BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány megnyerte a harcot, mégis szédeleg a forint

A forint több mint 1 százalékot esett szerdán az euróval szemben, ami jelentős gyengülés annak tükrében, hogy az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolta Magyarországgal szemben.

Az eurót 290,6 forint felett jegyzik, ami 3 forintos gyengülésnek felel meg napon belül. Az ellenállásként funkcionáló 200 napos mozgóátlag könnyedén esett el.

A hazai devizát az sem mentette meg az eséstől, hogy az Európai Bizottság javasolta, hogy szűnjön meg a Magyarország ellen 9 éve folyó túlzottdeficit-eljárás.

Egyrészt, az eljárás megszüntetése piaci szempontból nem túlságosan jelentős, másrészt, a korábban kiszivárgott híreket – miszerint a bizottság javasolni fogja az eljárás megszüntetését – már beárazta a piac.

Érvényesülhetett a „vegyél a pletykára, adj el a hírre” befektetői magatartás, hiszen már korábban kiszivárgott, hogy kikerülhetünk a deficiteljárás alól, és az elmúlt napokban sokat erősödött a forint. Kedden 285,5 forinton is jegyezték a közös európai devizát, ami idei csúcsot jelentett.

A nemzetközi befektetői környezet sem támogatta a forintot, az európai piacok meredek esést mutattak.

Az sem segítette a forintot, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke azt monda: igazuk lehet azoknak, akik további mozgásteret látnak egy olyan kamatvágási pályában, ami kiszámítható, és kis lépésekben viszi magyar alapkamatot ahhoz a semleges kamatlábhoz, amit a pénzpiac elismer.

A jegybanki kamatot kedden csökkentette új történelmi mélypontra, 4,5 százalékra az MNB monetáris tanácsa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.