BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BUX félúton van a nulla és a történelmi maximum között

Megtartották az indexek a kitörést, gondolunk itt a Dow Jones ipari átlagra, vagy a DAX indexre – írják az Erste elemzői.

Persze az utóbbi még nem a történelmi csúcson van túl, ahogy az S&P500 sem. Jelenleg a rövidtávú indikátorok kis túlvettséget mutatnak, aminek következtében egy kis korrekció lehet a piacokon, melynek során az indexeknek már nem kellene a kitörési szintek alá visszaesni. Ez a Dow esetében 14.198, a DAX estén 7.860 pont környéke, míg az S&P500 esetében az 1.525 pont környékéről beszélünk.

Ha a magyar piacra nézünk, akkor sírhatnékunk támad, hiszen a 20-30 napos mozgóátlagokkal küzd az index, valahol félúton a nulla és a történelmi maximum között. Tegnap keletkezett egy rés 18.876 és 18.923 pont között, amely ha ma megmaradna, az pozitív lenne a piac további mozgására nézve.

USA:

- Tegnap megpihentek a tengerentúli indexek, az egész kereskedés során iránytalanság volt a jellemző, és zárásra sem rajzolódott ki egyértelmű irány a piacokon (Dow 0,3 százalék, Nasdaq -0,07 százalék, S&P500 0,08 százalék).
- A Fed tegnap publikálta a Bézs könyvet, ami nem tartalmaz nagy változásokat a legutóbbi riporthoz képest. A 12 körzet jelentése alapján mérsékelt ütemben nő a gazdaság, és több körzet erős autóértékesítésekről, és fogyasztási kiadásokról számolt be. A munkaerőpiacon szerény javulás látható a jelentés szerint. Ezért egyelőre nem várható, hogy a jegybank változtat a kötvényvásárlási programján.
- A foglalkoztatottak száma 198 ezer fővel bővült februárban az ADP jelentése szerint, ez pedig jobb a várt 170 ezres értéknél. A korábbi adatot 192 ezerről 215 ezerre korrigálták.
- Az ipari cikkek rendelésállománya a vártnál jobban alakult januárban, -2,2 százalék helyett 2 százalékkal csökkent az adat a kereskedelmi minisztérium jelentése szerint.
- A Microsoftnak 561 millió dolláros bírságot kell fizetnie, mert megszegte a korábbi ígéretét. A cég azt mondta, hogy a felhasználó szabadon dönthetnek, hogy melyik böngészőt használják, ezt azonban 2011 májusaés 2012 júliusa között nem tartotta be.
- A Facebook az utóbbi évek egyik legnagyobb újítását mutatta volna be csütörtökön, azonban egy nappal korábban kiszivárogtak a változások. Az üzenőfalat érintik a változások, ahol drámai módosításokra kell készülni.
- A Dell árfolyama megugrott tegnap, és 1,8 százalékot erősödött, miután napvilágot látott az a hír, hogy Carl  Icahn befektetési guru részesedést vásárol a cégben.
- Ma délután a szokásos heti munkanélküliségi kérelmeket publikálják, de ezen kívül a külkereskedelmi mérleg januári értékét is megtudhatjuk.

Európa:

- A nyugat-európai börzéken jó hangulatban indult a kereskedés, de a nap második felében elromlott a hangulat, és a DAX kivételével mínuszban fordultak a mutatók.
- Az eurózóna negyedik negyedéves GDP adata a várakozásoknak megfelelően alakult. 0,9 százalékos visszaesést publikáltak, ami megfelel az előrejelzéseknek.
- A délutáni órákban az EKB kamatdöntő ülésére készülhetünk, az elemzők az irányadó ráta (0,75 százalék) tartására számítanak.

Olaj, arany:

- Az arany ára 1.582 dollár körül volt ma reggel, ami lényegében nem jelent változást a tegnapi árszinthez képest.
- A kőolaj is gyenge maradt köszönhetően a 3,8 millió hordós készletnövekedésnek az amerikai piacon. A WTI ára 90,36 dollár volt ma reggel.

