BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heves vita volt a Fed ülésén

Habár heves vita bontakozott ki a likviditásfokozó program kapcsán a legutóbbi Fed ülésen, ennek ellenére sem bizonytalanodtak el a börzék – írják az Erste elemzői.

Az S&P500 hosszas készülődés után áttörte a 2007-es csúcsot tegnap, és nem is akárhogy, hiszen még a záró érték is mintegy 11 ponttal meghaladta a korábbi napon belüli legmagasabb értéket. A DAX is fontos akciót hajtott végre, hiszen most alulról törte át a 7.793 pontnál elhaladó, emelkedő trendvonalat, ami azt jelenti, hogy visszakerülhet az emelkedő indexek térképére, ha a közeljövőben, például ma megerősíti ezt az áttörést. Persze üdvözítő lenne, ha a 7.860 pont környékén levő 20 és 30 napos mozgóátlagokat is áttörné. Erre a rövidtávú technikai indikátorok lehetőséget is adnak. A BUX továbbra is küzd a 200 napos mozgóátlaggal, ennek ellenére emelkedést várunk a mai napon.

USA:

- Ismét egy jó hangulatú napot tudhatnak maguk mögött a tengerentúli börzék, ráadásul az S&P500 történelmi csúccsal is büszkélkedhet. Egész nap kitartott a jó hangulat, zárásig emelkedtek a piacok, még a jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve sem tudta elrontani a hangulatot, pedig több jegybankár is a pénznyomtatás leállítása mellett tette le a voksát.
- Piacmozgató makroadatok nem láttak tegnap napvilágot, a Fed ülés legutóbbi jegyzőkönyvére figyeltek a befektetők, ami az eredetileg várt 20 óra helyett 15 órakor jelent meg egy véletlen folytán. A Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) megosztott volt a kötvényvásárlási program folytatását illetően. Az egyik tag rögtön megszüntetné a pénznyomtatást, néhányan az év közepén, illetve második felében csökkentetnék, az év végén pedig megszüntetnék a beavatkozást.
- Obama benyújtotta a kongresszusnak a 2014. évi költségvetési tervet, amely 3,77 ezer milliárd dollár nagyságú. A republikánus vezetők azonban még a benyújtása előtt elutasították a tervezetet, ami a demokraták egy részének sem tetszik. A deficit a GDP 4,4 százalékára csökkenne.
- Ma a szokásos heti munkanélküliségi kérelmeket publikálják délután a tengerentúlon.

Európa:

- Kirobbanó formában voltak tegnap a nyugat-európai piacok (FTSE100 1,17 százalék, DAX 2,27 százalék, CAC40 2 százalék).
- Olaszország 11 milliárd euró értékben adott el tegnap diszkontkincstárjegyet, csökkenő hozamok mellett.

Olaj, arany:

- Az amerikai WTI kőolaj ára 94,4 dollár volt ma reggel, ami kismértékű csökkenést jelentett. Az amerikai nyersolaj készlet tovább nőtt az elmúlt héten, közel 250 ezer hordóval, ami alatta van a várakozásoknak, de még mindig emelkedést jelent.
- Az arany ára 1.557 dollár közelébe esett arra a hírre, hogy Ciprus piacra dobja aranykészletét, ami mintegy 446 ezer uncia.

Devizák:

- A dollár megálljt parancsolt a napok óta erősödő eurónak és az EUR/USD árfolyam 1,3083-ról 1,3070-re mérséklődött. A dollár erősödéséhez hozzájárult, hogy a FED jegyzőkönyve utalásokat tartalmazott a QE3 program lassítására és év végi megszüntetésére vonatkozóan is. Azonban a képet némileg árnyalja, hogy a legutóbbi tanácskozás óta romlott a munkaerőpiac helyzete, így nem tudni pontosan, hogyan vélekednek a kérdésről a jelenlegi körülmények mellett a jegybankárok.
- Napon belül egy átmeneti forintgyengülés volt tapasztalható, azonban ennek hatása nem volt tartós. Nap végére a forint árfolyama jelentősen korrigált, így összességében a forint csak kis mértékben gyengült a dollárral szemben. Az EUR/HUF árfolyam 296,38-ról 296,69-re változott nap végére.

