BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ráijesztett a Fed a piacokra

Ráijesztett a piacokra a Fed a kamat meghatározó ülés jegyzőkönyvében – írják az Erste elemzői.

Akár már március végén változhat a havi 85 milliárd dolláros kötvény visszavásárlási program, így „jelentős” csökkenést láthattunk az USA-ban, meglepetésre megint a sokéves csúcsokról. Emlékezzünk, legutóbb nem kellett ehhez különösebb hír, elég volt a tény, hogy a Dow Jones 14.000 pont fölött zárt, és jöttek egyből a profitrealizálók. Így az ipari átlag index és az S&P 500 is a 20 napos mozgóátlagig ment le.

A DAX tegnap a 20 napos mozgóátlag felett maradt, de lefordult a korábban említett ellenállásról, s ma a 20 és 30 napos mozgóátlag alatt készül nyitni.

A BUX is lefordult a csökkenő csatorna felső éléről és az egy nappal korábbi rést is visszatöltötte. Mivel a 20 és 30 napos mozgóátlag alá esett, ezért az irány most a csatorna alsó éle, amely 18.700 pont környékén van.

USA:

- Rosszul indult a kereskedés a tengerentúli börzéken, a nyitás után lefelé vették az irányt az indexek, és zárásig kitartott a rossz hangulat (Dow -0,77 százalék, Nasdaq -1,54 százalék, S&P500 -1,24 százalék).

- A piac a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvére fókuszált tegnap, melyből kiderül, hogy az eszközvásárlási programot akár a következő, márciusi ülésen is megváltoztathatják. Bár a jegybankárok megosztottak voltak a kérdésben, de elképzelhető, hogy akár már márciusban is tárgyalhatnak arról, mi legyen a sorsa a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programnak. A program fokozatos csökkentése, vagy korábbi befejezése is szóba kerülhet. Ennek pedig nem örültek a piacok.

- A termelői árindex emelkedése gyengébb volt a vártnál, januárban 0,2 százalékkal emelkedett a várt 0,3 százalék helyett.

- A megkezdett lakásépítések száma sem alakult túl jól, évesítve 890 ezer volt az új lakásépítések száma, miközben a piac 925 ezerre számított, a decemberi adat pedig 973 ezer volt.

- Az Apple piacán is folytatódik a lejtmenet, miután a hírek szerint a Foxconn felfüggeszti az új alkalmazottak felvételét. A cég nem erősítette meg, hogy a gyenge értékesítési adatok is szerepet játszanak ebben a döntésben. Az árfolyam mindenesetre 2,5 százalékot esett tegnap. 

- Ma számos makroadatot publikálnak a tengerentúlról, az inflációs adatok mellett a heti munkanélküli segélykérelmekről is hallani fogunk, de a Philadelphiai Fed index februári értéke is ma jelenik meg.

Európa:

- A nyugat-európai piacokon szintén főként az eladók voltak többségben (FTSE100 0,25 százalék, DAX -0,3 százalék, CAC40 -0,7 százalék).

- Ma feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzser index adatokra számíthatunk az eurózónából.

Olaj, arany:

- Az arany árfolyama töretlenül folytatja az esését, miután múlt héten kitört a szűkülő háromszögből. Tegnap a nap egésze során egy csökkenő irány volt látható, amire nagymértékben rásegített a Fed közleménye. A jelenlegi bőséges likviditás visszafogásának a lehetősége nagyot taszított az arany árfolyamán, ami 41 dollárt esett tegnap, és ezzel 1564,55 dollárra változott az árfolyama.

- A ma megjelenő készletadatok előtt jelentősen, 96,66 dollárról 94,46 dollárra csökkent az olaj árfolyama. Információink szerint az olaj árfolyamának nagy esése azután következett be, hogy egy olajjal spekuláló hedge fund pozíciót hirtelen kényszer likvidálni kellett.

Devizák:

- Bár a Fed jegyzőkönyvének hatása negatívan hatott a részvénypiacokra, ugyanakkor nagyot lendített a dollár helyzetén, ennek megfelelően az EUR/USD devizapár értéke 1,3388-ról 1,3283-ra csökkent. Amennyiben az amerikai jegybank eszközvásárlási programjáról márciusban eldöntik, hogy az fokozatosan kivezetésre kerül, vagy a korábbinál csak rövidebb igeiig tart, az csökkentené a likviditás növekedésének az ütemét és megemelné az amerikai hozamok szintjét, ami erősíti a dollár árfolyamát.

- A forint árfolyama nem változott érdemben tegnap, továbbra is a 290 és 292,5 közötti tartományban mozog. A forint minimális gyengülésével az EURHUF devizapár értéke 290,77-ről 290,97-re emelkedett. A forint szempontjából meghatározó fontos hír volt, hogy Cséfalvay Zoltán államtitkár megerősítette, hogy az új jegybankelnök személyének megnevezése március elsején lesz esedékes.

Távol-Kelet:

- Nagy esés volt tapasztalható ma reggel a távol-keleti piacokon. A Nikkei 1,39 százalékot, a Hang Seng 1,78 százalékot, a Shanghai index pedig 2,8 százalékot esett.

- A csökkenés hátterében esősorban a tegnap este publikált Fed jegyzőkönyv áll, ami az eszközvásárlási program márciusi újratárgyalásának lehetősége miatt rányomta a bélyeget a globális részvénypiacokra.

