BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs vége az OTP vesszőfutásának

Az OTP eséssel kezdte a hetet, miután lapinformációk szerint Csányi Sándor, a vállalat elnök-vezérigazgatója idén eladja a többi OTP-részvényét is. A hét első napján újabb vezető állásban lévő személy adott el 200 000 darab OTP-részvényt, aminek nem örültek a befektetők. A vezetők részvényeladásai nem segítik a bizalom helyreállását.

Zárás

Az OTP hétfőn 4,14 százalékot esett, így egy papír 4 350 forintba kerül a BÉT-en. Az OTP több mint 5 milliárd forintos forgalom mellett gyengült. A BUX index 1,65 százalékkal értékelődött le.

15:30

Már 5,5 százalékos esést mutat az OTP árfolyama. Egy részvény ára 4 287 forintig süllyedt. A papír gyengülését a devizahitelesek mentése, valamint egy újabb vezető állásban lévő személy részvényeladásai okozzák.

14:25

Az OTP tovább esett délután. A bankpapír 4 százalékkal értékelődött le hétfőn, így egy részvény 4 356 forintba kerül.

12:10

Az OTP Bank közölte, hogy Braun Péter az OTP igazgatósági tagja 2013. július 26. napján 4.555 forint/darab átlagáron 200 000 darab OTP törzsrészvényt értékesített. Ezzel Braun Péter tulajdona az OTP Bank által kibocsátott fenti értékpapírból 343.905 darabra (0,12 százalék) változott.

Az OTP 2,5 százalékos esésbe kapcsolt, ezzel 4 425 forintra csökkent egy részvény ára. Az esés azonban itt nem állt meg: már több mint 3 százalékos leértékelődést mutat a papír napon belül.

11:45

Az OTP 1,5 százalékos esést mutat hátfőn, vagyis egy bankpapír 4 470 forintba kerül. A forgalom ugyanakkor nem számít magasnak, nem éri el az 1 milliárd forintot sem délelőtt.

Lapinformációk szerint Csányi Sándor arról is beszélt múlt hét szerdán, hogy megválna maradék részvényeitől is. „Mintegy fél millió darab részvényről van szó, és az OTP árfolyama úgy tűnik, hogy megérkezett abba a tartományba, ahol az OTP elnök-vezérigazgatója esetleg eladná azokat. Ez negatív lehet az árfolyamra nézve” – írják az Erste elemzői.

További új információ, hogy az OTP egy nagyszabású átszervezési programot indított, melynek szervezeti és személyi vonzata is lehet. Csányi azonban marad a bank élén, ebben nem terveznek változást. „Befektetői szempontból egy költségcsökkentő program kedvező lenne, hiszen az OTP – szemben a többi hazai nagybankkal – nem hozott a válság során komolyabb kiadáslefaragásokat. Egy ilyen program – kombinálva a várhatóan jelentősen csökkenő céltartalékolással – megdobhatná az OTP profitszámait, a nyomás alatt álló nettó kamatmarzs ellenére” – vélekedtek az Equilor közgazdászai.

Emlékeztettek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az OTP kapcsán. A kormányfő szerint a takarékszövetkezetek átszervezésével az OTP mellett már közel a cél, hogy 50 százalék legyen a hazai tulajdon a bankrendszerben. „Ez alapján arra lehet következtetni, hogy egyrészt még lesznek nagyobb változások a bankszektorban, ami viszont fontosabb, hogy a kormány az OTP-t is a magyar bankok közé sorolja, ebben az összehasonlításban, ami kedvező környezetet teremthet az OTP számára” – teszik hozzá az Equilor elemzői.

Szerintük a fentiek továbbra is segíthetik az OTP-t, hogy visszaszerezze a befektetők bizalmát; a kormányzati devizahitel mentő csomag körüli bizonytalanságok azonban továbbra is volatilis kereskedést hozhatnak a bankpapír piacán.

Az MKB Bank közgazdászai emlékeztetnek, hogy a kormány a héten tárgyal a bankszövetséggel a devizahitelesek újabb megsegítéséről. A csomag „újabb komoly terhet is hozhat a bankok számára. Ha ez bekövetkezik, az ismét visszafoghatja a hitelezést” – vélekednek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.