BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtáltosodott a forint a javuló nemzetközi hangulatban

Az elmúlt hetek gyengülő trendje után tegnap határozottan erősödni kezdett a forint. Ma reggel 298 forint alatt kezdte a kereskedést az euró, és valamelyest tovább csökkent az árfolyam, azaz a forintot még mindig segíti a jó hangulat. A következő szint lefelé 296 forintnál, majd 291-292 forintnál található, írják az Erste elemzői.

Szerda óta elkezdett javulni a nemzetközi hangulat, és ez tegnap (és ma reggel) a forintra is igen jó hatással volt, illetve van. A hazai fizetőeszköz e havi csúcsa körül mozgott a reggeli órákban, a HUF/EUR devizapár 297 környékén is járt. A régióban a lengyel zlotyi is hasonlóan jól teljesített, mint a forint, jelezve, hogy valóban a nemzetközi hangulat javulásáról van szó elsősorban. Ma sem itthon, sem külföldön nem lesz komolyabb makrogazdasági adatközlés, ami fokozhatja az amúgy is elég nagy érdektelenséget a nyári uborkaszezon közepén. A következő héten azonban több fontos hazai makroadat is napvilágot lát (GDP, infláció), ez pedig végre felkavarhatja az állóvizet. Bár, az igaz, hogy a hazai makroadatoknál az amerikai Fed-del kapcsolatos spekuláció nagyobb hatással lehet az árfolyamra, ha esetleg lesz újabb bejelentés (illetve, ugyancsak „lappang” a devizahiteles mentőcsomag ügye, amivel kapcsolatban, ha esetleg megjelenne hír, az ugyancsak hatással lehetne az árfolyamra).

Tegnap nem alakult túl jól a kötvényaukció: a tervezett 40 milliárd forint helyett csak 35 milliárd forintnyi papírt tudott értékesíteni az adósságkezelő. A 3 és 5 éves lejáratokon volt különösen gyér az érdeklődés, míg a 10 éves papírnál a tervezett mennyiséget tudta eladni az ÁKK, és itt a kereslet is egészséges volt (több mint kétszeresen túljegyezték az érdeklődők a felajánlott mennyiséget). A gyengén sikerült aukciókkal párhuzamosan az ÁKK 3-5 bázispontos hozamnövekedést mért a referencia államkötvényeknél.

Nemzetközi helyzetkép:

Folytatódott a hét közepén elkezdett oldalazás az EUR/USD devizapárban, és a tegnapi 1,3336-os nyitóértékről 1,3381-ig emelkedett az árfolyam. Ezzel egy fontos szintet, a korábbi lokális maximumot, 1,34-et közelítette meg az árfolyam. Újra jó hangulat uralkodik a tengerentúli börzéken, mérsékelt pluszban zártak az indexek (Dow 0,18 százalék, Nasdaq 0,41 százalék, S&P500 0,36 százalék). Emelkedtek a nyugat-európai piacok (FTSE100 0,29 százalék, DAX 0,7 százalék, CAC40 0,63 százalék). Ázsiában a Nikkei 0,3 százalékot, a Hang Seng 0,5 százalékot emelkedett, ugyanakkor a Shanghai index értéke 0,2 százalékkal csökkent. Az arany 1.308 dollárig erősödött ma reggel, a befektetők elsősorban a gyenge dollárra és a Fed politikájára koncentrálnak. A WTI olaj a legközelebbi lejáratra 104 dollárig emelkedett, a jó kínai ipari termelési adat segített négynapi esés után emelni a kőolaj árát. A befektetők emellett az északi-tengeri termelésre és a csökkenő készletekre koncentrálnak leginkább.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Görögországban tovább romlott a munkanélküliségi ráta, 27 százalékról 27,6 százalékra nőtt a mutató májusban.

Kedvező adatok láttak napvilágot Kínában. Júliusban az inflációs ráta a várt 2,8 százalék helyett 2,7 százalék lett. Az ipari termelés 9,7 százalékos év/év alapú növekedése felülmúlta a konszenzusos 8,9 százalékos várakozást, miközben a kiskereskedelmi forgalom a várt 13,5 százalék helyett csak 13,2 százalék lett.

Egy fontosabb makroadat jelent meg a tengerentúlon, a munkanélküli segélykérelmek száma, amely 5 ezerrel 333 ezerre nőtt, miközben a konszenzus 340 ezer volt. Ez az érték közel 5 és fél éves mélypontot jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.