BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javul a hangulat a forint piacán

Nem tudta átvinni tartósan a 300 forintos szintet az euró árfolyama, és ma reggel egyelőre érdemi forinterősödés tapasztalható. Az elmúlt napok gyengélkedése után eléggé eltávolodott a kurzus a 20 és 30 napos mozgóátlagoktól, ezért elképzelhető, hogy további forinterősödést követően a 294-295 forintnál látható mozgóátlagokat visszateszteli a kurzus.

A forint elmúlt napokban látott gyengélkedése után ma reggel erősödni látszik a hazai fizetőeszköz a kissé javuló hangulatban. Kérdés persze, hogy ez meddig tarthat ki. A Fed politikájával kapcsolatos bizonytalanság mellett a kínai aggodalmak sem tettek jót a hangulatnak az elmúlt napokban, azonban a Fed felől tegnap már nyugtató tartalmú üzenetek láttak napvilágot. A mai magyar kamatdöntés előtt így nem biztos, hogy a „szokásos” kivárás lesz a meghatározó, hiszen a nemzetközi hangulat most nagyon változékony és erős hatással van a magyar (illetve a régiós) fizetőeszköz(ök)re.

Tegnap újfent számottevő hozamemelkedést mért az ÁKK. Az éven túli lejáratokon 30-42 bázispontos hozamemelkedés következett be, míg a rövidebb lejáratokon 3-8 bázispontos volt a hozamok növekedése. A 15 éves referenciapapír hozama ezzel már 7 százalék felett jár, a 10 éves pedig megközelítette azt (6,75 százalék). A hozamok emelkedése gyors és erőteljes volt, hiszen május utolsó napjaiban még alig 5 százalék felett volt a 10 éves hozam.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD a nyitó 1,3117-es árfolyamról leszúrt a 200 napos mozgóátlagig (1,3074), azonban onnan fordulat következett, és 1,3120-ig emelkedett vissza. Az amerikai indexek közel 1 százalékos mínuszban kezdték a tegnapi kereskedést, ahonnan először egy további esés rajzolódott ki, azonban a nap második felében már egy napon belüli emelkedés volt látható, így az indexek a nyitó értékük közelében zárták a napot. A Dow 0,94 százalékot, a Nasdaq 1,08 százalékot, az S&P 1,22 százalékot csökkent a tegnapi nap folyamán. A piacok már eddig is a Fed likviditásbővítésének lassítása miatt aggódtak, mely félelmeket most felerősített a kínai likviditási zavar. A piacokat igyekezett megnyugtatni a Fed több tagja is, köztük a minneapolisi elnök is, aki szerint csak a gazdasági helyzet javulásának esetén döntenek a program csökkentéséről, esetleg befejezéséről. Igyekezett nyugtatni a piacokat a dallasi Fed elnöke, Richard Fisher is. Gyenge teljesítményt mutattak tegnap az európai piacok is. A DAX 1,25 százalékot, a FTSE 100 1,43 százalékot esett.

Ázsiában a Nikkei 0,78 százalékot, a Hang Seng 0,1 százalékot, míg a Shanghai index 2,36 százalékot esett a mai kereskedés során. Továbbra is a likviditási félelmek álltak a középpontban. A kínai bankpapírok (azok közül is főleg a bankközi piacra jobban rászoruló kisebb pénzintézetek) gyenge teljesítménye lehúzta az index értékét, bár a kereskedés utolsó pár percében erőteljes pozitív korrekció indult. A kínai jegybank tegnapi közleménye ismételten arra utalt, hogy nem szándékozik közbeavatkozni a bankközi piacon megemelkedett kamatlábak miatt, és elégségesnek tartja a likviditás nagyságát. Ezzel egyúttal célja a banki hitelezési aktivitás csökkentése is.

Az árupiacon a WTI kőolaj ma reggel 95,35 dolláron állt, ami jelentős emelkedést jelent a tegnapi 93 dollár alatti szintekről. A WTI emelkedéséhez hozzájárultak a Fed elnökök nyugtató szavai, illetve a kanadai olajimport akadozása az Alberta megyében lévő árvizek miatt. Az arany kismértékben, 1.281 dollárra erősödött, mivel a piac ismét a mennyiségi élénkítés lassabb kivonására számít. Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Magyar Nemzeti Bank ma várhatóan 25 bázisponttal, 4,25 százalékra csökkenti az irányadó rátáját. Azonban az elmúlt hetekben sokat romló piaci hangulat miatt nagy érdeklődéssel várjuk a jegybanki közleményt, ami a kamatdöntést követően jelenik meg. Az elmúlt napokban már bőven 4 százalék fölé emelkedett az a szint, ahová a piac a kamatcsökkentési ciklus alját árazza. Úgy tűnik, már csak a mai kamatvágást lehet biztosra venni az árazások alapján, és többet nem. A mostani piaci árazásokat azonban mi már kissé pesszimistának tartjuk, ezért továbbra is tartjuk, hogy júliusban még egy kamatvágás jöhet, 4 százalékra. Az azonban igaz lehet, hogy a jelenlegi hangulatban csak nagy kockázatok felvállalása mellett lehet 4 százalék alá vágni a jegybanki alapkamatot. Ezt alátámasztja, hogy a magyar gazdaságnak még mindig nagyon nagy a külső adóssága (a forint állampapíroknak is több mint 40 százaléka külföldi kézben van, miközben magángazdaság devizaadóssága még mindig számottevő; bár az igaz, hogy utóbbi sokat csökkent az elmúlt években).

Mérsékelt emelkedést mutatott tegnap a német IFO index, értéke 105,7 pontról 105,9-re nőtt, ami teljes mértékben egybevágott a várakozásokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.