BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esik a forint – Újra itt a pánik?

Általánosan kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban gyengült péntek esti árfolyamához képest a forint hétfőn délelőtt: az eurót tíz órakor 298,85 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a péntek esti 298,47 forint után.

A dollár jegyzése péntek estéről hétfőre 220,59-ről 221,48 forintra emelkedett, a svájci franké 243,69 forintról 244,24-re, a japán jené pedig 2,2436 forintról 2,2630-ra.

Az euró a dollárral szemben gyengült, a péntek esti 1,3526 után hétfő délelőtt tízkor 1,3494 dollár volt az árfolyama.

Hétfőn nagy veszteségekkel indult a kereskedés az európai értékpapír piacokon az amerikai kormány fizetésképtelenné válásával fenyegető kongresszusi huzavona hatására.

A republikánusok által hétvégén elfogadott törvényjavaslat szerint eltörlik az egészségügyi berendezésekre kivetendő adót, amely arra volt hívatott, hogy finanszírozza az „Obamacare” miatt keletkező kiadásokat, írják az Equilor elemzői. Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, ugyanis egy évre felfüggesztenék magát az Obamacare-t is. A szenátus demokrata többsége ebbe nem fog belemenni, így megbénulhat a kormány.

Ha kedd reggelig nem születik egyezség, akkor kényszerszabadságra kell küldeni a közalkalmazottakat, be kell zárni a nemzeti parkokat és múzeumokat is. Az idő pénz, és a kongresszusnak most ebből van a legkevesebb, mivel október 17-én elérheti a 16 700 milliárd dollárt az adósságplafon.

Ugyancsak a piaci kockázatkerülést erősíti a német koalíciós tárgyalások elhúzódása, valamint az olasz kormánykoalíció megingása is.

Jelentős indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

A kereskedés kezdetén a frankfurti DAX index 1,14 százalék, a londoni FTSE-100 index 1,08 százalék, a párizsi CAC-40 index 1,28 százalék veszteséget mutatott.

A vezető európai vállalatok részvényeinek árfolyamát követő gyűjtőindexek közül az FTSE Eurofirst 300 0,68 százalék, az EU Stoxx 50 pedig 1,24 százalék eséssel kezdett hétfőn.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.