BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot esett a Mol a spekuláció miatt

Tegnap komoly teljesítményt nyújtott a DAX index – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Sikerült a korábbi lokális maximum fölé kerülnie és megcélozta a 7.600 pontnál levő következő szintet, amely fölött már csak a 8.200 pont környéki minden idők legmagasabb értéke van, mint ellenállás. Vagyis mintegy 8 százalékra van a piac a csúcstól! Gondoljunk csak bele. Válságban vagyunk, recesszió van, miközben a különböző intézmények egymás után csökkentik a jövő évi kilátásokat. Pl. Ma reggel a Bundesbank volt nagyon pesszimista. A „száz évvel” ezelőtti előrejelzését módosította a piac közeli értékre, illetve az alá. Az ECB is pesszimistábbá vált. A piac tehát nem igazán foglalkozik már ezekkel a dolgokkal.

Továbbra is a kockázati prémium csökkentése/csökkenése van napirenden, uggyanis a profitvárakozások változásában még nem látunk felfelé mutató irányt. Vagyis ahogy már korábban megírtuk: ugyanazt látjuk, mint amikor lefelé jött a piac 2008-2009-ben, csak fordítva. Mivel az eredményvárakozások nem igazolják vissza az emelkedést (akkor a csökkenést) ezért sokan pesszimisták (akkor optimisták voltak), s most nem vesznek, míg akkor vettek. Ugyan a negatív tartományban nyitott a BUX ma is, ennek ellenére mégis emelkedést várunk ma már.

USA, Európa:

- Emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést az amerikai tőzsdék. A Dow 0,3 százalékos, a Nasdaq 0,51 százalékos, míg az S&P500 0,33 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

- A vártnál jobb munkaerő piaci adatok érkeztek a tengerentúlról, hiszen az előrejelzett 380 ezer fő helyett, csak 370 ezer új munkanélküli regisztráltatta magát.

- Kissé csökkent a Bloomberg által mért fogyasztói bizalom Amerikában.

- Közeledést mutatott a republikánusok és a demokraták álláspontja a jövő évi költségvetésről folyó tárgyalásokon, ugyanis a republikánusok néhány képviselője hajlandóságot mutatott arra, hogy elfogadják a magasabb jövedelműek adóterheinek növelését. Eddig ebben a vitában mutatkozott a legnagyobb különbség a nézetekben, vagyis a közeledés mindenképpen pozitív.

- Sem az EKB, sem pedig a BOE nem változtatott a monetáris politika kondícióin, így az EKB kamata továbbra is 0,75 százalék, míg a BOE irányadó monetáris célja 0,5 százalék.

- Ugyanakkor az EKB közzétette a 2013-ra és 2014-re vonatkozó növekedési kilátásait. A 2014-es várakozást most publikálták először és ez alapján 0,2-2,2 százalék közötti növekedésre számítanak. A 2013-as várakozásokat lefelé módosították.

- Tegnap publikálták a harmadik negyedéves előzetes GDP adatot az eurózónában, ami a vártnak megfelelően év/év alapon -0,6 százalékos változást mutatott.

- Ma reggel a Bundesbank az eddigi 1,6 százalékról 0,4 százalékra csökkentette le a jövő évre várt német GDP bővülés nagyságát.

- Amerikában 14:30-kor fogják publikálni a munkanélküliségi rátát és a foglalkoztatottak számában bekövetkezett változást is, 15:55-kor pedig a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének nagyságát ismerhetjük meg.

- 11 órakor Mario Draghi és Simor András közös sajtótájékoztatót tartanak ma Budapesten.

Olaj, arany:

- Három nap esést követően kismértékben emelkedett ma reggel a kőolaj ára arra a várakozásra, hogy a kínai ipari termelési adat ismét erősebb lesz. A Brent jelenleg 108.3 USD/bbl szinten áll.