Devizák:

- A forint tegnap sem talált magára, és tovább gyengült az euróval szemben. A kora esti órákban az árfolyam kicsivel még a lélektanilag fontos 300-as szint fölé is emelkedett, azonban ott csak egy rövid ideig tartózkodott. Ma reggel sem tapasztalható a forint erősödése, az árfolyam a 300-as szint alatt, de ahhoz roppant közel tartózkodik. A félelmet továbbra is a jegybank, különös tekintettel a devizatartalék körüli bizonytalanság táplálja.
- Az euró sem tudhat jó napot maga mögött, miután a dollár jelentős erősödésének hatására az EUR/USD devizapár értéke a nyitó 1,3051-ről 1,2967-re csökkent. Nem segítette az eurót, hogy kiderült, hogy a várakozásoknak megfelelően 0,9 százalékkal zsugorodott az eurózóna negyedik negyedéves GDP-je a tavalyi évhez képest.

Távol-Kelet:

- A tegnapi nap végére elromlott a hangulat, ami átragadt Ázsiára is, ahol csak a Nikkei tudott emelkedni (0,3 százalék), azonban nem sikerült áttörnie a lélektani szempontból kiemelt figyelemmel bíró 12.000 pontos szintet.
- A Hang Seng 0,23 százalékot, a Shnaghai index pedig 0,9 százalékot csökkent.
- A piacokat kivárás jellemezte, ugyanis ma az EKB-nek és a BOE-nek lesz kamat meghatározó ülése, pénteken a kínai export és import alakulását publikálják, és még szombatra is marad néhány fontos kínai makrogazdasági adat, többek között a CPI, az ipari termelés vagy a kiskereskedelmi forgalom alakulása.
- A japán jegybank a vártnak megfelelően nem módosított az irányadó kamaton és az eszközvásárlási program nagyságát sem változtatta meg, bármilyen jellegű beavatkozás már csak az új vezetésű jegybank felállása után várható.

Határidős piacok: Az amerikai határidős indexek pluszban vannak, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.
 
Vállalati hírek

- Holnap hajnalban teszi közzé IV. negyedéves eredményét az OTP.

- OTP, FHB: Gyuris Dániel, a bankszövetség alelnöke azt nyilatkozta, hogy nem ismerik a kormány új devizahiteles mentőcsomagjának részleteit. Szerinte mindenképpen vonzóbbá kell tenni az árfolyamgát rendszerét, hogy minél több 90 napon túli késedelemben levő adós léphessen be.

- A FHB 200 milliárd forintos kötvény kibocsátási programot hirdetett 2013-2014-re. A lépés a piaci környezet javulását jelzi. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk.

Magyar Telekom: Piaci pletykák szerint az állam (MPVI) 200 millió euróért (60 milliárd forintért) megvenné a Vodafone magyarországi leányvállalatát. Bár a lépést korábban cáfolta a Vodafone, az logikusnak tűnik, hiszen a Vodafone veszteséges, ugyanakkor egy új rendszer kiépítése 100 milliárd forintjába kerülne az állami mobilcégnek, és csak jövőre, vagy még később kezdhetné meg a szolgáltatást.

- Az Egyesült Államokban hamarosan bírósági döntés születik arról, hogy az eredeti szabadalom lejárta előtt forgalomba kerülhet-e az Egis és partnere, a Watson koleszterincsökkentő készítménye, a rozuvasztatin, amely az AstraZeneca Crestor nevű készítményének generikus változata. A originális készítmény éves árbevétele 4 milliárd dollárra rúg. Kicsi annak az esélye, hogy az Egis készítménye szabad utat kap.

- Tegnap sem tudtak megegyezni az E-Star hitelezői, így a cég újabb egyezségi javaslatot dolgoz ki. Ugyanakkor a fizetési haladékot 120 nappal meghosszabbították.


- Vártnál jobb eredményt publikált ma reggel az Adidas. A negyedik negyedévi árbevétel 3,37 milliárd euró lett, szemben az elemzők által várt 3,44 milliárddal. Mivel a magasabb profittartalommal rendelkező termékek esetében volt növekedés, ezért eredmény tekintetében már felülmúlta a cég a várakozásokat. A közvetlen ráfordítások figyelembe vételével számított bruttó marzs nagysága 47,6% lett a várt 46,2% helyett. Az adózott eredmény a negyedik negyedévre a várt 13 milliós veszteség helyett csak 7 millió euró lett. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy az operatív eredmény -239 euró lett a várt 28,6 millió helyett. A negyedik negyedévi eredményt nagymértékben rontotta a Reebok miatti 265 millió eurós leírás.
A jövőre vonatkozóan konzervatív kilátásokat fogalmaztak meg. Meglátásuk szerint idén az árbevétel 4-6%-kal emelkedhet, az adózott eredmény pedig 890 és 920 millió euró között alakulhat, miközben az elemzői várakozás 946,4 millió euró. EPS tekintetében 4,25 és 4,4 euró közötti értékre számít a vállalat vezetősége. Mind az év egészét, mind pedig az utolsó negyedévet tekintve Kínában (+12%) és a fejlődő európai országokban (+9%) volt megfigyelhető árbevétel növekedés. A javasolt osztalék nagysága 1,35 euró, szemben a várt 1,25 euróval.

