BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Volatilis a forint a jegybankelnökváltás előtt

Nap végén kissé erősödött a forint, de ma reggel újra kisebb forintgyengülés látszik – írják az Erste elemzői. Bernanke, Fed elnök tovább javította a piaci hangulatot tegnap beszédével.

Nem igazán tud erősödni a forint, a hazai fizetőeszköztől csak napon belüli, enyhébb fellángolásokra futja. Tegnap már ötödik napja gyengült a forint az előző napi értékhez képest. Ma is enyhe gyengülést láthatunk egyelőre, bár 296 forint alatt jár most az euró kurzusa. Ahogy tegnap is írtuk: 296 forint feletti euróárfolyam után 298-nál látjuk a következő „megállót”.

A forint ma reggel is inkább a gyengülés felé „hajlik”. Az elmúlt napokban látott gyengülés után most már minden piaci szereplő feszülten várja, ki lesz vajon a jegybankelnök. Matolcsy György kinevezése egyáltalán nem lenne meglepő. Kérdéses, hogy hogyan fog alakulni a jegybanki politika, esetleg milyen nem konvencionális eszközt fog az MNB bevetni az új elnök alatt. A forint további gyengülése valószínűbbnek tűnik a jelenlegi szintekről, azonban jelentős gyengülést vélhetően nem tolerálna a kormány.

Az ÁKK tegnap a rövid hozamok további csökkenését mérte (4-6 bázisponttal), azonban a hosszabb lejáratokon a hozamok ismét kissé emelkedtek (2 bázisponttal). Ma 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót tart az adósságkezelő, 50 milliárd forint a felajánlott mennyiség.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tegnap ismét magára talált az euró, és erősödni tudott a dollárral szemben. Az EURUSD árfolyam 1,3061-ről 1,3139-re emelkedett, miután az olasz választások utáni aggodalom alábbhagyott, és Bernanke Fed elnök ismét biztosított mindenkit a QE3 jótékony hatásairól. Egészen zárásig emelkedtek a tengerentúli indexek és ezzel teljes mértékben ledolgozták a hétfői esést. A Dow már csak 100 pontra van a történelmi csúcsától (Dow 1,26 százalék, Nasdaq 1,03 százalék, S&P500 1,27 százalék).

Obama pénteken találkozik négy kongresszusi vezetővel, hogy az automatikus költségvetési megszorítások kérdéséről tárgyaljanak. Az európai piacokon is optimisták voltak a befektetők, főleg a nap második felében húzták meg felfelé az indexeket (FTSE100 0,89 százalék, DAX 1,04 százalék, CAC40 1,91 százalék). Nagyot emelkedtek tegnap az olasz kötvényhozamok. A 2017-ben lejáró kötvények hozama 2,94 százalékról 3,59 százalékra emelkedett, míg a 2023-ban lejáró kötvények 4,17 százalékról 4,83 százalékra emelkedett.

Ázsiában 2,71 százalékos emelkedésével ismét felülteljesítőnek számított a Nikkei a távol-keleti piacok közül. A Shanghai index 2,02 százalékot, míg a Hang Seng index 1,41 százalékot emelkedett.

Az árupiacon tegnap csökkent mind az amerikai kőolaj, mind az arany ára, az előbbi 1.600 dolláron zárt, míg a WTI 92,6 dollár körül mozgott ma reggel. Az arany esetében az olasz krízis miatti csökkenő félelmek mozgatták az árat, míg a kőolaj esetében a növekvő amerikai készletek hatottak negatívan. Minden határidős index pluszban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a függőben lévő lakásértékesítési adat a várt 1,8 százalékos emelkedés helyett 4,5 százalékkal nőtt januárban, ami közel három éves rekordnak számít. A tartós cikkek rendelésállománya azonban a várt 4,7 százalék helyett 5,2 százalékkal csökkent. Szállítmányozás nélkül viszont a várt 0,2 százalék helyett 1,9 százalékot emelkedett a mutató.

Tegnap ismét megszólalt Bernanke, és megerősítette az egy nappal korábban mondottakat, hogy a jegybank egyelőre nem tervez szigorítani a laza monetáris kondíciókon, és szerinte 2016-ig nem fogja elérni a munkanélküliségi ráta a 6 százalékos szintet.

Hivatalosan is megnevezték a japán jegybank elnöki és alelnöki székének várományosait. Meglepetés nem történt, a korábbi információknak megfelelően elnöknek Kuroda-t míg alelnöknek Iwata-t jelölték. A szavazásra valószínűleg március közepén kerül sor.

A KSH közleménye szerint a tavalyi negyedik negyedévben a beruházások volumene 3,7 százalékkal csökkent negyedéves szinten a szezonálisan is igazított adatok szerint. A megelőző év azonos időszakához képest a visszaesés 7,9 százalékos volt. 2012 egészében a beruházások volumene további 5,2 százalékkal esett vissza.  

A KSH adatai szerint az ipari termelői árak havi szinten 1,4 százalékkal nőttek januárban. A jelentősebb havi szintű áremelkedés alapvetően az árfolyam gyengülését tükrözte. Az éves index így -0,9 százalékos volt a decemberi -1,8 százalék után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.