- Az arany ára 1700 dollár volt unciánként. A hét gyenge volt az arany piacon, főleg annak az amerikai elemzésnek a hatására, mely szerint jövőre véget érhet az arany kilenc éve tartó emelkedése.

Devizák:

- Az Európai Központi Bank tegnap közzétett prognózisában csökkentette a növekedési kilátásokat, ami az európai tőzsdékre kevésbé hatott, azonban az eurónak megadta a nap első pofonját. Majd ezt követte még másik kettő is, hiszen Amerikából a vártnál kedvezőbb munkanélküliségi adatok érkeztek, illetve a republikánus párt néhány képviselőjének nyilatkozata is erősítette a dollárt, ugyanis a politikusok hajlandóságot mutattak a magasabb jövedelműek adójának megemelésére, ez pedig közelebb hozta a jövő évi költségvetésről tárgyaló felek álláspontját. Az EUR/USD árfolyam 1,3068-ról 1,2976-ra csökkent.

- A reggeli forintgyengülés kitartott a nap hátralévő részére is, melynek eredményeként az EUR/HUF árfolyam 282,93-ról 283,19-re emelkedett.

Távol-Kelet:

- A Shanghai index értéke 1,71 százalékot, a Hang Seng index pedig 0,35 százalékot emelkedett. Az ázsiai piacokon kivétel volt a Nikkei, ugyanis itt csökkenés volt megfigyelhető, azonban ennek mértéke mérsékelt, 0,19 százalék volt.

- Fontosabb makroadat nem jelent meg a Távol-Keleten. Az emelkedés elsősorban az amerikai híreknek és adatoknak volt köszönhető.

- Sikeres IPO-ra került sor Hongkongban, az állami irányítású biztosítóóriás, a People’s Insurance Company of China bevezetésére került sor.

- A japán tőzsdén 8 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a Sharp részvények árfolyama, miután bejelentették, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat egy potenciális befektetővel.

Határidős piacok: Az amerikai határidős indexek enyhe mínuszban, míg az európaiak pluszban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- A MOL 3,6 százalékkal esett tegnap a piacon köszönhetően annak a spekulációnak, hogy a cég is zuhanó nyereséggel szembesülhet a 10 százalékkal csökkenő gázárak miatt. A társaság a hazai gázkitermelésben és a földgázszállításban is érdekelt. A kormány tegnapi nyilatkozata alapján ez utóbbi esetben lehet szó a nyereségráták vágásáról – a földgázszállító FGSZSZ hozzávetőlegesen évi 40 milliárd forint működési profitot ér el, ami a teljes csoport várható eredményének 11 százaléka. A gázszállítás megtérülései eltérőek a háztartások felé történő szállítás és a lakosság felé történő szállítás esetén. Véleményünk szerint a kormány akciója inkább a multinacionális cégeket, mint a nagykereskedő és tárolással foglalkozó E.ON-t, vagy a kiskereskedelemmel foglalkozó Tigázt (ENI) és GDF tulajdonban lévő vállalkozásokat érintheti.

- A piac arra spekulál, hogy a jövő évi lakossági energiaár csökkentés negatívan érinti majd a Magyar Telekom energia üzletágát is. A Magyar Telekom a nagykereskedőktől veszi az áramot és a gázt, és ezt adja tovább a lakossági fogyasztóknak. Az üzletág alacsony marzsú, melyet (3-8 százalék) a cég átenged a fogyasztónak. Így EBITDA szinten jelenleg veszteséges az energiaszegmens, de hosszú távon nullszaldó elérése a cél. A nagyobb veszteség elkerülése érdekében a cég csökkentheti a fogyasztónak adott kedvezményt illetve árcsökkentést kérhet a nagykereskedőtől. Legrosszabb esetben pedig akár ki is léphet az energia piacról. Bár a hír enyhén negatív a Magyar Telekomra nézve, ez nem indokolt volna 2 százalékos részvényár esést tegnap.

