BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglenne-e a fedezete a kormány népjóléti intézkedésének?

A forint tegnapi erősödésével újra 290 alá került az EUR/HUF devizapár, viszont egyelőre nem került ki abból az emelkedő trendből a kurzus, ami november végén kezdődött. Ehhez 289 forint alá kellene kerülnie a kurzusnak. Sőt, az igazi az lenne, ha 288 alá kerülne az EUR/HUF devizapár, itt ugyanis található egy kisebb szint, ami egy hete megállította a forint erősödését – írják az Erste Bank elemzői.

Folyamatosan erősödött tegnap a forint a relatíve támogató külpiaci környezetben. Az EURHUF jegyzések a 290-es szint alá kerültek. A forint felértékelődésnek folyamata a mai nyitásban is folytatódni látszik, miután a vártnál jobb kínai külkereskedelmi adatoknak köszönhetően igen optimista a külső piaci hangulat. Az EKB délutáni kamatdöntése, illetve a délelőtti kötvényaukciók eredményei is fontos mozgatói lehetnek a mai kereskedésnek a forintpiacon.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap továbbra is csak limitált elmozdulásokat mutattak a referenciaszintek. A diszkont hozamok kissé emelkedtek, míg a kötvényhozamok csökkentek. Ma kötvényaukciók lesznek, a 3, az 5 és a 10 éves papírból összesen 47 Mrd forintnyit kínál megvételre az adósságkezelő.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon bár dollár enyhén tudott erősödni tegnap az euró ellenében, összességében inkább oldalazó napot láthattunk 1,305 környékén. Fontos makroadatot tegnap nem publikáltak a tengerentúlon, de a jó Alcoa gyorsjelentésnek örültek a befektetők, ezért sikerült a pozitív oldalon zárni a kereskedést (Dow 0,47 százalék, Nasdaq 0,46 százalék, S&P500 0,26 százalék). A tengerentúli média arról írt tegnap, hogy a leköszönő pénzügyminisztert Jack Lew fogja váltani. A távozó Timothy Geithner utódjának első fontos feladata, hogy a 16.400 milliárd dolláros adósságplafon megemelésével kapcsolatban megállapodásra jusson.

A nyugat-európai piacokon is kedvező hangulat uralkodott, pluszban tudtak zárni az indexek (FTSE100 0,75 százalék, DAX 0,31 százalék, CAC40 0,3 százalék). Ma az EKB kamatdöntésére fognak figyelni leginkább a befektetők. A várakozás szerint az alapkamat 0,75 százalék marad.

Ázsiában a kezdeti lendületes emelkedés után a kereskedés második felében lemorzsolódás volt látható, de még így is szép pluszban zártak az indexek (Nikkei 0,7 százalék, Hang Seng 0,6 százalék, Shanghai 0,2 százalék). A kedvező adatok lendítették pluszba a piacokat, a kínai export 14,1 százalékkal bővült éves alapon decemberben, ami bőven meghaladja az 5 százalékos várakozást.

Az árupiacon a WTI kőolaj ára 93,52 dollárra nőtt hordónként a kedvező kínai exportadatok hatására. Az arany ára is kismértékben nőtt (1.659 dollárra unciánként) a magasabb kínai kereslet hatására. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A hírek szerint a kormány a nyugdíjasok számára plusz juttatásokat szeretne adni még idén. Eleinte a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetéséről beszéltek, ma reggel azonban már egy egyszeri kompenzációról szólnak a hírek. A kérdés az, hogy lenne-e erre forrás? A 2012-es költségvetés vélhetően rendben alakult: a pénzforgalmi adatok a központi alrendszerben várt alatti hiányt mutatnak, miközben olyan értesülései voltak a Népszabadságnak, hogy a helyi önkormányzatoknál érdemi többlet keletkezhetett. Ha ez igaz, akkor ez némi mozgásteret adhat ugyan a kormánynak, de egy újabb havi juttatás 250-300 milliárd forintot tenne ki, aminek a fedezete nagyrészt valószínűleg nincs meg. Eközben folyamatosan érkeznek a költségvetési kilátásokat rontó hírek (a pénztárgépek bekötése a NAV-hoz nagyot csúszhat, az útdíjtender is vélhetően csúszik, több kiadás lehet a felsőoktatásban, illetve a távhőszolgáltatók is pluszforrást kaphatnak a rezsicsökkentés miatt). A különadókkal, valamint a beruházásokat negatívan érintő lépésekkel finanszírozott népjóléti, fogyasztást serkentő intézkedések ráadásul nem fogják javítani a beruházási aktivitást, aminek a gyengesége eddig is a legnagyobb problémája volt a gazdaságnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.