BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új csúcsra száguldottak a tőzsdék

Miközben a portugálok megint megszorítanak, a vezető indexek új csúcsra száguldottak a várakozásoknál jobb amerikai munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően – írják az Erste elemzői.

Pedig ez azt is jelentheti, hogy az amerikai lazító politika, nevezetesen a havi pénzmennyiség növelés hamarabb fékeződhet. A reakcióból világosan látszik, hogy a rossz növekedési kilátások miatt aggódtak a befektetők, hiszen több szorgos kéz nemcsak többet termel, de többet is fogyaszt. Így a Dow Jones és az S&P500 új csúcsra szaladt, és a német DAX index is megkísérelte a csúcstámadást, de aztán meggondolta magát. Ma árgus szemekkel figyeljük a hajszálnyira levő csúcsot 8.151,57 pontnál. Vajon kialakul-e az új csúcs? Erre az ázsiai piacok megadták a lehetőséget, hiszen ma reggel ott is pozitív volt a hangulat. A BUX továbbra is a 200 napos mozgóátlaggal küzd, amely 18.363 pontnál tartózkodik éppen. Persze közben ne feledjük el, hogy a Magyar Telekom részvényeivel ma lehet utoljára osztalékszelvénnyel kereskedni, a cég 50 forintot fizet.

USA:

- A vártnál kedvezőbb makroadatoknak köszönhetően észak felé vették az irányt a vezető nyugat-európai börzék, és új történelmi csúcsra kapaszkodtak, az S&P500 index 1.600 pont felett zárt (Dow 0,96 százalék, Nasdaq 1,15 százalék, S&P500 1,03 százalék).
- Pénteken munkapiaci adatok láttak napvilágot, munkanélküliségi ráta a várt stagnálás helyett 7,5 százalékra süllyedt az előző havi 7,6 százalékról. 2008 decembere óta nem volt ilyen alacsony a mutató.
- A nem-mezőgazdasági munkahelyek száma a várt 145 ezer helyett 165 ezer volt áprilisban, míg a februári adatot 268 ezerről 332 ezerre, a márciusi adatot pedig 88 ezerről 138 ezerre módosították.
- Az ISM szolgáltatóipari index viszont a vártnál gyengébb lett, 54,4 pontról 53,1 pontra zuhant, miközben a konszenzus 54,1 pont volt.
- A Moody’s első negyedéves nyeresége 188,4 millió dollárra emelkedett 173,5 millió dollárról, vagyis részvényenként 76 centről 83 centre emelkedett a nyereség (a várakozás 85 cent volt). Az árbevétel 13 százalékkal emelkedett, 646,8 millió dollárról 731,8 millió dollárra.
- Ma nem jelenik meg fontos makroadat az USA-ban.

Európa:

- A nyugat-európai börzéken is meglehetősen erős emelkedést láthattunk, a DAX új lokális csúcsra kapaszkodott (FTSE100 0,93 százalék, DAX 2,01 százalék, CAC40 1,41 százalék).
- A spanyol 10 éves kötvény 4 százalék alá esett, amire 2010 októbere óta nem volt példa, az olasz kétéves kötvény pedig 1 százalék alá zuhant, ez ismét történelmi mélypont.
- Az Európai Bizottság rontotta az eurózóna növekedési adatait, a korábbi 0,3 százalékos visszaesést 0,4 százalékos zsugorodásra módosították.
- Portugáliában újabb megszorító csomagot jelentett be péntek este a kormányfő. A 4,8 milliárd eurós intézkedés csomag keretében 65 évről 66 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, megválnak 30 ezer közalkalmazottól, és a 35 órás munkahét 40 órára emelkedik.
- Európában ma szolgáltatói beszerzési menedzser indexet publikálnak.
- London ma zárva tart.

Olaj, arany:

- Az amerikai WTI ára 96 dollár fölé emelkedett köszönhetően az izraeli hadsereg Szíria elleni támadásának, mivel ez jelentős félelmet keltett a piacon.
- Az arany áralakulásában nem volt jelentős változás, a fizikai kereslet tartja az árat, míg a pénzügyi eszközöket adják a befektetők.

Devizák:

- A pénteki pozitív piaci környezetben egy enyhe forinterősödés volt csak tapasztalható. Az árfolyam átmenetileg a 295-ös szint alá is csökkent, de nem tudott tartósan ottmaradni és zárásra visszagyengült 296,03-ig.
- Pénteken csak átmenetinek bizonyult a dollár erősödése. A két órakor megjelenő vártnál jobb munkaerő piaci adatok után a dollár először erősödni kezdett, de ez nem bizonyult tartósnak. Az EUR/USD árfolyam végül 1,3065-ről 1,3114-re emelkedett.