- Tegnap a kormányzat hivatalosan is megerősítette, hogy jövőre az eredeti tervekhez képest mintegy 60 milliárd forinttal megemeli a gyógyszerkasszát, s így az szinten maradhat az idei 219 milliárd forintos előirányzathoz képest. Úgy tűnik, hogy a kormányzat is belátta, hogy a kassza nem csökkenthető tovább, mert az ellátás biztonság rovására mehet. Ez azt jelenti, hogy a vakliciteken az árnyomás csökkenhet, s így a magyar piac jövőre talán már stagnálhat. Ugyanakkor a december 17-i szavazásnál kíváncsian figyelhetjük majd, hogy véglegesítik-e az örökre szóló K+F kedvezményeket, amely a hazai gyártóknál (pl. Richter, Egis esetében) csökkentheti, vagy akár teljesen meg is szüntetheti az orvos látogatói és a gyógyszerkassza visszafizetési kötelezettséget. Ezeknek nagy a valószínűsége, de régóta tudott, vagy sejtett hírek. Így az árfolyam hatás is jelentéktelen.

- Az E-Star további kötvényeket vett vissza diszkonton:
2.329 darab E-Star 2012/A kötvényt 35 százalékos áron,
34 darab RFV 2014/A: kötvényt 25,74 százalékos áron,
64 darab E-Star 2015/A: kötvényt 25,74 százalékos áron.

- Meg nem nevezett források szerint az Axa, Franciaország legnagyobb biztosítója elkezdett befektetőket keresni néhány amerikai eszközére, melyek értéke becslések szerint 500 millió dollár, vagyis 385 millió euró lehet.

- Az Axa regionális igazgatója, Thomas Buberl szerint a német leányvállalat túl sokat költ kárrendezésre, és a cég a költségek ellensúlyozása érdekében növeli a vagyon- és balesetbiztosítás díjait. A leányvállalat 2012-es eredménye előreláthatóan elmarad a tavalyi 401 millió eurós működési eredményétől.

- A Banco Santander megerősítette, hogy 1.000 munkavállalóját tervezi elbocsátani Brazíliában, ez az ottani munkavállalók 2%-át érinti, vagyis egy mérsékelt méretű létszámleépítésről beszélhetünk.

- A BMW visszahív 30.000 darab 2009-ben gyártott X5-ös dízel sportkocsit a kormánymű meghibásodása miatt. Alacsony hőmérséklet, vagy egyéb körülmények esetén meglazulhat egy csavar, mely akár az autó kormányozhatatlanságát is eredményezheti, írja közleményében a BMW. Baleset szerencsére nem történt a meghibásodás miatt.

- A Daimler fejlesztésekre szeretné használni azt az 1,66 milliárd eurót, amit a 7,5 százaléknyi EADS részvényekért kap. Fél év múlva a részvények másik felének eladásával a készpénzbevonás meghaladhatja majd a 3 milliárd eurót. Ez pedig segítheti a céget abban, hogy 2015-re elérje a tavalyi évnél 25 százalékkal magasabb, 1,6 millió darab eladott gépjárművet.

- A Citi elemzője 42 eurós célárfolyammal megerősítette a Daimler-re adott vételi ajánlást arra hivatkozva, hogy az üzemi marzsok 6 százalékkal jobbak, mint 2008-ban voltak, és a cég tele van készpénzzel. Ezzel szemben a Credit Suisse elemzője szerint a Daimler a piac által várt 2,2 euró helyett 2 euróra fogja csökkenteni az idei év után kifizetendő osztalékát. Ez is 5 százalékos hozamot jelentene. Korábban a cég több vezetője is erős utalást tett arra, hogy maradhat a tavalyi 2,2 eurós osztalék (5,7 százalékos osztalékhozam!).