Távol-Kelet:

- Ismét a Nikkei vezette az ázsiai piacok emelkedését 1,37 százalékos emelkedéssel. Jól teljesített a többi ázsiai index is, a Hang Seng 0,82 százalékot, a Shanghai index pedig 0,17 százalékot emelkedett.
- A jen tovább folytatta a gyengülését és még közelebb került a 100-as értékhez a dollárral szemben.
- Meglepetést okozott a dél-koreai jegybank döntése, ugyanis a kamatot a várakozásokkal ellentétben szinten tartotta, így a jegybanki alapkamat nagysága továbbra is 2,75 százalék.
- Az ázsiai piacok jó teljesítményéhez az amerikai S&P csúcsdöntésén kívül hozzájárult, hogy márciusban a People’s Bank of China felmérése szerint a pénzügyi intézmények összesen 1060 milliárd jüan hitelt helyeztek ki, ami 70 százalékkal haladja meg az egy hónappal korábbi értéket és 18 százalékkal múlja felül a várakozásokat.
- Ausztráliában a foglalkoztatottság a vártnál nagyobb mértékben csökkent, aminek eredményeként a munkanélküliség a vártnál magasabb lett.
- Nagyot ugrott a Sharp árfolyama, miután a hírek szerint az október és március közötti profitja lényegesen magasabb lesz a vártnál, köszönhetően a költségcsökkentő lépéseknek és a növekvő számú LCD értékesítéseknek.
- Japán három nagy autógyártója, a Toyota, a Honda és a Nissan összesen 3 millió gépkocsit hív vissza a légzsák meghibásodásának lehetősége miatt, mely alkatrészt ugyanattól a beszállítótól vásárolták.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Az ANY Biztonsági Nyomda tegnapi közgyűlése jóváhagyta a 43 forintos részvényenkénti osztalékot. Az osztalékfizetés május 2-án kezdődik, ami korábbi dátum, mint amit a cég előzőleg tervezett. A közgyűlés meghosszabbította az igazgatóság felhatalmazását a kibocsátott részvénymennyiség 20 százalékáig terjedő mennyiségű saját részvény vásárlására.

- Az ONP Holdings 746.000 darab PannErgy részvényt adott el tőzsdén kívüli forgalomban 330 forintos átlagáron, és további 75.000 darabot adott kölcsön meg nem nevezett befektetőnek. A tranzakciót követően a társaság 1.814.640 darab (8,6 százalék) PannErgy részvényt birtokol. Az ONP két hónapja vásárolt 2,6 millió PannErgy részvényt 275 forintos áron.

- Európa második legnagyobb biztosítója, az Axa megegyezett a Protective Life Corp. céggel, hogy a tengerentúli egységét, a Mony Life Insurance-et és bizonyos kötelezettséget 820 millió euróért értékesíti az alabamai székhelyű biztosítónak. A társaság ugyanakkor azt mondta, hogy továbbra is jelen marad a tengerentúli piacon és még mindig kínál életbiztosítással és nyugdíjjal kapcsolatos termékeket, és a megállapodás nem tartalmazza a Mony értékesítési hálózatát. Az Axa arra törekszik, hogy tovább tudjon növekedni az ázsiai és a feltörekvő piacokon, és ezzel a tranzakcióval a tengerentúli piacon is tovább fog tudni növekedni.

- A Bayer beperelte az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeletet annak érdekében, hogy megakadályozza a Norbrook Laboratories generikus készítményének megjelenését, ami sértené a Bayer piacát. A perben érintett készítmény egy állatoknak kifejlesztett antibiotikum.

- A BMW csoport az első három hónap alatt 86 ezer gépjárművet értékesített Kínában, ami 7,6%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Kiemelkedően teljesített a csoporthoz tartozó Mini, ugyanis 9,9%-kal múlta felül az egy évvel korábbi értékesítéseket.

