BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező hangulatban büntetik a forintot – Közel a 300-as euró

A forint az egymást követő hatodik napja gyengül az euróval szemben, és egyre közelebb kerül a 300-as kurzushoz a devizapár. A forint július 16-a óta egy nap kivételével folyamatosan esik a közös európai devizához képest.

16:30

Kissé optimista nemzetközi befektetői hangulatban gyengélkedik a forint a vezető devizákkal szemben. A világ vezető tőzsdeindexei emelkedni tudnak, miközben a forint kedden a hatodik egymást követő napon is gyengül. Az eurót 299,5 forinton jegyzik délután.

11:46

Kedden délelőtt 299 forint körül hullámzik az euró jegyzése, vagyis a hazai deviza zsinórban a hatodik kereskedési napot is gyengüléssel fejezheti be. A forint leértékelődése mögött alapvetően belső okok állnak.

A hazai devizát nyomás alatt tartja a devizahitelesek „formálódó” mentőcsomagja. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy a héten tárgyalnak a Bankszövetséggel a lakáscélú devizahitelesek átváltásáról, ugyanakkor Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője – egyben a Parlament gazdasági és informatikai bizottságának elnöke – azt mondta, hogy ősszel mindenképp lépnek, akkor is, ha nincs megállapodás a bankokkal.

A forint árfolyamát az is nyomás alatt tarthatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank várhatóan tovább folytatja a kamatvágási ciklust. Matolcsy György, az MNB elnöke a múlt heti 25 bázispontos kamatvágás után – amivel 4 százalékra csökkent az irányadó ráta – azt mondta, hogy a központi bank kisebb lépésekben, de 3-3,5 százalékig vághatja a kamatot.

A Raiffeisen bank elemzői szerint az euró/forint árfolyamában „tart a rövid-távú emelkedés”, és „a következő ellenállás a 300-as lélektani szint”. „A forint változatlanul alulteljesítő a régióban a devizahitelekkel kapcsolatos program és a monetáris politikai váltás miatt” – tették hozzá.

Matolcsy arról is beszélt, hogy az MNB a monetáris politikát a jegybank 3-3,5 százalékos inflációs céljával összhangban fogja alakítani, ami meglepetést okozott, hiszen az MNB célja 3 százalék. Később a jegybank közölte, hogy „rugalmassá” alakították az inflációs célt.

„Úgy tűnik, hogy az elmúlt időszakban jellemző 293-297-es szint a 295-300-as régióba helyeződik át, de ennek áttörése esetén gyengébb szintek sem elképzelhetetlenek” – vélekednek a Commerzbank közgazdászai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.