BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelmeztet a gyenge forint: nincs nagy tere a további kamatvágásoknak

Ma reggel sem tud erősödni a forint: az euró árfolyama 295-296 forint között hullámzik, sőt: nemrég 296 fölé is emelkedett a kurzus. Ha ezen szint, azaz 296 forint fölé kerül a kurzus, akkor az újabb szint 298 forint körül található. A mai nap egyébként amiatt is fontos lehet, mert ha ma nem tud legalább 294-295 körülire szintre visszacsökkenni a devizapár, akkor az a további forintgyengülést vetít előre – írják az Erste elemzői.

A tegnapi MNB kamatvágás közvetlenül a döntést követően nem igazán hatott a forintra, mivel a vágás széles körben várt volt. A bizonytalan olasz, majd a hangulatot javító Bernanke beszéd azonban érdemben mozgatta a hazai fizetőeszköz árfolyamát. Gyakorlatilag fel-le rángatták a forintot tegnap, összességében enyhe gyengülést láttunk nap végére.

Ma reggel azonban tovább folytatódik egyelőre a forint gyengülése, dacára annak, hogy tegnap igen jók lettek a tengerentúli makroadatok, és Bernanke, Fed elnök is arra utalt, hogy még egy ideig folytatódhat az agresszív monetáris enyhítés.

A régióban egyébként a lengyel zloty is gyengülést mutat, de ennek mértéke csupán mintegy 0,1 százalék, míg a forint gyengülése már több, mint fél százalékos. A forint elmúlt napokban látható gyengülgése egyébként arra is utalhat, hogy túl sok tér már nincs a kamatok további csökkentésére.

Várakozásunk szerint áprilisig bezárólag 4,75 százalékra csökkenhet az alapkamat, de ezt követően csak akkor lehet további kamatcsökkentés, ha az euróövezetben is lesz esetleg további kamatvágás, ha kitart a viszonylag támogató külpiaci hangulat és az új MNB vezetés sem fog drasztikus változtatást végrehajtani a monetáris politikában. Azonban, még ebben az esetben sem várjuk, hogy 4 százalék alá csökkenjen az alapkamat, ugyanis Magyarország külső adóssága magas, a külföldi befektetőkre az ország továbbra is rá van szorulva, emiatt pedig egy bizonyos mértékű kamatfelárat biztosítani kell.

Tegnap az állampapírpiacon az ÁKK a rövid oldali hozamok 2-9 bázispontos csökkenését mérte, azonban a hosszabb hozamok némileg, 2-5 bázisponttal, emelkedtek. A 3 hónapos diszkontpapír aukció sikeres volt: a tervezett, 50 milliárd forintos mennyiséget az adósságkezelő 60 milliárdra tudta emelni.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár gyors erősödése megállt tegnap, és az EUR/USD árfolyam szinte változatlan maradt. Bizonytalanul indult a kereskedés a tengerentúli börzéken, záráshoz közeledve azonban talpra álltak az indexek (Dow 0,84 százalék, Nasdaq 0,44 százalék, S&P500 0,61 százalék). Rossz hangulat uralkodott tegnap a nyugat-európai börzéken, a piacok erős eséssel zárták a kereskedést (FTSE100 -1,34 százalék, DAX -2,27 százalék, CAC40 -2,67 százalék). Ázsiában a Nikkei 1,27 százalékkal csökkent, azonban negatív teljesítményével egyedül maradt a piacon. A Hang Seng 0,03 százalékot, a Shanghai index 0,68 százalékot emelkedett felbuzdulva az amerikai makroadatokon és Bernanke szavain.

Az árupiacon az amerikai nyersolaj ára 92,76 dolláron állt ma reggel, ami az idei év legalacsonyabb ára. Az arany bár kismértékben visszaesett, 1,609 dolláron volt ma reggel. Az aranyat az EU válság feléledése miatti félelmek mozgatták az elmúlt napokban. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A vártnak megfelelően tegnap 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a jegybank monetáris tanácsa. A legutóbbi, nagyon gyenge gazdasági növekedési adat és a csökkenő infláció magyarázza az újabb csökkentést. Ez volt Simor András elnök utolsó jegybankdöntése. Az utód sajtóértesülések szerint Matolcsy György lesz, de a konkrét személy megnevezéséig még lehet, hogy aludnunk kell néhányat. A kamatcsökkentési ciklus már augusztus óta tart, akkor még 7 százalék volt az irányadó ráta.

Ben Bernanke Fed elnök tegnapi meghallgatásán arról beszélt, hogy az eszközvásárlások kedvező hatásai nyilvánvalóak, s a jegybankelnök szavai alapján úgy tűnik, hogy a Fed egyelőre nem változtat a laza monetáris politikáján. Két hét múlva lesz a következő kamat-meghatározó ülés, ahol a monetáris kondíciókat valószínűleg nem fogják megváltoztatni. Eközben az USA-ban januárban 15,6 százalékkal nőttek az új lakás-értékesítések. A várt 380 ezer helyett ugyanis 437 ezer lakást értékesítettek, 2008 júliusa óta nem volt ekkora emelkedés. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexének februári értéke is pozitív meglepetést okozott, az előző havi 58,4 pontról 69,6 pontra emelkedett a mutató, míg a konszenzus 62 pont volt.

A Moody’s tegnap piaczárás után figyelmeztette Olaszországot, hogy tovább ronthatja az államkötvények besorolását, amit a választások bizonytalan kimenetével indokol. A hitelminősítő tavaly nyáron rontotta két fokozattal, „Baa2”-re az ország minősítését, ami két fokozatnyira van a befektetésre nem ajánlott sávtól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.