BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pillanatok alatt szétütötték a forintot

Délelőtt 290 forint közelében ingadozott a forint az euróval szemben. Délután azonban hirtelen gyengülésnek indult a hazai deviza.

Délután fél kettőkor 293 forint felett jegyzik a közös európai devizát, vagyis a forint hirtelen három egységgel esett az euróval szemben. A közös európai devizát délelőtt 290-es szint környezetében jegyezték.

Délután 3 órakor már 294-es szint felett állt az euró/forint kurzus.

A lengyel zloty is gyengült ma az euróval szemben, azonban a hazai deviza közel 1 százalékos leértékelődésénél jóval szerényebb, mintegy 0,5 százalékos mértékben.

A külpiaci hangulat nem nevezhető negatívnak. Noha az ázsiai tőzsdék jelentős esést szenvedtek el, az európai vezető tőzsdeindexek a pozitív tartományban mozognak.

A befektetők ugyanakkor aggódnak amiatt, hogy a Federal Reserve hamarosan csökkenti – vagy megszünteti – a mennyiségi könnyítést, ami arra ösztönzi a befektetőket, hogy forduljanak el a kockázatosabb eszközöktől.

Az sem kedvező, hogy a piaci szereplők körében egyre inkább teret nyerhet az a vélekedés, hogy a magyar kormány szakít az igen feszes költségvetési gazdálkodással a választások közeledtével.

Az Európai Bizottság tegnap bejelentette, hogy az új kiigazításokkal idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt lehet a magyar költségvetési hiány, így 9 év után kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

Noha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy tartják a hiánycélokat, Orbán Viktor szavai a lazítás irányába mutatnak. A miniszterelnök csütörtökön azt mondta , nem elképzelhetetlen az egy számjegyű szja. Egy interjúban újra megerősítette, hosszú távon elképzelhető a 9 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, de jelenleg nem elég erős ehhez Magyarország.

Az is látszik, hogy a 10 hónapja tartó kamatvágási ciklus, valamint a várhatóan tovább csökkenő alapkamat is a forint volatilitásának emelkedéséhez vezet. Az MNB kedden 4,5 százalékra, történelmi mélypontra csökkentette a kamatot.

A hosszabb lejáratú kötvényhozamok 10-40 bázisponttal emelkedtek a másodlagos piacon az ÁKK délutáni adatai szerint. Az egy éves állampapír hozama 13 bázisponttal 4,57 százalékra, a 10 éves államkötvény hozama 31 bázisponttal 5,48 százalékra emelkedett. A 15 éves papírok hozamszintje a másodlagos piacon 40 bázisponttal került feljebb, 5,87 százalékra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.