BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csányi Sándor viszi a Mol-INA ügyét?

Csányi Sándor, a Mol igazgatóságának alelnöke vezeti magyar részről a Mol-leány INA sorsáról tartandó magyar-horvát tárgyalásokat, horvát lapértesülés szerint. Emellett a Csányi irányítása alatt álló bankcsoport, az OTP állítólag indulna a horvát postabankra kiírandó tenderen.

Hónapok óta folynak a titkos tárgyalások a horvát kormány és Mol Nyrt. vezetése között a két fél által is ellenőrzött INA szénhidrogén-ipari csoport sorsáról, írja a Jutarnji List. Eszerint a megbeszéléseken már terítékre került minden kényes kérdés: az INA (Molnál lévő) irányítási joga, üzletpolitikája és stratégiája, az egyeztetések pedig „konstruktív légkörben” folytak.

Ha konstruktív is a légkör, múlt csütörtökön a horvát kormány nyilvánosan és élesen támadta a Molt. Azt állította, hogy a társaság nem teljesítette a horvátországi leányvállalatával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit, késik az ottani finomítók felújításával, közben az INA nyeresége, finomítása, termelése és feldolgozott termék értékesítése esik, a gázimportja viszont nő. A horvát kormány szerint a társaság gyenge szereplésének az oka a rossz irányítási modell, amelyet tehát meg kell változtatni.

Az INA menedzsment 2009 óta a Molé, amelynek azonban 50 százaléknál valamivel kisebb hányada van az INA-ban, de amely hányadot már megkísérelt 50 százalék fölé emelni. Korábbi cikkünk szerint a mintegy 44 százalékban tulajdonos horvát kormány a részvényesi arányokhoz igazodó szavazati arányt szeretne újból bevezetni.

Pénteken a horvát kormány bejelentette, hogy az ügyben tárgyalásokat indít a Mollal. A megbeszéléseket horvát részről Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter és Mladen Pejnovic, az állami vagyonkezelő igazgatója folytatja. A Jutarnji List úgy tudja, hogy a magyar tárgyalócsoport élén Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a legbefolyásosabb magyar üzletember áll. (Csányi a Mol igazgatóságának alelnöke is.) A lap szerint komoly esélye van annak is, hogy az OTP Bankajánlatot tesz a horvátországi postabank megvásárlására. A Postanska Banka megszerezése a magyar székhelyű pénzügyi csoporté mellett a Mol horvátországi pozícióját is erősítené.

A Jutarnji List úgy értesült, hogy a megbeszéléseken a magyar fél hajlandó lenne engedni a horvátokat zavaró, ügyvezetői igazgatói posztok megszüntetése ügyében. (A hattagú igazgatóságban az INA honlapja szerint két magyar tagja van, ahogyan a hat ügyvezető igazgatóból és kettő magyar.) A lap jogi szakértőkre is hivatkozik, akik szerint nem lenne csoda, ha a közelgő magyar-horvát tárgyalások előtt a horvát Legfelsőbb Bíróság vagy teljes egészében, vagy részben újratárgyalná az első fokon a napokban elítélt Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ügyét. Sanadert egyebek mellett abban is bűnösnek találták, hogy vesztegetési pénzt fogadott el a Moltól, az INA irányítási jogainak átadásáért. (A vádat Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és a Mol is rendszeresen visszautasítja.)

Szollár Domokos, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója nem kívánta kommentálni a lap spekulációit, de elmondta, hogy minden olyan kezdeményezést, döntést értékelnek és üdvözölnek, amelyik az együttműködéshez és a megoldáshoz visz közelebb.

Jön az olaj az Adrián

Szombaton megérkezett az első kőolajszállítmány a horvátországi Omisalj kikötőjébe, a tételt december 31-ig újabbak követik a Mol és a Janaf horvát kőolajvezeték üzemeltető társaság 240 ezer tonna olaj továbbításáról nemrég aláírt szerződése alapján. Az olaj a Janaf rendszerén és az Adria vezetéken át érkezik a százhalombattai finomítóba. Horváth Ferenc, a Mol csoport kutatási és termelési ügyvezető igazgatója szerint szállítások újraindításával a Mol többféle olajat tesztelhet, és rugalmasabban követheti a piaci változásokat.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.