BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint kilógott a sorból

Csúnyán elbántak a forinttal tegnap – írják az Erste elemzői. Orbán Viktor és Varga Mihály is a devizahitelesek további megsegítéséről beszéltek tegnap.

A forint tegnapi, illetve elmúlt időszaki teljesítményét érdemes régiós szemszögből nézni. Jól látható, hogy a forint „kilógott” a sorból, ez egyértelműen hazai okokra utal.

Nem bántak tegnap kesztyűs kézzel a forinttal. Az EURHUF kurzus sokat emelkedett, az euró árfolyama tegnap 298 forint felett is járt késő délután, ma reggel pedig 298 körül van a kurzus. A 296 körüli szintet tehát tegnap átvitte a devizapár. 298 forint körül újabb szint látható, ezzel küzd jelenleg a kurzus. Ha ezt is áttöri, akkor a következő megálló már 300 forintnál van.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint tegnapi gyengülése igen intenzív volt, amiben leginkább az játszott szerepet, hogy a kormány újra elkezdett a devizahitelesek megsegítéséről beszélni. Egyelőre erről konkrétumokat nem lehet tudni, de azzal, hogy Matolcsy György lett a jegybankelnök, aki ráadásul bizottsági meghallgatásán ugyancsak a devizahitelek nagyon káros voltáról beszélt, felmerülhet a gyanú, hogy a devizatartalékokat valamilyen formában felhasználja a kabinet a helyzet kezelésére. Emiatt pedig a forint gyengülése nem igazán meglepő. A kérdés természetesen a részletekben rejlik. Amíg nem látható biztosan, milyen új gazdaságpolitikai lépések jöhetnek, addig folytatódhat a bizonytalanság a forint piacán.

Tegnap enyhén emelkedtek a kötvényhozamok a leghosszabb lejáratokon, míg a diszkont hozamok stagnáltak. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, 50 Mrd forintos felajánlott mennyiséggel.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD piacán csak csekély árfolyammozgás volt tapasztalható, az árfolyam 1,3015-ről 1,3026-ra emelkedett. A kismértékű euró erősödés annak ellenére következett be, hogy nem érkeztek kimondottan jó hírek Európán belülről. Olaszországban Beppe Grillo az Ötcsillagos Mozgalom vezetője felvetette, hogy választásokat kéne kiírni Olaszország kilépéséről az eurózónából. A nap első felében nem tudták eldönteni a tengerentúli indexek az irányt, de záráshoz közeledve észak felé fordultak, és a pozitív oldalon fejezték be a kereskedést (Dow 0,27 százalék, Nasdaq 0,39 százalék, S&P500 0,45 százalék).

A nyugat-európai börzék is emelkedni tudtak napon belül, de a rossz nyitás miatt a többségnek nem sikerült pluszban zárnia (FTSE100 -0,51 százalék, DAX -0,21 százalék, CAC40 0,27 százalék). Ázsiában a Shanghai index 2,18 százalékot a Hang Seng 0,44 százalékot, míg a Nikkei 0,26 százalékot emelkedett. Kínában ma publikálta a HSBC a szolgáltató szektor PMI értékét, ami 54,6-ról 52,1-re csökkent. Indiában is csökkenést mértek, itt a PMI 54,2-re csökkent.

Az árupiacon kismértékben emelkedett a kőolaj és az arany ára tegnap a piacokon: a WTI jegyzése 90,42 dollárt ért el, míg az aranyat 1,582 dolláron jegyezték unciánként. Az olaj árára pozitívan hatott, hogy a Brent termékvezetéket egy szivárgás miatt lezárva tartották. Az aranyra az a spekuláció hatott, hogy ismét monetáris élénkítés lehet a világban a gyengülő növekedési számok láttán.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Fed alelnök asszonya, Janet Yellen beszélt tegnap, és a QE3 folytatása mellett érvelt, szerinte folytatni kell a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlásokat.

A ciprusi uniós mentőcsomagról továbbra sincsen megállapodás, ezt tegnap jelentette ki az eurócsoport elnöke.

Kínában ma kezdődött a kongresszus éves ülésezése, melyen Wen Jiabao az elemzői várakozásokkal összhangban 7,5 százalékos növekedési kilátást fogalmazott meg 2013-ra, illetve 1200 milliárd yüanos (192 milliárd dolláros) költségvetési hiánnyal számol a tavalyi 800 milliárd yüan helyett, ami jelentős állami kiadásnövekedést feltételez. Elmondta, hogy a yüan használatának határokon átívelő bővítése a cél, ami árfolyamreformot is jelenthet.

A KSH közleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,1 százalékkal csökkent idén januárban éves összehasonlításban. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 1,3 százalékkal csökkent a volumen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.