BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztosítás: milliárdokban mért téli károk

Az idei tél jelentős károkat okozott a gépjárművekben és ingatlanokban egyaránt, milliárdos kifizetéseket hozva a biztosítóknál. A téli időszakban és közvetlenül utána megszaporodnak a kátyúkárok is

Február közepéig tetemes károkat okozott a havazás, a jég és az ónos eső nem csak a közlekedésben, hanem az ingatlanokban is. 2013 első két hónapjában eddig közel 26 ezer vagyon- és gépjárműkárt jelentettek be a Generali Biztosító ügyfelei, melyek összértéke már a 2,7 milliárd forintot is meghaladta – közölte a társaság.

A Generali idén már több mint 4000 gépjárműkárt regisztrált, amely nagyrészt a havas, csúszós utak számlájára írható. A biztosító 200 millió forintot meghaladó kártérítést már ki is fizetett ezekre az esetekre, azonban a bejelentések feldolgozásával ez akár a többszörösére is nőhet. A legtöbb esetben a kár megcsúszás, vagy „ráfutás” következménye, de nem ritka a jeges úton történő megcsúszásból eredő árokba hajtás sem. Nem ritkák a parkolás ideje alatt keletkező sérülések sem, amikor a háztetőkről lezuhanó hó, vagy jégtömb horpasztja be a motorháztetőt és töri be a szélvédőt.

A Köbe tájékozutatása szerint pedig az útviszonyok folyamatos romlása és a téli időszak együttesen hozzájárultak ahhoz, hogy a gyakran életveszélyes kátyúk igen komoly károkat okoznak a járműveken. Ezt a helyzetet felismerve vezette be a piacra a KÖBE immár négy éve az ilyen esetek biztosítására kialakított, kedvező árú kiegészítő termékét. A biztosító adatai szerint az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az első negyedévben ugrásszerűen, akár 300 százalékkal is megnő a kárbejelentések száma. „A jelentősen megszaporodott bejelentések ellenére a kárigényeket egyesületünk folyamatosan, fennakadás nélkül – a teljes dokumentáció rendelkezésre állásától számított – egy-két napon belül ki tudja elégíteni” – nyilatkozta Baranyai Eszter, a Köbe kommunikációs vezetője. A Defekt és Kátyúkár biztosításokat legtöbb esetben a kötelező biztosításhoz, vagy a casco mellé igényelnek az ügyfelek. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy kátyúkárnál a normál adminisztrációs igényeken kívül a kifizetéshez a kár igazolásához szükséges rendelkezésre állnia a rendőrségi jegyzőkönyvnek és fényképeknek az érintett útszakaszról – tette hozzá a kommunikációs vezető.

A Generali tapasztalatai szerint az elhúzódó tél az ingatlanokban is komoly károkat okozott. A Generalihoz 2013 február közepéig mintegy 22 ezer összes vagyonkár-bejelentés érkezett, összesen több mint 2,5 milliárd forint értékben.

A károk nagy része lakásokban és társasházakban keletkezett. Leggyakrabban, közel 2600 alkalommal, tetőbeázásról kapott bejelentést a biztosító, míg a második helyen a viharos erejű szél miatti kárbejelentések voltak több mint 1200 alkalommal. Nem volt kevés ugyanakkor a hónyomás okozta kár sem az épületeken, ez a szám is több mint 600-ra rúg. Elmondható, hogy csak az időjárás 113 milliós nagyságrendű kárt okozott a Generali által biztosított ingatlanokban. Jellemzően a családi házak, nyaralók tetejét nyomta meg a hó és az arra ráfagyott jég, vagy a lecsúszó tömb törte be a teraszok üvegezett tetejét.

A vihar és a jégverés vezeti a listát

Kelet-Közép-Európa országaiban évek óta a viharok és jégverések okozzák a legnagyobb károkat a természeti csapások – árvizek, tűzvészek, villámcsapások – közül – derül ki a Generali PPF Holding (GPH) felméréséből. Petr Bohumský, a GPH kockázati menedzsment igazgatója szerint annak ellenére, hogy az utóbbi néhány évben nem voltak komoly természeti katasztrófák a régióban, a trendek egyértelműek: a biztosítottak anyagi kárai növekednek. A viharral és jégveréssel kapcsolatos kárbejelentések pedig számát Magyarország vezeti, ahol az elmúlt 3 évben több mint 134 ezer káresetet regisztráltak.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.