EKB és a Bank of England is. Az elemzők egyik jegybanktól sem várnak kamatváltoztatást. Ugyanakkor az Európai Központi Bank ma először fogja közzétenni 2014-re vonatkozó növekedési és inflációs előrejelzését.

- Mario Draghi kamatdöntő ülés utáni szokásos beszédje 14:30-kor kezdődik.

- Szintén érdemes lesz figyelni a ma délelőtt érkező harmadik negyedéves GDP adatot az eurózónából.

- Az S&P szelektív csőd-be vágta Görögország hitelminősítését csütörtökre virradóra.

Olaj, arany:

- Úgy tűnik, hogy az idei évben megtörik az a sorozat, amely az elmúlt 8 évet jellemezte. Ugyanis minden évben az év végére új csúcsra szaladt az árfolyam.

- Különben a nagy házak továbbra is bikák az arany tekintetében, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban 4 százalékot esett az árfolyam, s mára stabilan 1.700 dollár alá került. A 200 napos állíthatja meg a mozgást 1.660 dollárnál.

- Az olaj is csökkenő pályán van, ma reggel is dél felé vette az irányt, pedig a geopolitikai feszültség fokozódik a Közel-Keleten. Szíriában egyre inkább eldurvulnak az események, amely akár ENSZ beavatkozást is hozhat hamarosan.

- A tegnap közzétett adatok szerint a kőolaj készletek az USA-ban a várt 500.000 hordóval szemben 2,3 millió hordóval csökkentek, amely jó lenne az árfolyam szempontjából. Ugyanakkor a benzin készletek a várt 1,5 millió hordóval szemben 7,8 millió hordóval bővültek, s ez a mélybe küldte az olaj árfolyamát.

Devizák:

- A forint a tegnapi nap során kismértékben erősödni tudott az euróval szemben, de a ma reggeli órákban már a gyengülés jelei mutatkoznak. Tegnap az EUR/HUF árfolyama 283,17-ről 282,78-ra változott.

- Jellemzően kedvező amerikai adatok érkeztek tegnap, melynek eredményeként erősödni tudott a dollár az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyama 1,3094-ről 1,3068-ra csökkent le.

Távol-Kelet:

- A Nikkei 0,8 százalékot, a Hang Seng 0,1 százalékot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke változatlan maradt.

- Japán a mai 0,8 százalékos emelkedéssel felülteljesítette a többi régiós piacot. Ennek oka, hogy a friss közvélemény kutatások szerint megnőtt annak az esélye, hogy az LDP nyeri a választásokat. Ez azért lenne kedvező a tőkepiacok számára, mert miniszterelnök jelöltjük korábban már többször hangsúlyozta a gazdaságélénkítés fontosságát.

- Dél-Koreában véglegesítettek a harmadik negyedéves GDP adatot.

- Ausztráliában a vártnál jobb munkapiaci adatokat publikáltak.

Határidős piacok: Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma nyitás előtt

Vállalati hírek

- Horvát lapok szerint a MOL már megbízott egy befektetési bankot az INA 49,1 százalékának eladásával. Az INA irányításának átadására egy horvát bíróság szerint korrupció útján került sor, mely során Ivo Sanader volt kormányfő 10 millió euró kenőpénzt vett át a MOL-tól. A hírek szerint Slavko Linic pénzügyminiszter már kezdeményezte az INA részvényesi szerződésének módosítását. A hírek szerint katari érdeklődő van a csomagra. Véleményünk: Nem hisszük, hogy komoly alapja van a spekulációnak. Az INA-ra az oroszok érdeklődhetnek komolyan, de politikailag az ő jelenlétük kevésbé kívánatos, mint a MOL-é. A kormány próbál a korrupciós vád ürügyén jobb pozíciót elérni az INA irányításában, mint ami a korábbi szerződés szerint megilletné.

- Sajtóértesülések szerint a MOL, a Slovnaft és a Transpetrol együtt újítják fel a 130 kilométer hosszú Barátság-1 vezetéket 65 millió euróért (ebből a magyar szakasz 60 millió euró). A Barátság-1 az Adria felől szállít kőolajat a pozsonyi finomítóba. A felújítás azt mutatja, hogy a MOL komolyan aggódik a Barátság-2 csökkenő szállításai miatt. Idén nyáron a cseh Unipetrol tapasztalt csökkenő szállításokat a Barátság kőolajvezetékből. Az orosz állam új szállítási útvonalakat épít ki (ESPO, BPS-2), így a kitermelt kőolajat alternatív útvonalakon tudja eladni, nincs szüksége a Barátság-2 kapacitásaira. A MOL néhány dollárral többet fizet hordónként, ha kerülő úton, az Adria felől szállít kőolajat a finomítóihoz.

- Újsághírek szerint a MOL befagyasztja a cseh CEZ-zel közös erőmű fejlesztéseit a cég százhalombattai és pozsonyi finomítóinál. A korábbi hírek arról szóltak, hogy 860 MW-os gázüzemű erőmű épülhet Százhalombattán. Véleményünk szerint a MOL a magas szektoradók, a politikai bizonytalanság és a csökkenő áramkereslet miatt döntött a beruházás elhalasztásáról.

- A kormány 10 százalékos gázárcsökkentésről döntött a lakossági fogyasztók esetében. A 10 százalékcsökkentés érintheti a MOL-t is, mivel a cég kezében van a hazai gázvezeték rendszer és a hazai gázkitermelés döntő többsége.

- A Richter 2012. december 4-én további 5.000 darab saját részvényt vásárolt 36.466 forintos átlagáron. A társaság saját részvény állománya 100.184 darabra, csoport szinten 110.734 darabra változott.

- Az E-Star kötvényaukciót tartott tegnap, melynek keretében, illetve korábbi ajánlataik alapján az alábbi kötvénymennyiségeket vették vissza diszkonton:

- E-Star 2012/A: 0,7 millió forint névérték, 35 százalékos áron,
- RFV 2014/A: 393,9 millió forint névérték 25,05 százalékon, illetve 100.000 forintnyi 25.74 százalékos áron,
- E-Star 2015/A: 20,1 millió forint névérték 26.01 százalékon, illetve 2,3 millió forintnyi 25.74 százalékos áron,
- E-Star 2016/C: 106,1 millió forint névérték 25.32 százalékos áron.

Gazdasági hírek

- Sajtóértesülések szerint a Fitch hitelminősítő elemzői megérkeztek Magyarországra, és tárgyaltak az MNB-vel és a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A hitelminősítő már korábban jelezte, hogy még karácsony előtt felülvizsgálja Magyarország hosszú távú adósság besorolását.

 

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.