BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepően nagy volt az ipar visszaesése októberben

Tegnap az euró 282-284 forint között hullámzott, nagyjából stabilnak volt mondható a kurzus. Ma reggel azonban némi gyengülés látható, nemrég egy euróért 283,7 forintot kértek. 284 forintnál, illetve e felett 285 forintnál látunk szintet, ami megfoghatja a devizapár további emelkedését – írják az Erste Bank elemzői.

A forint árfolyama tegnap nap végére végül nem mutatott komolyabb elmozdulást a kezdeti árfolyamhoz képest, ma reggel azonban némi forintgyengülés tapasztalható. A régióban ezzel megint a forint mutatja a leggyengébb képet, hiszen bár a lengyel zloty is gyengül, annak mértéke nem olyan nagy, mint ami a forintban látható. (A cseh korona azonban ma reggel nemrég némi gyengülést kezdett mutatni).

Az ÁKK tegnap érdemi, 5-10 bázispontos hozamcsökkenést regisztrált a referencia állampapíroknál, miközben a 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukción rég nem látott tülekedés volt a papírokért. A tervezett, 50 milliárd forintos mennyiség helyett így az adósságkezelő 75 milliárd forintot tudott értékesíteni.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon az EUR/USD árfolyam 1,3068-ról 1,2976-ra csökkent. Emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést az amerikai tőzsdék (Dow +0,3 százalék, Nasdaq +0,5 százalék, S&P +0,3 százalék). Egész jó munkaerő piaci adatok érkeztek a tengerentúlról, hiszen a várt 380 ezer fő helyett csak 370 ezer új munkanélküli regisztráltatta magát. Eközben közeledést mutatott a republikánusok és a demokraták álláspontja a jövő évi költségvetésről folyó tárgyalásokon, ugyanis néhány republikánus hajlandó lehet elfogadni a magasabb jövedelműek adóterheinek növelését.

Sem az EKB, sem pedig a BOE nem változtatott a monetáris politika kondícióin, így az EKB kamata továbbra is 0,75 százalék, míg a BOE irányadó monetáris célja 0,5 százalék. Ugyanakkor az EKB jelentősen csökkentette a jövő évre várt euróövezeti gazdasági növekedést, ma reggel pedig a Bundesbank vágta az eddigi 1,6 százalékról 0,4 százalékra a jövő évre várt német GDP bővülés nagyságát. Vegyes elmozdulást láttunk

Ázsiában (Sanghaj: +1,7 százalék, Hang Seng: +0,4 százalék, Nikkei: -0,2 százalék). Három nap esést követően kismértékben emelkedett ma reggel a WTI kőolaj ára arra a várakozásra, hogy a kínai ipari termelési adat ismét erősebb lesz. Az arany ára 1700 dollár volt unciánként.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggeli adatai szerint az ipari termelés előzetes, októberi adata 3,8 százalékos munkanaphatással tisztított, éves csökkenést mutatott, szemben az általunk várt 0,2 százalékos növekedéssel. A havi csökkenés is tetemes, szám szerint megegyezik az éves kiigazított csökkenéssel (-3,8 százalék). Nem tudjuk biztosan, mi állhat a háttérben, előzetes adatról lévén szó, de a közlemény eléggé elkeserítő. Nagyobb átmeneti gyárleállások nem októberben szoktak lenni, hanem decemberben és július-augusztusban, ezért nem biztos, hogy ezzel magyarázható a csökkenés. Reméljük azért novemberben némi emelkedés jöhet, hiszen a beszerzési menedzser indexekben nem láttunk az elmúlt hónapokban jelenős romlást. Az persze igaz, hogy a rendelésállomány éves növekedési üteme erőteljesen lelassult az elmúlt hónapokban.

Ugyancsak ma jelent meg a harmadik negyedéves részletes GDP adat, ami az előzetes közléssel megegyező fő számokat mutat (a gazdaság éves szinten 1,5 százalékkal csökkent). A visszaesésben jelentős szerepe van a mezőgazdaság gyenge teljesítményének. Felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása már közel 4 százalékos csökkenést mutat éves alapon, míg a bruttó állóeszköz felhalmozás 3,6 százalékkal csökkent egy év alatt. Az adatok (az októberi ipari adattal együtt) összességében azt a várakozást erősítik, hogy a gazdaság várhatóan nem mutat majd komoly elrugaszkodást a negyedik negyedévben sem (ezzel párhuzamosan idén 1,4 százalékos, jövőre pedig 0,4 százalékos reál GDP visszaesésre számítunk).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.