BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább zajlik a kényszerű adósságleépítés

Tegnap kismértékben tovább gyengült a forint az euróval szemben, azonban a nap közben látható, 293-as szinthez képest nap végére sikerült némileg erősödnie a fizetőeszköznek. Ma reggel így 291,5-292 között hullámzott jellemzően a kurzus. 292 forint felett 293 forintnál látszik ellenállás, majd 295-nél. Lefelé 290-nél, majd 288-nál látunk támaszokat – írják az Erste Bank elemzői.

Nem voltak túl nagy változások a forint piacán tegnap. A délelőtti kereskedésben gyengülés látszott, amiben a vártnál rosszabb ipari termelési adatok is szerepet játszhattak. Az EURHUF 293 forintig emelkedett, azonban innen irányt váltott és 292 alá süllyedt zárásra. A nemzetközi hangulat összességében semleges ma reggel, kissé erősödik a forint. Matolcsy György ismét elmondta, hogy – a fejlett országok jegybankjaihoz hasonlóan - az MNB-nek is élnie kellene a mennyiségi enyhítés eszközeivel a gazdaság élénkítése érdekében. Amennyiben a monetáris politika tényleg ehhez az eszközhöz nyúl a tavaszi jegybankelnök váltás után, lényegesen gyengülhet a forint, és fokozódhat a volatilitás a piacon.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción 5,48 százalékos maximális hozam alakult ki. A papír iránt jelentős, közel 140 Mrd forintot kitevő kereslet mutatkozott, s az adósságkezelő végül 60 Mrd forintot bocsátott ki a papírból, 10 milliárddal többet a tervezettnél. Az állampapírok másodlagos piacán a legtöbb lejáraton csak kisebb hozamváltozások történtek. Kivárás jöhet ma a piacon holnapi kötvényaukciók előtt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tegnap erősödéssel zárt a dollár az euró ellenében, 1,311-ről 1,308-ig süllyedt az árfolyam, az előző napi emelkedést követően. A reggeli kereskedésben oldalazás látható, nem igazán tudott 1,308 környékéről elmozdulni a kurzus. Rossz hangulatban telt a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a nap elején intenzív esés vette kezdetét a piacon, a nap második felében korrigálni próbáltak a piacok, de nem sikerült a pozitív tartományba kapaszkodniuk zárásra (Dow -0,41 százalék, Nasdaq -0,22 százalék, S&P500 -0,33 százalék). Ázsiában a japán tőzsde az egész kereskedés során emelkedni tudott, a kínai piacokon azonban már felemás a hangulat (Nikkei 0,68 százalék, Hang Seng 0,41 százalék, Shanghai -0,05 százalék). Reuters források szerint a japán jegybank a január végi ülésen kormányzati nyomásra rögzíteni fogja a 2 százalékos inflációs célt, és további monetáris élénkítésről is szó eshet majd. Az árupiacon tegnap 4 centtel csökkent a kőolaj ára az Egyesült Államokban annak a hírnek a hatására, hogy az amerikai készletek 2,4 millió hordóval nőttek, míg a piac 2 millió hordó emelkedésre számított. Az arany erősödni tudott és 1,661 dollárig nőtt a kurzus a korábbi szintekről. A befektetők növekvő kínai keresletre számítanak. A főbb amerikai és európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A külkereskedelmi mérleg novemberi többlete a KSH a reggeli adatai szerint 703,8 millió euróra teljesült, ami ugyan növekedés az októberi, közel 650 millió euróhoz képest, és a tavalyi 693 millió eurót is kismértékben felülmúlja, de mégis elmarad a várakozásoktól. Mi 725 millió eurós, az elemzői konszenzus pedig 780-790 millió eurós többletet várt. Az export euróban mérve éves szinten 1,7 százalékkal, az import 2 százalékkal csökkent. A tegnapi gyászos ipari adatok után ugyan nem különösebben meglepő a mai negatív meglepetés, de azért az import csökkenéséből az is látszik, hogy a belső kereslet továbbra is nyomott Magyarországon. A beruházások gyengélkednek, a fogyasztás csökken, ami pedig negatívan hat az importra. Az adat alapjában véve újra megerősíti azt a képet, ami a válság óta látható Magyarországon: a gyenge belső kereslet miatt az import gyengén teljesít, és eközben hiába gyengélkedik az export, jelentős többlet alakul ki a külkereskedelmi mérlegben. A többlet azonban jelentős részben a kiáramló jövedelmek és a jelentős külső adósság törlesztésére megy el. Tovább zajlik tehát a kényszerű adósságleépítés, ami ugyan a külső kitettség csökkenése miatt üdvös, azonban a gazdasági aktivitást jelentősen fékezi. Ezt az elkerülhetetlen folyamatot tompíthatná egy kiszámíthatóbb hazai gazdaságpolitika.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.