BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nap végére kissé erősödött, de ma újra gyengül a forint

Tegnap a nap végén némileg tudott erősödni a forint, pedig a nap nagyobb részében gyengülés volt tapasztalható. Hajszál híján megvolt tegnap a 300 forintos árfolyam. Ma reggel a forint újra gyengülni kezdett, 299 forint fölé került ismét az euró kurzusa. Nem kizárt, hogy újra megpróbálja tesztelni a devizapár a 300-as szintet, írják az Erste elemzői.

Összességében erősödött tegnap a forint, pedig a nap nagyobbik részében úgy tűnt, további gyengülés következik majd be. Nem így történt, délután érdemi forinterősödés jött. Egyébként tegnap a lengyel zlotyt ütötték eléggé erőteljesen a régiós fizetőeszközök közül, de a nap végére ott is volt némi korrekció. Egyébként magyar idő szerint késő délután az addig inkább erősödést mutató amerikai dollár is hirtelen gyengülni kezdett, ez pedig általában jót szokott tenni a feltörekvő piaci fizetőeszközöknek is. A forint további erősödésének esélyeit azonban gyengíti, hogy további kamatcsökkentés várható (miközben az amerikai Fed-től már egyre többen a monetáris lazítás csökkentését várják), illetve a készülődő devizahiteles mentőcsomag is rányomja a bélyegét az árfolyamra.

Az ÁKK tegnap a tervezettnél 10 milliárd forinttal több, 60 milliárd forintnyi összeget értékesített 12 hónapos diszkontkincstárjegyből. Az elfogadott hozamszintek 3,97 százalék és 4,04 százalék között alakultak. A másodpiacon az ÁKK tegnap délutáni adatai szerint gyakorlatilag nem volt hozamelmozdulás (egyedül az 5 éves papírnál mért 1 bázispontnyi hozamcsökkenést az adósságkezelő, a többi lejáratnál nem változott a hozamszint).

Nemzetközi helyzetkép:

Napon belül kétszer is hirtelen irányt váltott az EUR/USD, azonban összességében emelkedés volt tapasztalható, az árfolyam 1,3255-ről 1,3347-re emelkedett. A vártnál jobb munkanélküliségi adatok hatására először csökkenés volt megfigyelhető az árfolyamban, azonban 7 órakor erőteljes irányváltás következett be. A tengerentúlon a Dow index 1,5 százalékot, a Nasdaq 1,7 százalékot, a S&P 1,45 százalékot csökkent a tegnapi kereskedés során. Gyengén teljesítettek az európai piacok is. A DAX 0,75 százalékot, a CAC 40 0,5 százalékot, a FTSE 100 1,6 százalékot csökkent. Az amerikai negatív hangulat Ázsiára is áterjedt. A Hang Seng 0,4 százalékot, a Nikkei 0,8 százalékot esett, miközben a Shangahi index sokáig függetleníteni tudta magát a nemzetközi trendektől és a kereskedés nagy részében a pozitív tartományban tartózkodott, végül nulla elmozdulás környékén zárta a hét utolsó kereskedési napját. A növekvő geopolitikai feszültségek miatt mind a WTI olaj, mind az arany ára jelentősen nőtt tegnap. A WTI 107,5, míg az arany 1.365 dolláron is állt a ma reggeli kereskedésben. Az egyiptomi események miatt a világ olajpiacai aggódnak az ellátási problémák miatt, míg az aranyra jól hatott az a jelentés, mely szerint az indiai és a kínai aranykereslet soha nem látott szintre emelkedett.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap számtalan amerikai makrogazdasági adat jelent meg. A vártnál jobbak lettek az amerikai munkaerő piaci adatok, ami ismét felélesztette az eszközvásárlással kapcsolatos spekulációkat. Azaz, megint ellentmondásos helyzet alakult ki a piacon: a jó adat félelmet és csökkenést váltott ki. A friss munkanélküli segélykérelmek száma a várt 335 ezer helyett 320 ezerre csökkent a múltkori 335 ezres adatot követően. A munkanélküli segélyért fordulók teljes létszáma is a vártnál jobb lett, az előre jelzett 3 millió helyett 2,969 millió fő. Azonban nem csak munkapiaci statisztikákat tettek közzé tegnap. A júliusi évesített infláció például a vártnak megfelelően 2,0 százalék lett az Egyesült Államokban. Az ipari termelés viszont nem hozta a hó/hó alapon várt 0,3 százalékos bővülést, helyette csak stagnálást tudott felmutatni. A Philadelphia Fed index pedig nagyot zuhant, értéke 19,8-ról 9,3-ra csökkent szemben a várt 15,0-ös értékkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.