BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán és Berlusconi hatása: nagy eséssel nyitott a pesti tőzsde

Gyengén nyitott a tőzsde Budapesten és külföldön is. A rossz nemzetközi hangulatnak az olasz választás az oka, itthon Orbán Viktor esti bejelentései okoznak bizonytalanságot.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 225,39 pontos csökkenéssel, 18 595,57 ponton nyitott kedden.

Az esés nem meglepő, pontosan ez volt az, amit az elemzők vártak. Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzője elmondta, hogy romlott a nemzetközi befektetői hangulat, hétfőn este a tengerentúli börzék már negatívan zártak. Az olasz választások sem alakulnak túl kedvezően, ami nyomot hagyott már hétfőn is a börzéken. 

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője azt emelte ki, hogy a Mol hajnalban közzétett negyedéves gyorsjelentésében a számok elmaradtak az elemzői várakozásoktól. Mivel több egyszeri tétel rontotta az eredményt, összességében nem értékelik nagyon rossznak a helyzetet, bár valószínűleg a piac negatívan fog reagálni a cég gyorsjelentésére. Az olasz választások körül kialakult patthelyzet tovább ronthatja a nemzetközi befektetői hangulatot, és ez a hazai tőzsdére is rányomhatja a bélyegét, valószínűleg negatív irányban folyik majd kedden a kereskedés - tette hozzá.

Az Equilor elemzése szerint Orbán Viktor is borzolhatja a hazai tőkepiaci kedélyeket. A miniszterelnök tegnap este a Hír Tv-nek adott interjújában elmondta, hogy ha több bevételre lenne szükség, akkor megadóztatják a bankokat, energiavállalatokat és a nagy cégeket. Bár az üzenet valószínűleg arra szolgál, hogy az EU-nál a multinacionális cégek lobbizzanak a túlzott deficit eljárás megszüntetésére, ennek ellenére megmozgathatja az érintett cégek árfolyamát. A miniszterelnök továbbá megemlítette, hogy az új jegybankelnököt péntek délután hallgatja meg a parlamenti bizottság. A miniszterelnök várhatóan pénteken, szokásos rádióinterjújában jelenti be az új elnököt.

Pedig hétfőn az európai tőzsdeindexek még erősödtek, mert az első adatok azt ígérték, hogy számottevő többséggel bíró balközép kormány alakulhat Olaszországban. Az FTSE 0,31 százalékkal, a DAX 1,45 százalékkal, a CAC pedig 0,41 százalékkal emelkedett. A határidős jegyzések azonban azt mutatták, hogy a londoni tőzsde vezető indexe, az FTSE 100 1,6 százalékos, a frankfurti DAX szintén 1,6 százalékos, míg a párizsi CAC-40 2,7 százalékos eséssel kezdi a kereskedést.

A Beppe Grillo humorista vezette 5 Csillag Mozgalomra (M5S) leadott óriási mennyiségű protestszavazat miatt nincs párt Olaszországban, amely stabil kormányt tud alakítani, és az a tény, hogy a megszorításellenes pártok a szavazatok több mint 50 százalékát kapták, valószínűleg lehetetlenné teszi a Mario Monti által megkezdett reformok változatlan formában való folytatását. A piacok által korántsem kedvelt Silvio Berlusconi vezette jobboldal néhány tized százalékkal kevesebb voksot kapott ugyan, mint a balközép, de intő jel, hogy a pártok közül a kifejezetten euróellenes M5S kapta a legtöbb szavazatot - mondják elemzők. A Mario Monti vezette centrum csak a voksok 10,56 százalékát gyűjtötte össze, így a szakértői kormány volt vezetőjének semmi esélye arra, hogy visszaüljön a miniszterelnöki székbe.

Az olaszországi bizonytalanságot szakértők szerint főleg az euróövezeti bankpapírok fogják megszenvedni.

Az olasz fejlemények az ázsiai piacokon is lenyomták a jegyzéseket. A tokiói Nikkei-225 2,26 százalékkal esett, a hongkongi Hang Seng 0,98 százalékkal, a Shanghai Composite pedig 0,23 százalékkal állt előző napi záróértéke alatt a kereskedés végén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.