BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi mozgathatja meg a forintot az év végéig?

Gyengült tegnap kismértékben a forint, egy euróért tegnap este 283,3 forint körül kértek. Ma reggel egyelőre továbbra is 283 forint felett áll az euró árfolyama, de további forintgyengülés nem látható. Az EUR/HUF devizapár most már egy hete a 282-284 forint közötti szűk sávban ingadozik – írják az Erste Bank elemzői.

A forint tegnap enyhébb gyengülést mutatott, ma reggel azonban stabilnak látszik a kurzus. Az év végének közeledtével várhatóan egyre kisebb lesz a forgalom, azonban vannak fontosabb hírek, tényezők (például az amerikai költségvetési szakadék, vagy az európai adóssághelyzet esetleges további fejleményei, mint például a bankunió körüli viták) amelyek még megmozgathatják az árfolyamot év végéig.

Az állampapírhozamok folytatták a csökkenést tegnap az ÁKK adatai szerint: az egy év, illetve azon túli lejáratú papíroknál 1-16 bázispontos, azaz jelentősebb mértékű hozamcsökkenés bontakozott ki. Ma 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót tart az adósságkezelő, a felajánlott mennyiség 50 milliárd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár erősödéssel kezdte a tegnapi kereskedést az euróval szemben, és 1,288-ig szúrt az árfolyam, ahonnan észak felé vette az irányt, és zárásra már jelentősebbet tudott emelkedni 1,294-ig. A 20 napos mozgóátlagról pattant vissza az árfolyam, így a következő napokban nagyobb a valószínűsége a dollárgyengülésnek. Nem volt hatalmas mozgás tegnap a tengerentúli tőzsdéken, enyhe emelkedéssel zárták a kereskedést a piacok, fontos makro számokat nem publikáltak (Dow 0,11 százalék, Nasdaq 0,3 százalék, S&P500 0,07 százalék). Monti olasz kormányfő tervezett lemondása, és a költségvetési szakadékkal kapcsolatos bizonytalanság adta meg a hangulatot a piacoknak. Egyre rövidebb az idejük a tengerentúli vezetőknek a megállapodásra.

Ma kezdődik a Fed kétnapos ülése. A görög kötvény-visszavásárlási aukció ma 13:00-kor zárul (szemben az eredeti pénteki határidővel). A hírek szerint eddig 27 milliárd euró értékben ajánlottak fel kötvényeket, a terv 30 milliárd dollár volt, ami úgy néz ki, elérhető lehet. Vegyes a hangulat az ázsiai piacokon, és csak kisebb elmozdulást mutatnak az indexek (Nikkei -0,09 százalék, Hang Seng 0,06 százalék, Shanghai -0,32 százalék).

Az árupiacon emelkedni tudott tegnap az arany árfolyama, 1.702 dollárról 1.712 dollárig menetelt a kurzus, a 20 és 30 napos mozgóátlag elérése után torpant meg a nemesfém. Negatív irányba mozgott tegnap a kőolaj árfolyama, 86 dollárról 85,5 dollárig zuhant, de napközben 86,7 dolláron is járt a kurzus. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH közleménye szerint a fogyasztói árak havi szinten 0,1 százalékkal csökkentek novemberben, az éves ráta pedig 5,2 százalékra lassult az októberi 6 százalékról. Az adat kissé kedvezőbb lett az 5,3 százalékos várakozásunknál. Az év/év index a bázishatásnak köszönhetően esett jelentősen, a havi index csökkenésében pedig meghatározó szerepe volt annak, hogy a járműüzemanyagok 4,8 százalékkal lettek olcsóbbak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.