BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a héten az olajár

A WTI kőolaj ára csökkent a hét végén, miután a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közölte: az észak-amerikai kitermelés bővülésének köszönhetően a nem OPEC-tagországok olajtermelése a múlt század 70-es évei óta nem látott mértékben nő.

Az OPEC-en kívüli olajkitermelés bővülésében – 2014-re napi átlagban 1,7 millió hordós, rekord közeli értéket valószínűsít az IEA – az USA mellett Kanada és Kazahsztán játszik fő szerepet.

A WTI hordónkénti ára a hetet 1,8 százalékos mínuszban, 102,02 dolláron zárta. A Brent kőolaj 111,28 dolláros hordónkénti áron zárt Londonban; az európai és az amerikai benchmark árfolyama közötti különbség négy hónapja nem volt ilyen magas.

Az OPEC-tagállamok kitermelése ugyanakkor szeptemberben napi 30 millió hordó alá csökkent – erre közel két éve nem volt példa. Ebben döntő szerepet játszott, hogy Líbiában a zavargások miatt az előző hónaphoz képest átlagosan 1,2 millió hordóval, 300 ezer hordóra zuhant a kitermelés volumene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.