- A BASF és a Shell 3 éves beszállítói szerződést kötött katalizátor anyagokra vonatkozóan. Bár a részleteket nem hozták nyilvánosságra, ennek ellenére pozitív, hogy a világ egyik legnagyobb kőolaj finomítójával sikerült megállapodást kötnie.

- A Bayer bejelentette, hogy két brazil szójaüzemet vásárol meg. A Melhoramento Agropastoril cégtől egy szója csíraplazma bankot vásárolt, ami a brazíliai Parana városában üzemel, illetve a szója vetőmaggal foglalkozó Wehrtec céget és az Agricola Wehrmann szójával foglalkozó üzletágát. A Bayer arról is beszélt, hogy a dél-amerikai piacon nagy lehetőségek vannak, és további terjeszkedést terveznek még az idei évben. A Bayer CropScience üzletága 20% bővülést ért el idén ebben a régióban.

- A Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne úgy véli, hogy az idei évben 800 ezer Jeep márkájú autót értékesíthet a cégcsoport, míg a középtávú tervekben 1 millió darab értékesítése szerepel. Az idei évben mindössze 548 ezer Jeep-et értékesítettek, vagyis jelentős növekedési potenciált lát a Fiat.

- A működési eredmény tekintetében a Linde elmaradt a várakozásoktól, azonban adózott eredménye meghaladta azokat a negyedik negyedévben. Az EBITDA nagysága 967 millió euró lett, szemben a várt 976 millió euróval. Az EBIT 525 millió, szemben a várt 545 millióval. Az adózott eredmény tekintetében azonban kismértékben meghaladta a várakozásokat, a várt 333 millió helyett 346 milliós eredményt publikálva. A javasolt osztalék nagysága a várakozásoknak megfelelően 2,7 euró. A Linde megerősítette korábbi várakozásait, ami szerint 4 milliárdos EBITDA-t várt az idei évre. 2016-re pedig már 5 milliárdos EBITDA-t remélnek, főleg a költségmegtakarító intézkedéseknek köszönhetően.
Az észak-amerikai gázértékesítések jelentősen növekedtek az előző évhez képest, azonban ennek oka, hogy a vállalat felvásárlások útján terjeszkedett a kontinensen. A Linde gyorsjelentése összességében kissé rosszabb a várakozásoknál, azonban a középtávú (2016-os) eredményvárakozása sokkal optimistább, mint a piaci várakozás. Ennek eredményeként a gyengébb eredmény ellenére is elképzelhető pozitív árfolyam reakció.

- Médiaértesülések szerint az elmúlt három hónapban 2 millió darab Lumia telefont adott el Kínában a Nokia. Ha igaznak bizonyulnak a számok, az nagyon pozitív lenne a vállalat számára, ugyanis az utolsó negyedévben globális szinten 4,4 millió Lumia készüléket értékesítettek, vagyis a kínai eladási statisztika a telefonok értékesítésének felfutására utal.

- A Siemens-hez tartozó Osram értékesíteni készül kínai egységét, ahol hagyományos villanykörtéket gyártanak, és 2000 főt foglalkoztatnak. A tranzakcióra még az Osram leválasztása előtt sor kerülhet. Az Osram fő piaca Európa, ahol a szabályozói környezet miatt a hagyományos villanykörték háttérbe szorultak, így a kínai üzem kissé már kilógott a többi gyár közül, ahol már átálltak az energiatakarékos izzók gyártására.

- A Telefonnica a költségcsökkentés érdekében 1000 fő elbocsátását tervezi Brazíliában, ami a telefontársaság globális alkalmazotti létszámának 0,3%-a, vagyis a költségcsökkentő hatások is limitáltak lehetnek.

- A HSBC a korábbi alulteljesítőről semlegesre minősítette fel az Unicredit besorolását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.