Távol-Kelet:

- A hét első kereskedési napján a főbb ázsiai indexek emelkedni tudtak, a Hang Seng 1,08 százalékkal, a Shanghai index pedig 1,025-kal került magasabbra.
- A japán tőzsde továbbra is zárva tartott, ma a gyerekek napját ünneplik a szigetországban.
- A mai kereskedés irányát még elsősorban a pénteki pozitív amerikai munkapiaci adatok határozták meg. Pénteken, az amerikai adatok megjelenése után a jen nagyot gyengült a dollárral szemben, majd ma a 99 fölötti árfolyamról enyhén visszakorrigált.
- Mára is jutott egy kínai BMI adat, ez úttal a HSBC publikálta a szolgáltató szektor BMI értékét. Az adat gyengébb lett a vártnál, de ez nem okozott különösebb megrázkódtatást a piacoknak a múlt héten publikált, várttól szintén elmaradó BMI értékek után.
- Ausztráliában az első negyedéves kiskereskedelmi forgalom infláció nélkül számítva 2,2 százalékkal bővült, így felülmúlta a várakozásokat.

Határidős piacok: Mind az amerikai, mind a vezető európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Magyar Telekom. A cég részvényenként 50 forintot fizet május 16-tól kezdődően.

- A Socgen 56-ról 50 euróra csökkentette a BNP Paribas célárfolyamát, a besorolás továbbra is vétel. A Deutsche Bank pedig 51-ről 50 euróra vágta a BNP célárfolyamát, a besorolás változatlanul vétel.

- Németországból áprilisi autóértékesítési adatok érkeztek, összesen 284.444 darab gépjárművet adtak el, ami 3,8 százalékos bővülés éves alapon. A pozitív tendencia ellenére a BMW eladásai csökkentek, méghozzá több mint 10 százalékkal éves összehasonlításban, így 20.882 darab autót értékesítettek összesen. A Fiat 2,7 százalékkal több autót adott el, mint egy évvel korábban, miközben a Daimler csoporthoz tartozó Mercedes eladásai 9,6 százalékkal bővültek.

- A Chrysler áprilisban 216.758 darab autót gyártott Észak-Amerikában, ami rekord érték. Amióta a Fiat irányítja az autógyártót, összesen 216.758 darab autó gördült le a futószalagról.

- A Commerzbank négy éves jogi vitát zárt le azzal, hogy hajlandó 50 millió eurónyi bónuszt kifizetni 104 befektetési bankárának, akik korábban pert indítottak a bank ellen járandóságaik elmaradásáért. Az egyszeri kifizetés egy részvényre vetített hatása 8 cent, ami a részvény napi mozgástartományán belül van, így jelentős elmozdulásra nem számítunk.

- Holnap reggel publikálja negyedéves jelentését a Commerzbank.

- A Linde eredménye felülmúlta a várakozásokat és az egy évvel korábbi számokat is. Az első negyedéves árbevétel 3,99 milliárd euró lett, ami 10,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, de kissé elmaradt a várt 4,02 milliárd eurótól. A növekedés fő oka a Lincare akvizíciója volt, ami a 14 százalékkal növekvő gázüzletágon belül 12,6 százalékos növekedést eredményezett. Az operatív profit 953 millió euró lett, ami 12,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket és felülmúlja a 935 millió eurós várakozást is. Az operatív eredményhányad 50 bázisponttal emelkedett, és 23,9 százalékot ért el. A társaság megerősítette a 2013-as célokat, vagyis legalább 4 milliárd eurós üzemi eredményt terveznek idén, amit 2016-ra 5 milliárd euróra kívánnak növelni. A vártnál kedvezőbb negyedéves eredmény hatására ma pozitív árfolyam reakcióra számítunk.

- A Spiegel információi szerint a Lufthansa három fapados légitársaságot hozna létre. Már régóta ismert, hogy a stratégiaváltás keretében a működést a fapados üzleti modell irányába tolná a légitársaság. A Lufthansa már jelenleg is rendelkezik egy fapados légitársasággal, a Germanwings-szel, vagyis ehhez két új fapados vállalatot hoznának létre.

- Sajtóértesülések szerint a CSN 2,5 milliárd dolláros ajánlatot tett a Thyssenkrupp amerikai egységére és ezzel a brazil vállalat adta a legmagasabb ajánlatot. Az értékesítés már régóta húzódik így pozitív lenne, ha egyezség születne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.