BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BUX megostromolhatja az előtte tornyosuló ellenállást

A BUX megkísérli megtámadni a 19.500 pontos ellenállást, hiszen csak 300 pontra van tőle – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A rövidtávú technikai állapot alapján erre minden lehetőség megvan, habár a nemzetközi hangulat nem igazán támogatja ezt. A DAX és az amerikai határidős indexek is a negatív tartományban vannak ma reggel, persze ezekben az indexekben is fordulatot sugallnak a rövidtávú technikai indikátorok, azaz az elmúlt napok gyengélkedése után napközben akár fordulat is jöhet a nemzetközi piacokon.

Visszatérve a BUX indexre azt látjuk, hogy a húzó részvény az OTP. Ennek igen egyszerű az oka: a svájci frank nagyot gyengült az elmúlt napokban, ami pozitív az egész magyar pénzügyi szektorra nézve, hiszen így „ceteris paribus” csökkenhetnek a svájci frank adósok havi fizetési kötelezettségei. Ez pedig növeli a fizetési fegyelmet és csökkenti a hitel „bedőléseket”. A kétes kintlévőségek növekedésének lassulása, vagy esetleges stagnálása pedig jelentősen csökkentheti a céltartalékolási kötelezettséget, ami jelentős profit növekedést okozhat a bankok esetében. Ez még ugyan csak spekuláció, de jól megalapozott, s így erőteljes száguldást okozott az OTP részvényeiben.

Mindent összevetve, a többi részvény is csatlakozhat a mai napon az emelkedéshez, még ha csak kisebb mértékben is, s így talán a BUX is megostromolhatja az előtte tornyosuló ellenállást.

USA:

- Vegyesen zártak tegnap a vezető tengerentúli indexek, (Dow -0,18 százalék, Nasdaq 0,23 százalék, S&P500 0,04 százalék).

- Kirobbanó profitról számolt be tegnap a Goldamn Sachs. A cég részvényenkénti eredménye a várt 3,66 dollárral szemben 5,6 dollár volt a negyedik negyedévben, a bevételek pedig 9,06 milliárd dollár helyett 9,24 milliárd dollárra rúgtak, ráadásul a bázisnál is lényegesen jobbak lettek a számok. A befektetési banki tevékenység bevételei 64 százalékkal emelkedtek az elmúlt évhez képest. A papír árfolyama több mint 4 százalékot emelkedett.

- A JPMorgan vegyes gyorsjelentést publikált a tegnap délutáni órákban. A részvényenkénti nyereség a várt 1,21 dollár helyett 1,39 dollár volt az elmúlt három hónapban, miközben a bevétel valamivel rosszabb volt az elemzői konszenzusnál: 24,41 milliárd dollár helyett 24,37 milliárd dollár. A bázishoz képest azonban mindkét soron sokkal jobb számokat láthatunk. A nettó kamatmarzs a tavalyi 3,19 százalékról 2,85 százalékra esett vissza. Az árfolyam 1 százalékkal került feljebb.

- Az eBay zárás után publikálta számait, a cég a várt 0,7 centes részvényenkénti profittal megegyező nyereséget ért el az elmúlt három hónapban.

- A fogyasztói árindex 1,7 százalék volt decemberben éves alapon, ami valamivel jobb, mint az 1,8 százalékos konszenzus.

- Az ipari termelés a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal bővült, így második hónapja emelkedik a mutató.

- Az Alibaba 3,4 milliárd dollárra rúgó IPO-ra készülődik Hongkongban. A Yahoo!-nak kb. 20 százalékos részesedése van a cégben.

- A Boeing 3,4 százalékot veszített tegnap értékéből, miután az egyik japán légitársaság Dreamliner gépe kényszerleszállást hajtott végre. A Goldman 98 dollárról 90 dollárra csökkentette a Boeing célárát.

- Ma a Citigroup, az Intel, a Bank of America és az American Express publikálja negyedéves számait.

- Fontos makroszámok is lesznek: a szokásos heti munkanélküliségi kérelmek mellett építőipari adatokat és a Philadelphia-i Fed indexet publikálják.

Európa:

- A londoni tőzsde kivételével mérsékelt emelkedéssel zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,22 százalék, DAX 0,2 százalék, CAC40 0,29 százalék).

- Az eurózónából építőipari kibocsátási adatok érkeznek 11 órakor.

Olaj, arany:

- Az olaj kurzusa továbbra is a 93-94,5 dolláros szűk sávban araszol, amin belül tegnap 93,4-ről 94,2 dollárig emelkedett az árfolyam. Reggel kismértékű korrekció volt látható.

- A kőolaj készletek a várt 2,2 millió hordós növekedéssel szemben 950 ezer hordóval csökkentek, benzin terén 2,7 millió hordós emelkedésre számítottak, ezzel szemben 1,9 millió hordós bővülést láthattunk.

- Az arany piacán is kis mozgások voltak tegnap, 1.679 dollár környékén oldalazott az árfolyam, ahonnan a hajnali órákban 1.681 dollárig emelkedett.

Devizák:

- Szűk árfolyamtartományban mozgott tegnap a forint, 294-ről 295-ig emelkedett az árfolyam, de napközben 295,8 forinton is járt a kurzus. A tegnapi enyhe gyengülés után a reggeli órákban nincs nagy elmozdulás, kicsivel 295 alatt mozog a forint az euróval szemben.

