BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkennek a lakossági állampapírkamatok

A Kamatozó Kincstárjegy 6,5, a Féléves Kincstárjegy 6,25 százalékos kamattal kapható az év elejétől. A két ünnep között is kapós volt még az állampapír.

A héten a korábbinál 25 bázisponttal alacsonyabb kamattal hirdette meg a lakossági állampapírokat az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A lakosság körében legkedveltebb, egyéves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy január 2-tól már csak 6,5 százalékos kamattal kapható, a Féléves Kincstárjegy új kamata pedig 6,25 százalékos lett. A postán kapható, lépcsős kamatozású Kincstári Takarékjegyek kamata nem változott, ezek közül az egyévesre maximálisan 6,5, a kétévesre 6,75 százalékos kamat érhető el.

 
Az ÁKK tavaly az alapkamat és az állampapír-piaci hozamok csökkenésével párhuzamosan folyamatosan csökkentette a lakossági állampapírok kamatait is. A Kamatozó Kincstárjegy kamata egészen augusztus elejéig 8 százalékon állt, azóta gyakorlatilag folyamatosan esik. A lakosság azonban ennek ellenére is vásárolja az egyéves állampapírt. A legutóbbi héten 8,5 milliárd forintnyit jegyeztek le belőle annak ellenére is, hogy a két ünnep között csak két munkanap volt.

A Féléves Kincstárjegyből is viszonylag sok, csaknem 800 millió forintnyi fogyott el a múlt héten. Az intézmények számára is elérhető állampapírokhoz képest egyébként a lakossági papírok kamata nagyon vonzó, az egyéves referenciahozam mindössze 5,4 százalékon áll, a hat hónapos pedig 5,28 százalékon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.