BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülget a forint az olasz választások hírére

Nap végére ismét gyengült tegnap a forint, a rossz hangulatban reggel további enyhe gyengülés látszik – írják az Erste elemzői. Patthelyzet alakulhat ki Olaszországban a választások után. Pénteken már meghallgathatja az új jegybankelnök jelöltet a Parlament megfelelő bizottsága Orbán Viktor szerint. Ma a Nemzeti Bank várhatóan 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkenti az alapkamatot.

Mérsékelt gyengülésben van a forint ma reggel is, ami elsősorban a rossz nemzetközi hangulat miatt látható. Fontos szintek környékén van az EURHUF devizapár: ha a 294-295-ös szintek fölé kerül a kurzus, akkor további emelkedés (azaz forintgyengülés) következhet be.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint ma reggel is inkább gyengülésben van. Ennek az oka a nemzetközi hangulatromlás, ami az olasz választások utáni patthelyzetre vezethető vissza. A héten emellett a jegybank körüli kérdések is befolyásolhatják a forint árfolyamát. Jelenleg úgy látjuk, hogy nagyobb esély van arra, hogy a következő hetekben, hónapokban a forint tovább gyengélkedjen, és akár újra 300 forintos, vagy kicsivel e feletti euró kurzust lássunk. Az azonban valószínűtlen, hogy a kormány ennél jelentősebb forintgyengülést tolerálna.

Az ÁKK tegnap többségében a hozamok mérsékelt, 1-3 bázispontos csökkenését mérte. Ma 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukció lesz, az értékesítésre felajánlott mennyiség 50 milliárd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tegnap a napon belüli mozgások erősek voltak. Az első olasz exit poll eredményekre az euró még erősödni tudott, azonban ahogy egyre szorosabbá vált a választások eredménye, a devizaárfolyam mozgása átcsapott méretes dollárerősödésbe. Az EUR/USD árfolyam 1,3177-ről 1,3063-ra változott a nap során. A pénteki jó hangulat után tegnap ismét az eladók uralták tengerentúli börzéket, a folyamatos esést főként az olasz választásokról érkező kedvezőtlen részeredmények táplálták (Dow -1,55 százalék, Nasdaq -1,45 százalék, S&P500 -1,82 százalék).

Jó hangulatban indult az emelkedés a nyugat-európai börzéken, azonban a délután folyamán megjelentek az eladók és a mélybe rántották a börzéket, de még így is sikerült a pozitív oldalon zárni (FTSE100 0,3 százalék, DAX 1,45 százalék, CAC40 0,4 százalék).

Az ázsiai piacokon is jelentős csökkenés volt látható ma reggel a fenti okok miatt. A Nikkei index 2,26 százalékot, a Hang Seng 1,05 százalékot, a Shanghai index pedig 1,37 százalékot csökkent. A japán jen tegnap az általánosan erősödő dollárral szemben is erősödni tudott, ez pedig nem kedvezett a japán piacoknak.

Az árupiacon folytatódott tegnap az emelkedés. Az arany 1.581,4 dolláros nyitás után 1.593,5 dollárig emelkedett. 1.600 dollárnál már ellenállás látható. Bizonytalan kereskedést láthattunk tegnap a kőolaj piacán, az árfolyam 92-94,4 dollár között ingadozott, de zárásra csak minimális elmozdulást mutatott a kurzus. A napokban inkább csökkenés lehet, a következő támasz 90,4 dollárnál látható. A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az olasz választások tegnap délután 3-kor értek véget, és az első exit poll eredmények még Silvio Berlusconi lemaradását mutatták, de később változott a helyzet és szoros küzdelem rajzolódott ki. Az alsóházban a Pier Luigi Bersani vezette balközép koalíció szerzett többséget, de Berlusconi jobbközép pártja alig maradt le a szavazatok számában. A szenátusban patthelyzet alakult ki, egyik párt sem szerzett többséget, emiatt elképzelhető, hogy új választásokat fognak kiírni. A legtöbb mandátumot Berlusconi szerezte, a legtöbb szavazatot, 25,5 százalékot, pedig Giuseppe Piero Grillo, az Öt Csillag Mozgalom vezetője kapta, így 108 képviselői helyre lett jogosult. Mario Monti 10,56 százalékot szerzett, ami 45 mandátumot jelent, így semmi esély arra, hogy ismét ő legyen a miniszterelnök.

A KSH közleménye szerint a november-januári munkanélküliségi ráta 11,2 százalékra ugrott az október-decemberi 10,7 százalékról. Az adat kissé magasabb lett az általunk várt 11,1 százaléknál. Az emelkedés mögött szezonális hatások állnak, illetve tükröződik a tavalyi negyedik negyedéves rossz gazdasági teljesítmény is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.