BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mozdul érdemben a forint árfolyama

Csökkentek a tengerentúli részvényindexek tegnap – írják az Erste elemzői. Nem volt jelentősebb elmozdulás a forintban az ünnep alatt. Kamatdöntések (EKB, BoE, BoJ) és USA munkapiaci adatok lehetnek a héten a fókuszban.

A forint stabil volt az ünnep alatt, az euró árfolyama 303-304 forint körül hullámzott. Komolyabb hír nem érkezett, ami elmozdíthatta volna az árfolyamot. Néhány napja a 307,5-303 forintos sáv alsó széléhez tapadt az árfolyam. Ha innen lefelé kitörne az árfolyam, a következő megálló 301,5, majd 300 forintnál lehetne.

A múlt pénteken, illetve tegnap alig volt elmozdulás a forintpiacon. A húsvéti ünnepek alatt meglehetősen visszafogott volt a piaci aktivitás. Az időszak nagy részében az EURHUF az 304-es szint közelében tartózkodott. Az elmúlt hetek markánsabb gyengülése megállani látszik, amiben mind a külpiaci hangulat javulása, mind a múlt keddi, a vártnál szigorúbb jegybanki állásfoglalás szerepet játszhatott. Egyelőre úgy tűnik, maradni fognak az oldalazó mozgások a forintpiacon.

Pénteken – bár Magyarországon munkanap volt – a tőzsde zárva tartott, így az ÁKK sem publikált referenciahozamokat a kötvénypiacra vonatkozóan. Az előttünk álló héten leginkább a csütörtöki kötvényaukciók lehetnek a piaci figyelem fókuszában. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD devizapárban nem voltak érdekes mozgások az elmúlt napokban. Egy pozitív korrekció zajlik, amelynek során 1,282-ről 1,285-ig emelkedett tegnap az árfolyam, és elérte az ellenállást jelentős 200 napos mozgóátlagot. Amíg a hazai parketten pihentek tegnap a befektetők, a tengerentúli börzéken már volt kereskedés, ami rossz hangulatban telt, így a negatív oldalon zártak a piacok (Dow -0,04%, Nasdaq -0,87%, S&P500 -0,46%). Tegnap zárva tartottak a nyugat-európai piacok, így ma lesz a hét első kereskedési napja. Ázsiában is összességében rossz volt a hangulat, lejtőre kerültek az indexek (Nikkei -1,09%, Hang Seng -0,01%, Shanghai -0,38%).

Az ausztrál jegybank kamatdöntő ülést tartott, és kedd reggelre virradóan a vártnak megfelelően 3%-on hagyta az irányadó rátát.

A Bank of Japan hétfő hajnalban publikálta a feldolgozóipari cégek indexét, ami Tankan névre hallgat. A mutató -12 pontról -8 pontra emelkedett, miközben a piac -7 pontra számított. Mindezek alapján további monetáris élénkítés is szóba jöhet.

Az árupiacon az arany árát a csökkenő recesszió miatti félelem vitte alacsonyabb szintre, míg az amerikai könnyű kőolaj annak ellenére emelkedni tudott, hogy az USA készletei több hónapos csúcson vannak. A WTI 96,65 dolláron állt ma reggel. Pozitívban tartózkodnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke az előző havi 54,2 pontról 51,3 pontra csökkent márciusban, szemben a várt 54 ponttal.

Cipruson a Bank of Cyprus nagybetétesei a bank közleménye szerint akár a pénzük 60%-át is elveszíthetik. A 100 ezer eurónál nagyobb betétek 37,5%-át veszik el, de a betétesek forgalomképtelen részvényeket kapnak cserébe. További 22,5%-ot pedig befagyasztanak.

Olaszországban továbbra sem sikerült kormányt alakítani, az köztársasági elnök Giorgio Napolitano időt kért a helyzet rendezéséhez.

Egy közvélemény kutatás szerint a görögök többsége azt szeretné, hogy országuk továbbra is az Euróövezet tagja maradjon, és nem akarja, hogy a drachmát ismét bevezessék.

Heti kitekintő:

USA : nem lesz nagy adatdömping az előttünk álló héten a tengerentúlon, de a várható pár szám fontosnak ígérkezik a konjunkturális helyzet megítélése szempontjából. Ma az ipari rendelésállomány februári adatait teszik közzé. A tegnap közzétett feldolgozóipari ISM index után a márciusra vonatkozó szolgáltató-szektorbeli ISM adatokat szerdán teszik közzé, a piaci konszenzus a februári 56 ponton való stagnálást vár. Szintén szerdán az ADP munkapiaci jelentés mintegy előfutára lesz a pénteki átfogó munkapiaci adatoknak, majd csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák esedékesek. A hét leginkább várt adatai minden bizonnyal a márciusi átfogó munkapiaci statisztikák lesznek. A mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma (NFP) februárban pozitív meglepetést okozva 236 ezerrel bővült, ehhez képest márciusra kisebb negatív korrekciót vár a piaci konszenzus, ami szerint a növekedés a foglalkoztatottak számában 193 ezer fő lehetett. A munkanélküliség ráta a várakozások szerint a februári 7,7%-on stagnálhatott. A hét pénteken a külkereskedelmi mérleg februári adataival zárul majd.

Eurózóna: Kétségkívül az EKB kamatdöntése lesz a hét meghatározó eseménye. Egyelőre nem várható változatás az irányadó kamatláb szintjében. Azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy kamatcsökkentésre, illetve valamilyen eszközvásárlási program bejelentésére az év folyamán még sor kerülhet, miután az Euróövezet idei évi növekedési kilátásai nem igazán látszanak javulni. Érdekes lehet még, hogy az EKB látja-e annak szükségét, hogy megszólaljon a ciprusi helyzet kapcsán.

Magyarország: csendesnek ígérkezik az előttünk álló hét. Két fontosabb adat esedékes. A kiskereskedelmi forgalom előzetes februári adatait csütörtökön, míg az ipari termelés előzetes februári adatait pénteken teszik közzé a KSH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.