BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP volt az év első hónapjának kedvence a pesti parketten

A Budapesti Értéktőzsde komoly emelkedéssel zárta az első idei hónapot. Minden vezető részvény árfolyama emelkedett, de közülük is az OTP volt a favorit. A szakértők szerint februárban is a bankpapír maradhat a befektetők kedvence

Az idén is alacsony maradt a forgalom a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) – derül ki az első hónap adataiból. Egy átlagos januári tőzsdenapon 9,2 milliárd forint volt mindössze a részvénypiac forgalma, ez ugyan meghaladja a múlt decemberi alig 7,5 milliárdos értéket, bőven alatta marad viszont a tavaly januárinak, amikor naponta még 17,4 milliárd forintnyi hazai részvény cserélt gazdát a piacon.

A gyenge forgalom ellenére a részvények árfolyama többnyire emelkedett. A legfontosabb tőzsdeindex, a BUX 19368 ponton állt január végén, ez bő 6,5 százalékos emelkedést jelent tavaly év vége óta. A pesti tőzsde a világ nagy piacaihoz képest is jól teljesített, a New York-i tőzsde egyik legfontosabb indexe, az S&P 500 például csak 5 százalékot emelkedett januárban, a frankfurti DAX pedig alig 2 százalékot szedett magára ebben az időszakban. Az első hónap nyertese a hazai részvények közül egyértelműen az OTP volt, amelynek árfolyama csaknem 12 százalékot emelkedett az első hónapban. A vezető részvények közül egyébként mindegyik árfolyam-emelkedéssel zárta a januárt. A Magyar Telekom 8,5, a Mol 4,6, a Richter pedig 2,6 százalékot szedett magára. Jól teljesített rajtuk kívül még a másik bankrészvény, az FHB, és az Egis is emelkedett.

A pesti tőzsde relatíve jó januári teljesítménye Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint annak köszönhető, hogy tavaly november-decemberben a magyarországi piac alulteljesítő volt különböző kedvezőtlen híreknek köszönhetően. Az idén viszont ezek egy része már kevésbé nyomasztja az árfolyamokat, a pesti tőzsde így profitálni tudott a kedvező nemzetközi hangulatból. Az OTP látványos árfolyam-emelkedése mögött is az áll, hogy a bankpapír a tavalyi év utolsó hónapjaiban alulteljesítőnek számított a többi régiós bankrészvényhez képest, emiatt lehetett is sejteni, hogy az idei év elején az új lehetőséget kereső befektetők egyik favoritjává válik majd. Az OTP-nél a kilátások is kedvezőek Kuti szerint, a hitelintézet részvénye februárban is a kedvencek között maradhat, és tovább emelkedhet a jelenlegi 4650 forint körüli szintekről.

A Mol árfolyam-emelkedése elmaradt az OTP-étől, erre a papírra is igaz volt viszont, hogy tavaly év végén nyomás alá került. Kuti szerint alapvetően két tényező miatt csökkent akkor az energetikai részvény árfolyama: egyrészt attól tartottak a befektetők, hogy a papír kikerül az MSCI-indexből, ami miatt számos befektetési alap az eladására kényszerül, másrészt a gáztárolóval kapcsolatos hírek hatottak kedvezőtlenül az árfolyamára. Mára azonban ezek a feszültségek enyhültek.

A Richtert tavaly novemberben egyértelműen az MSCI Emerging Markets és MSCI Hungary indexből való kikerülése küldte a padlóra, akkor olyan technikai szintre került a részvény, amit azóta is nehezen tud kiheverni. Ennek is köszönhető valószínűleg, hogy a gyógyszergyári részvény árfolyama januárban sem sokat emelkedett, miközben a versenytárs Egisé 5,6 százalékot szedett magára. A Magyar Telekomnak is sikerült a tavaly decemberi történelmi mélypontokról felállnia, miután a negyedik, állami mobilszolgáltatóról szóló hírek halványodni kezdtek.

A Magyar Telekom árfolyamának jövőbeni alakulásában kulcsszerepet játszhat a társaság gyorsjelentése – mondta Kuti. Magyarországon egyébként a gyorsjelentési szezon csak február közepe táján kezd beindulni, de lesznek olyan cégek – például az OTP –, amelyek csak márciusban teszik közzé az utolsó negyedévről szóló adataikat. A részvényárfolyamok alakulását ezek a számok persze minden cégnél befolyásolják majd, de a következő hetekben az Equilor szakértője szerint érdemes még odafigyelni a leendő jegybankelnök személyével kapcsolatos fejleményekre is, amelyek fontos hatással lehetnek a forint és a tőzsdei részvények árfolyamára is.

Visszatért a forint árfolyama

Január utolsó napjaiban az euró ára megközelítette a 300 forintot, végül azonban a hónapot 292,3 forint körüli euróval zártuk, mindössze egy forinttal magasabban, mint a decembert.

A devizahitelesek is örülhetnek, ha mostanában fizetik a törlesztőrészletüket, míg ugyanis tavaly év végén több mint 241 forinton váltották a nemzetközi piacokon a frankot, január végén már csak 236,6 forintot kellett fizetni az alpesi deviza egységéért. A dollár is olcsóbb lett az első hónapban, tavaly év végén még 220 forint fölött váltották a zöldhasút, január végén már 215 forintot kértek csak érte.

A hónap végén bekövetkezett erősödést a szakértők szerint Matolcsy György Wall Street Journalnak adott interjúja okozta, amelyben a nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, a jegybanknak óvatosan kell majd megtennie a gazdaság ösztönzését célzó lépéseit.

A devizahitelesek is örülhetnek, ha mostanában fizetik a törlesztőrészletüket, míg ugyanis tavaly év végén több mint 241 forinton váltották a nemzetközi piacokon a frankot, január végén már csak 236,6 forintot kellett fizetni az alpesi deviza egységéért. A dollár is olcsóbb lett az első hónapban, tavaly év végén még 220 forint fölött váltották a zöldhasút, január végén már 215 forintot kértek csak érte.

A hónap végén bekövetkezett erősödést a szakértők szerint Matolcsy György Wall Street Journalnak adott interjúja okozta, amelyben a nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, a jegybanknak óvatosan kell majd megtennie a gazdaság ösztönzését célzó lépéseit. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.