Határidős piacok: Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

OTP, FHB: sajtóértesülések szerint a jegybank az alapkamatnál jóval kedvezőbb kamatú forrást biztosítana a kereskedelmi bankoknak, ha azt a hitelezés bővítésére fordítják. A hír mindenképpen kedvező. Államtitkári szinten is megerősítették, hogy Orbán Viktor március 1-én nevezi meg az új jegybankelnököt.

- Az FHB lejárat előtt visszavásárolta a tavaly nyáron zártkörűen forgalomba hozott 15 milliárd forint és az 50 millió euró össznévértékű alárendelt kölcsöntőkét képező kötvény sorozatát. A hír alapvetően kedvező, mert bár a kamat nem ismert, de úgy tudjuk, elég drága volt a forrás.

- Briglovics Gábor, a PannErgy igazgatósági tagja 2013. február 19-én 10.000 darab PannErgy részvényt vásárolt 299 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Briglovics Gábor által tulajdonolt PannErgy részvények száma 13.600 darabra, tulajdoni hányada 0,0646  százalékra, míg a szavazati joga 0,0744  százalékra nőtt.

- Az E-Star lengyel leányvállalata, az E-Star Polska 310 millió forintért megvásárolta a Raiffeisen E-Starral szemben fennálló kb. 760 millió forintnyi követelésállományát. A most megvásárolt követelés jelentős része az egyetlen biztosított hitelezői követelés volt a társasággal szemben. A hír kedvező, de a nem biztosított követeléssel rendelkező hitelezőkkel továbbra is egyezségre kell jutni, ha a cég el akarja kerülni a felszámolást.

- Az Axa 2012-es adózott eredménye a tavalyitól 1 százalékkal elmaradva 4,15 milliárd euró lett, szemben az elemzők által várt 4,47 milliárd euróval. Az osztalék nagysága 72 cent lett, ami mindössze 1 centtel maradt el a várakozásoktól, és csaknem 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 69 centet. Az osztalék kifizetési hányad nagysága 40 százalék. A vállalat 200 millió euróról 2015-ig 1,7 milliárd euróra növelte költségcsökkentő programját. Az árbevétel 2 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez viszonyítva. A szolvencia mutató értéke a korábbi 188 százalékról 233 százalékra emelkedet. Növekedés volt megfigyelhető a szabad cash flow nagyságában is, ami 4,7 milliárd euró volt szemben a tavalyi 4,2 milliárddal. Az eladósodottsági ráta 26 százalék, ami lényegében már megegyezik a középtávra várt 25 százalékkal.

- A Volkswagen csoporthoz tartozó Audi azt tervezi, hogy 2020-ra megduplázza a sportos modelljeinek számát, ráadásul Q2, Q4, Q6 néven terepjárókat is kínálna, így a termék palettájában egy olyan rést sikerülne betöltenie, amire a cég szerint komoly kereslet lenne. Az Audi a "SUV" autók piacán nagy potenciált lát, ezért is szeretné piacra dobni például a Q6-os modellt, amit a mexikói üzemében gyártana a Q5-ös mellett. A piacvezető BMW például már az 5. SUV modelljét, a X4-est fejleszti.

- A Commerzbank 500 millió euró értékben bocsátott ki 5 éves lejáratú fedezett kötvényeket. A kibocsátási hozam a bankközi swap közép hozamot 50 bázisponttal haladja meg. A kötvények kedvező hitelbesorolást kaptak, a Moody’s-nál Aa2-t, míg a Fitch-nél AA-t.

- A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes tervei között szerepel, hogy egy négykerékmeghajtású terepjáróval bővíti a modell kínálatát.

- Az E.ON tegnap 86 százalékkal csökkentette a németországi Brokdorfban található erőművének kapacitását, és előreláthatóan február 23-ig csak csökkentett kapacitással fog üzemelni. A hírnek nincs árfolyamhatása.

- Tegnap publikálta előzetes eredményét a Lufthansa, ami nem adott túl sok optimizmusra okot, ennek megfelelően az árfolyam több mint 5 százalékot esett. A vállalat vezetősége is érezte, hogy lépnie kell, ezért bejelentették, hogy tovább folytatják az eddigi költségcsökkentő intézkedéseket, ami főleg létszámbeli alkalmazkodást fog jelenteni. Az elkövetkező néhány év alatt 700 fő elbocsátásával számolnak, hosszabb távon 3.500 alkalmazott elbocsátása szerepel a célok között.

- A Lufthansa úgy érzékeli, hogy a hosszú távú járatok esetében egyre kisebb az igény az első osztályra, ugyanis annak ára többször is meghaladta az 1 millió forintot. A jövőben a járatoknak csak a háromnegyedén lesz elérhető az első osztály. A trendek megváltozásának felismerése pozitív, ugyanakkor a légitársaság számára negatív, hogy a magas haszonkulccsal értékesíthető első osztályú utasok kezdenek eltűnni.

- A Siemens és a Shanghai Electric befejezte közös projektjét, melynek keretében 50 MW kapacitású szélerőmű parkot építettek a szárazföldre, amelyet 20 egyforma 2,5 MW teljesítményű erőmű alkot. A beruházás lezárásának a jelentőségét az adja, hogy ez volt a két cég első közös projektje, és továbbiakra készülnek. A megújuló energia iránti kereslet jelentősen felfuthat a jövőben, Kínában ugyanis jelenleg főleg széntüzelésű erőműveket használnak, melyeknek hatalmas a széndioxid kibocsátásuk és a légszennyezésük, márpedig ezek cseréje a jövőben elengedhetetlen lehet. A bejelentésnek nincs árfolyamhatása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.