BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Helyreállt a világ rendje a forint piacán

Az öröm ma reggelig tartott. Ismét gyengüléssel és 291-es szint fölött kezdi a napot a forint – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (289,00 – 293,50): Úgy néz ki, hogy talán helyre áll a világ rendje, bár a pénteki napot is a „szokásos” reggeli gyengüléssel kezdte a forint, ez alkalommal dollárerősödéssel párhuzamosan. A Fed jegyzőkönyv kockázati étvágyat csökkentő hatása meglátszott a régiós devizák teljesítményén. A reggeli 289 körüli árfolyam napközben már 292 fölött is járt, a zloty a 4,13-as szintig gyengült. Az EURHUF árfolyam mellett, pénteken a kötvények is eladósorba kerültek. A görbe hosszabb végén jelentősen emelkedtek a hozamok, bár a CDS még mindig a 260-as szint alatt maradt. A délutáni, vártnál kicsivel rosszabb amerikai
adatok publikálása után, a 290-es szint közelében fejezte be a napot a forint. A meglepetésre 7,7 százalékról 7,8 százalékra módosított novemberi amerikai munkanélküliségi adat után javult a piaci hangulat. A Fed a QE3-as program kivezetését a fenti adat 6,5 százalékra csökkenéséhez kötötte, és úgy látszik, hogy a vártnál talán gyorsabb kilábalás mellett sem csökken még a mutató.

Az öröm ma reggelig tartott: ismét gyengüléssel és 291-es szint fölött kezdjük a napot. Fontosabb hazai adatok és események: kedden a decemberi (és múlt évi) költségvetési egyenleg, a külker mérleg és az ipari termelés alakulása, csütörtökön a kötvény aukciók kereslete, hozam szintjei lehetnek árfolyammozgatók. Emellett a csütörtöki EKB kamatdöntő ülésre, és a szokásos amerikai adatokra lesz érdemes figyelni. A jellemző árfolyamsáv 290-293 lehet a hét elején.

EUR/USD (1,2960 – 1,3080): A vártnál sokkal jobb ADP adat után, a pénteki NFP adat nem kápráztatta el a piaci szereplőket, emellett még a felülvizsgált novemberi munkanélküliségi ráta is növekedést mutat. Egyrészt öröm az ürömben, hogy emiatt a FED talán mégsem vezeti ki, vagy csökkenti olyan gyorsan a QE3 elemeit, mivel azt a fenti adat 6,5 százalékra csökkenéséhez kötötte. Ennek elérése pedig nem látszik olyan közelinek, így maradhat a likviditásbőség, még egy darabig legalábbis. Másrészt viszont továbbra is sok a kockázati elem, ami óvatosságra késztetheti a befektetőket: a fiscal cliffet bár sikerült elkerülni és így az adósságplafon elérését is, de 1-2 hónapon belül ez a kérdés újra terítékre kerül, és ezzel együtt a politikai kötélhúzás is folytatódhat. A tőzsdék esése mellett a piacok újra elfordultak a kockázatosabb eszközöktől, és újra a dollárt favorizálják menedékdevizaként. A múlt szerdán, még az 1,33-as szinteken járó árfolyam pénteken már 1,30 alá is benézett, és a mai napot is e szint közelében kezdi.

A csütörtöki napra lesz érdemes figyelni, akkor tartja kamatdöntő ülését az EKB, és publikálják a szokásos heti munkaerő piaci adatokat az USA-ban. Az EKB legutóbbi ülésén a kamatcsökkentés is felmerült alternatívaként, így ez most sem zárható ki, bár a piaci szereplők a jelenlegi kamatszintek változatlanságára számítanak. Az ülést követő sajtó tájékozatón a döntés mellett az eurózóna problémái is terítékre kerülhetnek, a szokásos görög, spanyol kérdés mellett az olasz választások miatti bizonytalanság is felerősödhet. A dollár, bár erősödik, de az 1,30-as szint ennek gátja lehet rövidtávon, az eurónak pedig az 1,31-es szinttel gyűlhet meg a baja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.