- Érik az újabb botrány a Deutsche Bank háza táján, ugyanis egykori alkalmazottak azt nyilatkozták, hogy 12 milliárd dollár értékben nem vettek figyelembe veszteségeket, ugyanis nem szabályszerűen értékelték a pozíciókat. Amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak, az negatívan érintené a bankot, ugyanis ha az érintett tételek továbbra is a mérlegben szerepelhetnek, akkor részvényenként csaknem 10 eurós egyszeri veszteséget kéne leírni. Egy ekkora mértékű veszteség a vállalat tőkehelyzetét is negatívan érintené. Igaz azonban, hogy az alkalmazottak információ már néhány évesek, ezért kérdéses, hogy ez jelenleg mekkora veszteséget jelent. A Deutsche Bank természetesen cáfolta az ellene felhozott vádakat, de együtt működik az amerikai tőkefelügyelettel. A veszteségek eltitkolását az tette indokolttá, hogy a válság időszakában egy ekkora mértékű veszteség elkönyvelése olyan mértékben rontotta volna a bank tőkehelyzetét, hogy szükségessé vált volna az állami mentőöv igénybe vétele, melyet a bank mindenképpen szeretett volna elkerülni.

- A Fiat a legnagyobb növekedési potenciált az indiai piacban látja. A tervek szerint piaci részesedésüket a jelenlegi 0,7%-ról 5%-ra emelnék, ráadásul ezt egy növekvő piacon szeretnék megvalósítani. 2014-ig 4 új modellt terveznek bevezetni az indiai piacon, köztük az új Linea és Punto modellt is. Jelentős növekedést várnak a szintén Fiat által tulajdonolt Jeep-től is, amellyel ismételten belépnének az indiai prémium autópiacra.

- A JPMorgan újra felülsúlyozásra minősítette a Linde-t, a célár 160 euró.

- Carsten Spohr, a Lufthansa igazgatótanácsának tagja közölte: a cég jövőre Aurbus A350s vagy Boeing 787s típusú repülőgépeket vehet, de egyelőre még nem született döntés a kérdésben.

- A Lufthansa korábbi megállapodása szerint az iraki Mosul repülőtéren fog felújítási munkálatokat végezni, az új szerződés értelmében a Lufthansa Consulting fogja vállalni a projektek lebonyolítását. Az új megállapodásban kötelezettséget vállalnak a mosuli repülőtér marketing menedzselésére, új légitársaságokkal való megegyezésre, valamint vendéglátó és karbantartási munkálatokra is.

- A Bernstein 1,2 euróra, a jelenlegi árfolyamnál 57%-kal alacsonyabbra tette a Nokia célárát, a minősítés továbbra is alulteljesítő. Szerintük a negyedik negyedévre már negatív lesz a hangulat, ugyanis az okostelefonok eladásairól szóló pozitív hírek csupán az alacsony kínálat, illetve sokszor az áron alul történő eladásokból adódnak.

- A Xyo, egy applikáció kereső német cég partnerségi szerződést kötött a Nokia-val. Segítségével a felhasználók bármely Androidos vagy iOS-os alkalmazás megfelelőjét könnyedén megkereshetik Lumia telefonjaikhoz.

- A Siemens 5 éves együttműködési megállapodást kötött a chilei Codelco rézbányával, amelyik a világ legnagyobb réztermelő vállalata. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, ezért az üzlet nagyságrendje sem ismert.

- A Siemens számításai szerint 60 és 100 millió euró közötti veszteségre kell számítaniuk annak kapcsán, hogy nem tudják a Deutsche Bahn számára a szerződés szerinti határidőre leszállítani a megrendelt vonatokat. A kártérítés részvényenkénti hatása 7 és 11 euró cent között van.

Gazdasági hírek

Varga Mihály azt nyilatkozta, hogy az Eximbank kötvénykibocsátása csak a piac tesztelése volt. Ha ez sikeres lesz, akkor az ÁKK is kötvényeket bocsáthat ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.