BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A délutáni amerikai adatokra vár a forint is

A forint tegnap nap közben igen gyenge szinteken is járt, a nap legvégén azonban erősödött a hazai fizetőeszköz, így a nyitó szintek közelében zárt a HUF/EUR, valamivel 298 alatt. Ma reggel 297 forint körül kereskednek egy euróval – írják az Erste elemzői is.

Gyengült napközben tegnap a forint, majd nap végére újra erősödött, köszönhetően a kiviruló nemzetközi hangulatnak. Gyakorlatilag most minden a tengerentúli makroadatokról és a Fed-ről szól; arról, hogy mikor fogja a plusz likviditást kivonni az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a piacról. A korábban Fed-ben dolgozó közgazdászok szerint ehhez több hónapon keresztül 200 ezer fő feletti foglalkoztatás bővülést kellene látni az amerikai gazdaságban. Az előző négy hónap átlagos adata 196 ezer fő volt, míg a mai adattól 160 ezer fő körüli értéket várnak. Azaz, még nem értük el az áhított szintet, de már közel járunk hozzá. A ma délutáni adatokat árgus szemekkel figyelhetik a befektetők. Ha nagy meglepetés lesz, annak komoly hatása lehet a forintra is.

Tegnap folytatódott az egy-két hete látható hozamemelkedés. Az ÁKK az éven túli papíroknál 14-20 bázispontos hozamnövekedést mért, de beszédes, hogy a tegnapi 12 hónapos DKJ aukción nem sikerült eladni a tervezett, 50 milliárd forintos mennyiséget (csak 45 milliárd forintot). Ilyen utoljára 2012 tavaszán volt. A hozam egyébként ezen a lejáraton emelkedett leginkább, 27 bázisponttal, a hozam így most már 4,25 százalék. A kamatcsökkentési ciklus alját egyre feljebb árazza a piac, most már nem látszik elérhetőnek a korábban a piac által várt, 3,5 százalék körüli alapkamat. Tartjuk korábbi várakozásunkat, hogy az alapkamatot csak 4 százalékig lehet majd levágni.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacokon az EUR/USD árfolyama 1,3259-ig ugrott a tegnapi nap folyamán. Borús hangulatban kezdődött a kereskedés a tengerentúlon, de napközben éles fordulatot láthattunk, és az utolsó órákban nagyot hajráztak az indexek (Dow 0,54 százalék, Nasdaq 0,66 százalék, S&P500 0,88 százalék). A nyugat-európai börzéken a nap második felében jelentek meg az eladók, egy éles törést láthattunk, és zárásig tartott a lejtmenet (FTSE100 -1,3 százalék, DAX -1,19 százalék, CAC40 -0,61 százalék). Ázsiában tovább erősödött a jen a dollárral szemben és már stabilan 97-es árfolyam alatt kereskedtek a devizapárral. A japán tőzsdeindex a nap nagy részében a negatív tartományban tartózkodott, azonban nap végére sikerült visszajönnie és 0,6 százalékos emelkedést felmutatnia. A Shanghai index értéke 1,25 százalékot, a Hang Seng pedig 0,9 százalékot csökkent. Kínában nemzeti ünnep miatt szerdáig zárva tartanak a tőzsdék, így a mai kereskedésben a pozíciók zárása volt megfigyelhető. A WTI kőolaj ára 95 dollárt ostromolta ma reggel. A befektetők a finomítói kihasználtsági mutatókat figyelték, ami erős keresletet jelez előre. Az arany ára 1.412 dollár volt ma reggel. Az elmúlt hetek eladásai után ma erősödés volt, részben köszönhetően a Fed várható likviditásélénkítésének. A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggeli adatai szerint 2,9 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása áprilisban a munkanaphatással kiigazított számok alapján, míg mi csupán +1,5 százalékra számítottunk. A nyers éves adat 5,3 százalékos pluszt mutatott. Az adat kellemes meglepetést jelent, és ha ránézünk az ugyancsak ma reggel megjelent külkereskedelmi adatokra (700 millió eurós többlet, éves szinten 11,6 százalékkal növekvő export) akkor azt gyaníthatjuk, hogy az exportra termelő vállalatok, valószínűsíthetően az autóipar játszott szerepet a jó adatban. Az autóipart egyébként nem lehet egyetlen, monolit tömbként kezelni, és az, hogy olyan vállalatok telepedtek meg itt (Daimler, Audi), akiknek a termékeire továbbra is van kereslet, szerencsés helyzetet jelent Magyarország számára. A Daimler például a héten jelentette, hogy nem tart nyári szünetet a termelésben, mert akkora a kereslet a termékeire. Eközben viszont sok más európai autógyártó szenved. Mindeközben az elektronikai ipar sem mutatott már olyan visszaesést, amint ami az elmúlt egy-két évet jellemezte Magyarországon. Azonban egyelőre egy adatból nem szeretnénk túlságosan messzemenő, vad következtetéseket levonni, ugyanis sem a mai, nagyon jó ipari termelési adatokra, sem a korábbi, ugyancsak kimagasló kiskereskedelmi forgalmi adatra nem utalt előzőleg sok minden. (Az euróövezetre például épp tegnap csökkentette növekedési kilátását az Európai Központi Bank, -0,6 százalékra). Az ipar idén 2 százalékkal, a GDP 0,2 százalékkal növekedhet jelenlegi előrejelzésünk szerint Magyarországon.

A mai kerekedés során a befektetők kiemelten fogják figyelni a 14:30-kor nyilvánosságra kerülő tengerentúli munkapiaci adatokat. A nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 163 ezerrel bővülhetett májusban, a munkanélküliségi ráta pedig szinten maradhatott 7,5 százalékon.

Az Európai Központi Bank nem okozott tegnap meglepetést és változatlanul hagyta az alapkamat nagyságát, és bár tárgyalták a negatív overnight kamat lehetőségét, ezt végül elvetették.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.