BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új csúcsra száguldott a forint a kamatvágás után

Az euró/forint árfolyam kedden délelőtt az idei legerősebb szintre, 287 alá ereszkedett.

Az euró/forint árfolyam hétfőn meglehetősen szűk sávban mozgott, a jegyzések 289,0 és 289,7 között mozogtak a bankközi devizapiacon. Kedden délelőtt a hazai deviza lendületet vett: a kurzus, amely a kereskedést 289,2 közelében kezdte, délben már 287 alatti "mélységében" is, 286,9-nél is megfordult. Délután már 286 forinton is jegyezték a közös európai devizát.

Ennél lejjebb utoljára tavaly december 21-én járt az árfolyam. Az euró az idén volt már 29 forinttal drágább is: március 11-én akadtak kötések 306,7 forint közelében is.

Az MNB kamatdöntése után a forint tovább tudott erősödni. Az egymást követő tizedik alkalommal is csökkentette az irányadó kamatszintet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, összhangban az elemzői várakozásokkal. Az alapkamat a 25 bázispontos kamatvágással új történelmi mélypontra, 4,5 százalékra csökkent. Az eurót 285,6 forinton jegyezték.

Rövid távon nem kizárt a további erősödés sem: ha az Európai Bizottság szerdán a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére tesz javaslatot, azzal további erősítheti a magyar eszközök iránti keresletet.

A forintot segítheti, hogy a nemzetközi befektetői hangulat kedvező, vagyis a piaci szereplők a vásárolják a kockázatosabb eszközöket. A forint szempontjából az is kedvező, hogy a hazai deviza áttörte a 290 közelében meghúzódó 200 napos mozgóátlagot, ami a technikai elemzők szerint támogathatja a további erősödést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.