BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem igazán tud elszakadni a 300 forintos szinttől az euró

A forint valamelyest erősödni tudott a hét utolsó napján, 299 alá is benézett az euró árfolyama. Ma reggel már kisebb forintgyengülés tapasztalható. Továbbra is tapadni látszik a 300 körüli szinthez a devizapár. Ahhoz, hogy a két héttel ezelőtti forinterősödés tovább folytatódjon, a 296-295-ös szinteket kellene átvinnie lefelé a kurzusnak, írják az Erste elemzői.

Pénteken a nap első felében nem mutatott érdemi elmozdulást a forint árfolyama az euróval szemben, zömmel a 300-as szint közelében tartózkodott az EURHUF. Délután láthattunk kisebb forinterősödést. A ma reggeli nyitásban azonban újra inkább a forint gyengülése látszik, mivel a külső piaci hangulat jóval kedvezőtlenebbé vált. Görögországban és Olaszországban felerősödtek a belpolitikai feszültségek, míg az USA-ban továbbra sincs megegyezés a holnaptól induló költségvetésről, s emiatt a piacok pillanatnyilag a kormányzati munka lebénulásától tartanak. A héten magyar vonatkozású hírek közül a 2014-es költségvetési törvényjavaslat Parlamentnek történő benyújtása lehet a legfontosabb.

A hét utolsó napján az állampapírok másodpiacán kisebb hozamemelkedés mutatkozott, a 3-15 éves szakaszon 3-7bp-al kerültek feljebb hozamok. A héten kedden a szokásos három hónapos diszkont aukció lesz, csütörtökön azonban államkötvény aukciókat tart az ÁKK.

Nemzetközi helyzetkép:

A dollár tovább folytatta oldalazó mozgását 1,35-ös árfolyam környékén, reggel az EURUSD devizapárral 1,3496 környéki árfolyamon kereskednek. Mérsékelt csökkenéssel zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli börzék (Dow -0,46 százalék, Nasdaq -0,14 százalék, S&P500 -0,39 százalék). A nyugat-európai börzék sem teljesítettek fényesen pénteken (FTSE100 -0,8 százalék, DAX -0,02 százalék, CAC40 0,0 százalék). A Nikkei 2,0 százalékot, a Hang Seng index pedig 1,3 százalékot esett, miközben a Shanghai index a hét első és egyben utolsó kereskedési napján 0,7 százalékot emelkedett. Az ázsiai piacok csökkenéséhez is elsősorban az amerikai költségvetés és államadósság plafon miatti aggodalmak járultak hozzá. A WTI olaj 101,5 dollárig zuhant ma reggel köszönhetően az amerikai kongresszusi csetepaténak. A kongresszusban ma éjfélig kell(ene) megegyezni a költségvetésről. Az arany éppen ezen bizonytalanságok miatt viszont éppenséggel emelkedik. Ma reggel 1.340 dollárig nőtt a kurzus.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH közleménye szerint az ipari termelői árak augusztusban havi szinten 0,7 százalékkal nőttek, így az éves index 2,4 százalékra emelkedett az előző havi 1,3 százalékról. Az adat kissé magasabb lett az általunk várt 2 százaléknál.

Pénteken megszólalt a chicago-i Fed kormányzó Charles Evans, és azt mondta, hogy nagy valószínűséggel októberben sem fognak a kötvényvásárlási programhoz nyúlni, és most nem is voltak közel ahhoz, hogy szűkítsék a programot.

A HSBC által publikált kínai PMI érték a vártnál kisebb növekedést mutatott, augusztusban 51,2 pont helyett csak 50,2 pontra emelkedett az előző havi 50,1 pontról.

Heti kitekintő:

Az Egyesült Államokban ez a hét leginkább a költségvetés körüli hírekről szól. Október 1-jén (kedden) új költségvetési év kezdődik, de elfogadott büdzsé még nincs, mert az adósságplafon elérése miatt (október közepe környékén érheti el az USA kormánya a plafont) patthelyzet alakult ki a Demokraták és a Republikánusok között. Barack Obama demokrata elnök egészségügyi reformját akarnák kivenni a Republikánusok a törvényből a megegyezéshez, de az elnök erről hallani sem akar. A másik fontos hír a pénteki munkapiaci beszámoló, ami a Fed várható taperingje (eszközvásárlás lassítás) szempontjából fontos. Szeptemberben várhatóan 185 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy hónappal ezelőtt, amikor 169 ezer fő volt ez a szám. Érdekes lehet még emellett a keddi ISM feldolgozóipari index (55 pont várható szeptemberre az előző havi 55,7 pont után), illetve a csütörtöki ISM szolgáltatói index lehet még a figyelem középpontjában (57 pontot várnak az augusztusi 58,6 pont után).

Az euróövezetben a hét legfontosabb eseménye a szerdai EKB kamatdöntő ülés és az azt követő sajtótájékoztató lehet. Nem kizárt, hogy Mario Draghi elnök a likviditás fokozására fog utalni hamarosan (akár már a héten), ami erősebbé teheti azt az elköteleződést, hogy a kamatszint várhatóan még nagyon sokáig magas marad.

Magyarországon is fontos lesz a költségvetés tárgyalása (melyet ma kell benyújtania a minisztériumnak a parlament elé). Az előzetes információk alapján 2,9 százalékos hiánnyal, 2 százalékos reál GDP növekedéssel és 2,4 százalékos inflációval tervezi a kabinet a jövő évet. Ezen várakozások közül a növekedési előrejelzést tartjuk elég optimistának, de az inflációs várakozás rendben van. Az optimista növekedési előrejelzés azonban a kicentizett hiánycél elvétésének kockázatát növeli – a jövő évi büdzsé kockázataira már a Költségvetési Tanács is felhívta a figyelmet a múlt héten. Fontosabb, piacmozgató makrogazdasági adat ezen kívül nem kerül publikálásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.