BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább száguldhat a világ legnagyobb luxusautó gyártója

A BMW, a világ vezető luxusautó gyártója, a következő évtől még nagyobb emelkedést vár az eladások és bevételek terén, főleg az amerikai és kínai piac erőteljes növekedése miatt.

Friedrich Eichiner, a BMW pénzügyi vezérigazgatója rekordbevételt és eladást vár ebben az évben, hiszen november óta 10%-al nőttek az eladások, így már 1,66 millió gépjárművet értékesítettek.

- A BMW kínai egységének élére új elnököt neveztek ki. A jelenlegi német vezető Karsten Engel lesz a következő év első negyedévétől a kínai leányvállalat igazgatója. Ő Cristoph Stark-ot váltja, aki nyolc évig vezette az egységet.

- A BMW célárát 74 euróról 84-re emelte a Natixis, vételi ajánláson.

- Az ArcelorMittal hamarosan közzéteszi a florange-i üzemében eszközlendő 180 millió eurós beruházási program részleteit. Várhatóan 53 millió euró az autóiparban felhasználható acéltermékekhez kerül, a fennmaradó összeget 5 éves finanszírozásra fordítják. A csomagolási részleg sem áll le várhatóan, hanem még öt évig működni fog. Viszont a basse-indre-i csomagolási egység leállítása átmeneti, a munkavállalóknak garantálják, hogy folytathatják a munkát.

- Az ArcelorMittal acéltermékei továbbra is jelentős szerepet játszanak a dél-afrikai 90 milliárd dolláros infrastruktúra programban. A cég továbbá szerződést kötött az Eskommal is, mely az ország elektromos áram igényének 95%-át állítja elő. A szerződés szerint 10 évig az ArcelorMittal szállítja az acéltermékeket az Eskom egységeinek felújítására.


- A BNP Paribas 59,38 millió részvény vásárlásával 2%-kal növelte részesedését a Nanjing Bankban, így jelenleg 12,68%-ot birtokol.

- A Spiegel értesülései szerint a Deutsche Bank azzal vádolja egyes korábbi alkalmazottait, hogy hibásan könyveltek bizonyos tételeket és így veszteséget okoztak a banknak. Ugyanakkor a cég bejelentette, hogy csökkenti a brazíliai, mintegy 400 alkalmazottjának számát. Ez befektetési bankárok és elemzők leépítését jelenti. A lépés része annak a programnak, amely 4,5 milliárd eurót szándékozik megtakarítani 2015-ig. A bank nem közölte, hány embert érint az intézkedés. Azért hozzátesszük, hogy a leépítés valószínűleg néhány 10 millió eurónál nagyobb megtakarítást nem jelent.

- Úgy tűnik, hogy hamarosan meg lesz az Euribor manipulálásával kapcsolatos vizsgálat eredménye. Nem hivatalos forrásból úgy értesült a Wall Street Journal, hogy 12 bankot vizsgáltak és úgy tűnik, hogy Barclays-sal a Credit Agricole, a Societe Generale, a HSBC és a Deutsche Bank dolgozott össze a manipulációban. Az érintett bankok egyelőre nem kommentálták a hírt.

- A BofAML semlegesre minősítette vissza az E.ON-t, a célár 14 euró.

- Az E.ON márciusig még biztosan megtartja az Irsching-5 gáztüzelési erőművét Németországban, közben a vezetés megoldást próbál találni a további üzemeltetésre, ugyanis a 860 megawattos több mint 2 éves generátor veszteséges a vállalat számára.

- A Fiat leépítésre készül Lengyelországban, 1.500 munkahelyet fognak megszűntetni. A tervek szerint kevesebb, mint 350.000 autót fognak 2012-ben gyártani a lengyel gyárakban, és a következő évtől pedig 300.000 körülire tervezik a termelést. A vállalat a rosszul teljesítő európai autópiacon 700 millió euró veszteségre számít ebben az évben, ennek a következtében kényszerül az elbocsátásokra és a termelés visszafogására. Közben a cég indiai egységéből exportálja az alkatrészeket és a gépjárműveket.

- Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója és a Chrysler elnöke 3,9 millió dollár értékben kap prémiumot az eddigi három év során elért eredményei miatt, jelentették be a Chryslernél. Marchionne kijelentette, nem szeretne kompenzációt kapni, ezért az összeget egy letéti számlára helyezik, melyet csak a távozása esetén vagy 10 év után kaphat meg.

- A HSBC, a JPMorgan és a Morgan Stanley is felülsúlyozásúra minősítette a Telefonica német leányvállalatát, a célár 7,5 euró. Az UBS 7 euróban határozta meg a célárat és vételre ajánlják a papírt. A Citi is vételre minősíti, de a célár kevésbé optimista: 6,50 euró.

- Közben a Csehország legnagyobb telefontársasága, a Telefonica cseh leányvállalata folyamatosan csökkenő eredményt realizál. A papír 3,1%-al esett a pénteki zárásra, és ezzel 2004 óta a legalacsonyabb értéken kereskednek a papírral. A PX indexben a Telefonica volt a legrosszabbul teljesítő, 0,6%-kal esett.

- Az elemzők egy kis aggodalommal tekintenek arra, hogy a Total az elkövetkező években mintegy 10 milliárd dollárt költhet a mérlege alapján akvizíciókra. Az aggodalom oka az, hogy az utóbbi időben nem túl jól fektette be a társaság a pénzt. Például az ausztráliai folyékony gáz projektje csak 9 százalékos megtérüléssel rendelkezik, míg a mexikói-öbölbeli vagy a brazil befektetések 30 százalék fölötti megtérülési rátával rendelkeznek. Az elemzők most attól félnek, hogy a cég a kanadai olajhomok fejlesztésekbe, vagy az orosz/ausztrál földgázkitermelésbe szállna be. Mind a két (három) lehetőség nagyon alacsony megtérüléssel kecsegtet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.