- Médiaértesülések szerint a BNP Paribas az idei év végéig 25 ezer ügyfelet, az elkövetkező öt év alatt pedig 500 ezer ügyfelet szeretne szerezni újonnan induló on-line bankjába. A tervek szerint 350 ezer új ügyfélre tehetnek szert és 150 ezer már meglévő BNP Paribas ügyfél választhatja a 100%-ban on-line bankot. Az ilyen pénzügyi intézmények előnye, hogy alacsony költségekkel üzemeltethető, lényegében fiókok nélkül, alacsony létszámú ügyfélszolgálattal, a kedvező díjak pedig versenyképessé tehetik a bankot, elsősorban a fiatalabb, illetve az aktívabb felhasználók körében. Azonban felmérések szerint a szolgáltatóval érintkező ügyfelek kevésbé hűségesek a pénzintézethez, így nehezebb őket megtartani.

- Nem úgy indult az év, ahogy a Daimler szerette volna, több piac is gyengébbnek mutatkozik, mint amilyenre számítottak, ezért a negyedéves eredmény közzétételével egy időpontban módosítani tervezik a 2013-as célokat. A hírre ma reggel negatívan reagált az árfolyam és az alapvetően semleges piac mellett 4%-ot csökkent. A Daimler továbbra is arra számít, hogy a második félév erősebb lehet, mint az első.

- Nem zárt jó első negyedévet a Fiat csoporthoz tartozó Chrysler, ugyanis a márciusi és az első negyedéves termelési adatok is elmaradtak az egy évvel korábbitól. Márciusban 208 ezer autót gyártottak, ami 5,6%-os visszaesés, míg az első három hónap során 569 ezer gépjármű gördült le a gyártósorról, ez pedig 5,7%-kal gyengébb teljesítmény, mint a tavalyi év azonos időszaka.

- A Linde kötvénykibocsátással újrafinanszírozná a banki szindikátusi hiteleit, melyet a Lincare akvizíciója miatt vettek fel. Két külön kötvény sorozat kerül kibocsátásra: egy 650 millió eurós, 10 éves 2%-os kamatozású és egy 500 millió dolláros, 5 éves, 1,5%-os kamatozású.

- Bár a Lufthansa utaslétszáma 1,2%-kal csökkent márciusban, ugyanakkor az utazott kilométerek száma 3%-os növekedést mutatott, vagyis a hosszabb utak esetén volt felfutás a Lufthansánál. A repült kilométerek száma 0,6%-kal csökkent, így a repülőgépek töltöttsége 79,5% lett. A teherszállítmányozás jelentősen csökkent, 4,4%-kal esett vissza a szállított áruk mennyisége.

- A Siemens zöld utat kapott a német bíróságtól, hogy bevezesse a tőzsdére a világítástechnikával foglalkozó részlegét, az Osram-ot, így meghiúsult annak a részvényesi csoportnak a célja, aki megpróbálta megakadályozni a kiszervezést. A fellebbviteli bíróság egyik bírája, Martin Kainz elutasította a befektetők azon érveit, hogy a Siemens nem megfelelően kommunikálta a társaság éves közgyűlésén az Osram tőzsdére vitelét. A Siemens örül a bíróság döntésének, ami lehetővé teszi számára, hogy folytassa az Osram kiszervezését és tőzsdére vitelét.

- A Siemens vezérigazgatója megerősítette, hogy idén a cég árbevétele valószínűleg stagnálni fog. Az éves eredményvárakozásról nem beszélt, de a 4,5-5 milliárd euró közötti éves profitról a májusban esedékes negyedéves eredmények közlése után adnak tájékoztatást. A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy már felső, háromjegyű milliós költségcsökkentést sikerült elérni éves szinten. Ez valamivel kevesebb, mint 1 milliárd euró, amely jelentősnek mondható.

- A Total februárban karbantartás miatt leállított francia olajfinomítójának újraindítására még ma sor kerül. A finomító kapacitása 230 ezer hordó/nap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.