BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem akar az állam jövőre devizakötvényt kibocsátani?

A forint ma reggel gyengüléssel kezdett, miközben az európai indexek vegyesen indították a napot. Pénteken még csökkentek az USA indexei, miközben ma reggel a japán piacon jelentős emelkedés látszott. A nemzetközi hangulat tehát vegyesnek mondható, ilyen helyzetben azonban a forint gyengülése egyelőre kismértékűnek mondható. A kurzus gyakorlatilag két hete 281,5-284,5 forint között hullámzik – írják az Erste Bank elemzői.

A múlt héten összességében nem gyengült nagyon a forint, de ez annak köszönhető, hogy kedden jelentősebb forinterősödés következett be. Továbbra is a forint látszik a leggyengébbnek a régióban, a várható további kamatcsökkentések miatt.

Az állampapírpiacon pénteken némi hozamemelkedést láthattunk, az ÁKK az éven túli lejáratoknál 3-5 bázispontos hozamnövekedést mért délután. Az állampapírpiaccal kapcsolatban érdekes hír, hogy a nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem is biztos, hogy szükséges jövőre devizakötvényt kibocsátani. Ez a megjegyzés kissé ellentmond annak, hogy Varga Mihály korábban a jövő év első negyedévét jelölte meg lehetséges devizakötvény kibocsátási időpontként. Ahhoz, hogy jövőre valóban ne kelljen devizakötvényt kibocsátani, nagyon jó befektetői hangulatra van szükség, és arra, hogy még az ideinél is érdemben több forintkötvényt bocsásson ki az állam. Ez pedig általában nem szokott jó hatással lenni a hozamokra (azok emelkedését okozhatja).

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a hét utolsó kereskedési napján jelentősen gyengült a dollár árfolyama az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyam a nyitó 1,3077-ről 1,3163-ra emelkedett. Az euró erősödését a kedvező európai adatokon túl főleg a költségvetési szakadék miatti félelmek támogatták. Rossz hangulatban telt a kereskedés a hét utolsó napján a tengerentúli börzéken, zárásra az összes főbb index pirosba fordult (Dow -0,27 százalék, Nasdaq -0,71 százalék, S&P500 -0,38 százalék). Az Apple 4 százalékot esett pénteken, miután az UBS csökkentette a papírra vonatkozó célárfolyamát. Nem volt nagy mozgás pénteken a főbb európai piacokon, gyakorlatilag oldalaztak az indexek (FTSE100 -0,13 százalék, DAX 0,18 százalék, CAC40 0 százalék). Vegyes teljesítménnyel kezdték a hetet az ázsiai piacok. A Hang Seng index 0,6 százalékot csökkent, míg a Shanghai index értéke 0,44 százalékot emelkedett. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Nikkei index, mely 0,94 százalékos erősödést tudott felmutatni. (Utóbbi a jó japán választási eredményeknek tudható be.) A kőolaj ár a nagyobb kínai kereslet hatására növekedésnek indult. A WTI ára hordónként 86,9 dolláros szintre emelkedett. Az arany ára viszont tartósan beesett 1.700 dollár alá: ma reggel 1.688 dolláron kereskedtek a sárga nemesfémmel a nemzetközi piacokon. Pluszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az Egyesült Államokban a várt 0,3 százalék helyett 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés novemberben, a nagyon jó adat a Sandy hurrikánnal hozható összefüggésbe. A fogyasztói árak a várt 0,2 százalék helyett 0,3 százalékkal csökkentek novemberben, a háttérben a benzinárak csökkenése áll.

Az öreg kontinensen BMI indexeket publikáltak pénteken, az eurózóna szolgáltatóipari mutatója a várt 47,3 pont helyett 46,3 pontra süllyedt decemberben. A feldolgozóipari index 46,3 pont lett, miközben a várakozás 46,6 pont volt.

A Fitch megerősítette az olasz államadósság besorolását (A-), de a negatív kilátást megtartotta a közelgő választások miatt. A hitelminősítő szerint Berlusconi felbukkanása komoly kockázatot jelent.

Heti kitekintő:

Egyesült Államok: A tengerentúlon ezen a héten több makroadat is lesz, amire érdemes figyelni. A mai napon a New York Fed indexet teszik közzé, majd szerdán a megkezdett építkezések és az újonnan kiadott építési engedélyek adatait teszik közzé. Csütörtökön egy újabb bizalmi indikátort, a Philadelphia Fed index értékét publikálják, majd pénteken megjelenik a végleges, decemberi Michigan fogyasztói bizalmi index. A Fed indexeknél a pozitív tartományba várhatóak az adatok az elmúlt havi negatív értékeket követően.

Európa: az öreg kontinensen a héten a legfontosabb adat a szerdai német Ifo index lesz. Várhatóan enyhe javulás lesz az előző havi, 101,4 pontos közleményt követően.

Magyarország : hazánkban a hét legfontosabb eseménye a holnapi kamatdöntés lehet. Várakozásunk szerint további 25 bázispontos kamatcsökkentésről fognak dönteni, s így a jegybanki alapkamat új szintje 5,75 százalékos lesz. Miután a piacok egyértelműen beárazták a kamatcsökkentést és a külső környezet továbbra is támogatónak mondható, az lenne meglepő, ha mégis másképpen döntene a tanács. A nagy kérdés igazából az, hogy meddig mehet még le a jegybanki alapkamat. Mi úgy gondoljuk, hogy a következő egy-két hónapban még folytatódhatnak a kamatvágások, összességében így a korábbi kamatpályánkat kismértékben módosítottuk. Jelenleg arra számítunk, hogy év közepéig 5 százalékra csökkentheti a kamatot a Monetáris Tanács, míg korábban év végére jeleztük csak előre ennek a szintnek az elérését. A héten csütörtökön az államháztartás végleges, novemberi adatát teszik közzé, míg pénteken a legfrissebb béradatokat tudhatjuk meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.