BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódhat a lendület

Állam nélkül is van élet, legalábbis ezt sugallja a részvénypiacok tegnapi viselkedése. Hiába nincs továbbra sem megegyezés Amerikában, a részvénypiacokat ez nem igazán zavarta és felfelé meneteltek. Igaz, a kormányzati gépezet részleges leállásának egyelőre nincs drámai hatása, a kulturális intézmények egy részét bezárták és az állami adminisztráció is lassabb, ami persze negatív, de még messze nem katasztrófa. Ráadásul a közalkalmazottak tömeges kényszerszabadságolásának van egy olyan hatása is, hogy picivel lassabban fogja Amerika elérni az adósságplafont, ami viszont pozitív hír. A történet egy másik lehetséges olvasata, hogy a reálgazdasági hatások miatt ismét lehet reménykedni a QE3 fenntartásában, ezért a részvénypiacok szemet hunynak a kicsit lassabb növekedés felett a Fedtől kapott likviditásért cserébe. Egyelőre folytatódni látszik a pozitív hangulat és remélhetőleg a tegnapi érdektelenségbe fulladt nap után ma már a hazai parkett is képes lesz némi emelkedést felmutatni, írják az Erste elemzői.

USA:

- Az amerikai költségvetéssel kapcsolatos huzavonák ellenére jó erőben voltak a tengerentúli börzék (Dow 0,41 százalék, Nasdaq 1,23 százalék, S&P500 0,8 százalék).
- Az ISM feldolgozóipari index értéke 55,7 pontról 56,2 pontra emelkedett, miközben a konszenzus 55 pont volt.
- Az ISM New-York index szeptemberi értékét publikálják délután, illetve foglalkoztatottsági adat is lesz ma.

Európa:

- Összességében jó hangulatban telt a kereskedés a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,03 százalék, DAX 1,1 százalék, CAC40 1,29 százalék).
- A német munkanélküliségi ráta valamelyest rosszabb lett a vártnál, ugyanis 6,8 százalék helyett 6,9 százalékra emelkedett a mutató.
- Az eurózónás munkanélküliségi ráta pedig 12 százalék lett a várt 12,1 százalék helyett.
- A feldolgozóipari beszerzési menedzser index az eurózónában 51,1 pont lett, ami megfelel a vártnak.
- Az Európai Központi Bank ma kamat meghatározó ülést tart, a várakozások szerint maradhat a 0,5 százalékos alapkamat.

Olaj, arany:

- Az amerikai költségvetési bizonytalanság továbbra is fogságban tartja a nyersanyag piacokat. Az arany 1,288 dollárra esett, a befektetők tanácstalanok, hogy mikor sikerül megegyezni a kongresszusban a költségvetésről. A WTI 101,5 dollárra esett, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 10 napból 9-ben csökkenés volt. A becslések szerint 4,5 millió hordóval nőtt a nyersolaj készletek nagysága, ami nyomással van az amerikai kőolaj árára.

Devizák:

- Nagyot erősödött a forint a tegnapi nap folyamán. A hazai fizetőeszköz felülről áttörte a 200 napos mozgóátlagot és ezzel a nyitó 297,17-es érték 295,97-re mérséklődött. A következő támaszt a 295-ös szint jelenti majd.
- Napon belül nagyot mozgott a dollár árfolyama, de a kereskedést végül a nyitó érték közelében fejezte be. Az 1,3527-es nyitó értéket követően napon belül 1,3588-as értéket is elérte az árfolyam, míg zárásra ismételten 1,3526-ra süllyedt vissza a kurzus.

Távol-Kelet:

- A Nikkei 1,7 százalékot csökkent, a Hang Seng 1 százalékot emelkedett és az ázsiai piacok többsége is pluszban zárta a kereskedést. A shanghai tőzsde továbbra is zárva tart.
- A Nikkei esését elsősorban a jen erősödése okozta, míg a Hang Seng index kiemelkedő teljesítményéhez hozzájárult, hogy a tegnapi szünnap után ma indult újra a kereskedés.
- Ausztráliában a kiadott építési engedélyek száma a tavalyi évhez képest a várt 12,8 százalék helyett csak 7,7 százalékkal növekedett augusztusban.

Határidős piacok:  Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Az Egis igazgatósága tegnapi ülésén döntött a Servier vételi ajánlatának támogatásáról. A cég közleménye szerint az anyacég ajánlata méltányos mind a cég, mind a tulajdonosok többsége szempontjából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.