- A dollár minimális mértékben (1,331-ről 1,329-ig) erősödött tegnap az euróval szemben, és a hajnali kereskedésben is 1,33 környékén oldalaz az árfolyam.

Távol-Kelet:

- A távol-keleti piacokon is vegyes a hangulat, a japán index kivételével mínuszba kerültek a börzék.

- Az ausztrál munkapiaci adat nem okozott meglepetést, decemberben 5,4 százalékos volt a munkanélküliség, ami megfelel a várakozásoknak.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Az Állami Autópálya Kezelő 30 nap haladékot adott a Getronics-nak a szerződés aláírására. A rendszer indításának határideje (július 1) nem változott. Időközben a Getronics-nak meg kell oldania az alvállalkozójával kapcsolatos problémákat, és bankgaranciát kell bemutatnia. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt nyilatkozta, hogy a második legjobb ajánlatot adó Magyar Telekom leány T-Systems semmiképp nem lehet befutó, hiszen magasabb árat adott meg a kiírásban szereplő 42 milliárd forintos keretnél. Szerintünk továbbra is kérdéses tehát, hogy ki fogja kiépíteni az elektronikus útdíj rendszerét. A hír kismértékben negatív a Magyar Telekom szempontjából.

- Szász Károly, a PSZÁF elnöke egy interjúban azt nyilatkozta, hogy szerinte az árfolyamgátba való belépés határidejét 7 évvel meg kéne hosszabbítani. Jelenleg március végéig van lehetőség a rendszerbe belépni. Szász szerint az árfolyamgát a belépés után 5 évig jelentene védelmet a hitelesnek. A döntés a kormány és a bankok kezében van. A hír kedvezőtlen a bankokra nézve, de hatása nem jelentős sem az OTP, sem az FHB esetében.

- Az OTP 2013. január 16-án 6.170 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.125.982 darabra (1,47 százalékra) változott.

- A Pronova BioPharma 4,7 százalékos tulajdonosa, az Odin nem elégedett a BASF magasabb ajánlatával sem, amit a norvég gyógyszerösszetevőket gyártó cégre tettek. Tegnap 8 százalékkal 13,5 norvég koronára emelte meg az ajánlatát a BASF.

- A Bayer január 25. és 26. között az amerikai onkológusok szövetsége által rendezett San Francisco-i gyomorrák konferencián poszteren mutatja be a regorafenib hatóanyagú rákgyógyszer harmadik klinikai fázisának eredményeit a metastatikus vastagbélrák kezelésének tekintetében. Mint tudjuk, a gyógyszert korábban gyorsított eljárásban engedélyezték az USA-ban vastagbélrák kezelésére, vagyis az, hogy a vastagbélrák egyik válfajára is kiterjeszthetik a terápiás kezelést, ugyan jó hír, de nem árfolyam mozgató hatású.

- A Daimler alternatív módszerrel szeretné értékesíteni limitált kiadású Smart modelljeit a kínai piacon. A két ajtós kivitelből 666 darabot akar eladni Kína legnagyobb, Twitterhez hasonló mikroblogjának segítségével, amelynek több száz millió felhasználója van. A vevőknek online kell regisztrálniuk, majd letétek kell elhelyezniük, ha igényt tartanak a limitált Smart modellekre.

- A Nikkei napilap szerint az IHI nevű cég szeretné megvásárolni a Daimler 49 százalékos tulajdonrészét a közös német cégükben. A német üzemben turbófeltöltőket gyártanak. A tranzakció részletei egyelőre nem nyilvánosak, de valószínűleg február végéig pontot tesznek az ügy végére.

- Az Unicredit 4,2 euróról 4,9 euróra emelte a Deutsche Bank-ra vonatkozó célárfolyamát.

- A Nokia a tavaly nyáron bejelentett költségcsökkentési programja keretében 300 munkahelyet fog megszüntetni, ezek nagy részét Finnországban. Ezen kívül 800 munkavállaló áthelyezéséről is döntött a társaság.

- A Telefonica piaci részesedése az októberi 36,77 százalékról 36,61 százalékra csökkent novemberben a spanyol piacon, több mint 252 ezer előfizetőt veszített el a társaság ebben a hónapban.

- A Dow Jones hírügynökség szerint a brazil CSN 3,9 milliárd dolláros ajánlatott tett a Thyssenkrupp amerikai üzemére, az ArcelorMittal és a Nucor pedig 1,5 milliárd dollárt ajánlott.  

Gazdasági hírek

- Tegnap hazánkba érkezett az IMF delegációja. A látogatás célja a 2008-ban felvett hitellel kapcsolatos szokásos féléves felülvizsgálat, de Varga Mihály főtárgyaló szerint egy új készenléti hitelről is tárgyalhatnak. A ma kezdődő tárgyalások során a felek áttekintik a jelenleg zajló makrogazdasági és fiskális folyamatokat. Varga hangsúlyozta, hogy hazánknak csak készenléti hitelre van szüksége, arra is csak biztosítékként. Hozzátette, hogy kötvénykibocsátásból negyedévente 420-450 milliárd forintot is be tudunk vonni, amiből finanszírozható a költségvetés. A hírnek nem lesz hatása a magyar eszközökre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.