BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengüléssel várja a Fed döntést a forint

A forint elindult a korrekció útján hiába a továbbra is igen optimista nemzetközi hangulat. A 20 napos mozgóátlagig, 294 fölé szaladt az EUR/HUF kurzusa miután elrugaszkodott a 292-es támaszról. A trend alapján 296,5-ig, a 200 napos mozgóátlagig is elmehet az EUR/HUF kurzusa, írják az Erste elemzői.

A forint az új csúcsra kúszó amerikai tőzsdeindexek és optimista nemzetközi hangulat ellenére gyengült a vezető devizákkal szemben. Az euró ellenében 3 hónapos csúcsról rugaszkodott el, és 294 fölé gyengült, a dollárral szemben az egyéves csúcsról, 212-ről ugrott 214-re a forint árfolyama.

A tegnapi DKJ aukción újabb történelmi rekord alakult ki, 3,25 százalék volt az átlaghozam, közvetlenül az MNB kamatdöntés előtt. Az ÁKK a 100 milliárd forintos kereslet ellenére csupán 40 milliárd forintnyi kincstárjegyet értékesített.

A hosszabb lejáratokon is tovább csökkentek a hozamok, és idén szerintünk tovább folytatódik a tendencia. Az ÁKK ugyanis visszafogja az eladásokat a magas kereslet ellenére, így rendkívül alacsony aukciós átlaghozamok alakulnak ki, amik a másodpiaci hozamokat  is lefelé tolják.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tovább tart az 1,38-as szintről indult korrekció az EUR/USD devizapárban, aminek eredményeként 1,3744-ig csökkent az árfolyam. Ismét jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúli börzéken, a Dow és az S&P500 új történelmi csúcson zártak (Dow 0,71 százalék, S&P500 0,56 százalék, Nasdaq 0,3 százalék). Emelkedéssel zárták a nyugat-európai börzék a kereskedést (FTSE100 0,73 százalék, DAX 0,48 százalék, CAC40 0,62 százalék). Ázsiában a Nikkei 1,2 százalékot, a Hang Seng 0,9 százalékot, a Shanghai index 1,3 százalékot emelkedett ma reggel. Az árupiacon a WTI 97,7 dollárra esett ma reggel a növekvő készletadatok hatására. A tegnap közzétett API adatok szerint 5,9 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj készlete, miközben a kínálat 2,4 millió hordóval 382,2 millió hordóra nőtt, ami az elmúlt négy hónap legmagasabb értéke. Eközben az arany ára többé-kevésbé változatlan maradt, 1.345 dolláros szinten. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A mai nap legfontosabb eseménye a Federal Reserve bejelentése az alapkamatról és a likviditásbővítő QE3 programról. Az irányadó ráta minden bizonnyal nem változik a 0-0,25 százalékos sávról, és a piac arra számít, hogy ezúttal sem csökkentik a jegybankárok a 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programot. A Bloomberg felémérése szerint a piaci szereplők márciusra várják az első lépést a program szűkítése kapcsán (tapering). Ezen kívül számos fontos makrogazdasági adat is jön az USA-ból, amiből a legfontosabbak a szeptemberi inflációs számok.

Az USA-ban a kiskereskedelmi forgalom az előző havi 0,2 százalékos emelkedés után 0,1 százalékos visszaesést mutatott szeptemberben, szemben a várt stagnálással. Gépjárműeladások nélkül számítva 0,4 százalékos bővülést publikáltak. Az S&P Case-Shiller házár-index adatai szerint 12,8 százalékkal nőttek a lakásárak augusztusban a 20 legnagyobb amerikai városban.

Az MNB az előrejelzésünknek megfelelően 20 bázisponttal 3,40 százalékra vágta az irányadó kamatrátát, ami újabb történelmi mélypontot jelent. A hazai alacsony infláció és a Fed likviditásbővítés visszavonásának elhalasztása mind kedvez az MNB-nek, hogy tovább lazítson. A sajtóközlemény alapján további monetáris lazítások várhatók még, ami összhangban van az előrejelzésünkkel, 3,00 százalékra várjuk év végére az alapkamatot. Ezután leállhat a ciklus, így a jegybank elnök által adott prognózis (3-3,5 százalék) alsó részén fejeződhet be a közel másfél évig tartó monetáris lazítás.

Ma 9 órakor kezdődött a kormányülés, melyen a devizahiteles mentőcsomagról tárgyal a kabinet. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszeter szerint ezután további részletek derülhetnek ki a programról. A miniszter hétfőn jelezte, hogy a kormány nem fogadja el a Bankszövetség által pénteken beadott javaslatot. A korábbi hírek alapján egy végtelenített, gyűjtőszámla nélküli árfolyamgát rendszerre lehet számítani. A kormány 15-20 százalékos törlesztőrészlet csökkenést vár a csomagtól, feltétlel viszont, hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul. A miniszter jelezte, hogy 3-5 éven belül teljesen kivezetnék a lakáscélú deviza alapú jelzáloghiteleket. Sok fontos kérdés azonban még mindig megválaszolatlan, így még nem lehet megmondani, hogy a csomag milyen mértékben helyezi nyomás alá a forintot, és a kötvényhozamokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.