BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Happy End lesz az amerikai film vége?

Egy amerikai film végkifejletén izgulhatunk. Van ebben minden, hiszen a rendező a helyzet magaslatán áll, jól megtanulta az összes giccses fordulatot. Most éppen a negatív főhős csapatában támadt zavar, hiszen azok egy része ki akart egyezni a jókkal, de a csapat egy része megmakacsolta magát. Igen, a rosszakra vonatkozó leosztás most a republikánusoknak jutott, legalábbis a közvélemény kutatások adatai szerint. Persze tudjuk, hogy az amerikai filmek mindig „Happy End”-del végződnek, írják az Erste elemzői.

A költségvetési plafon esetében is általában ez történt az elmúlt cirka 100 esztendőben. Pedig átlagosan majd minden évre jutott egy ilyen vita, csak alig hallottunk róla. Persze az is igaz, hogy a válság előtt oly alacsony volt az amerikai államadósság (a GDP 50 százaléka alatt), hogy akkoriban ritkábban kényszerültek hasonló lépésre. Mindenesetre a piacok borítékolják az amerikai filmek szokásos végét, vagyis azt gondolják, hogy a tegnap este újrakezdett tárgyalások ma sikert hoznak a republikánusok azon köreiben is, akik az előző javaslatot végül elutasították Ezt gondolják még annak ellenére is, hogy a Fitch tegnap negatív kilátással látta el az amerikai államadósságra vonatkozó AAA adósbesorolást. Így az indexek szokatlan módon csak az USA-ban csökkentek tegnap, és ott sem hatalmas mértékkel. Viszont Ázsiában már vegyes volt a mozgás, nulla körül szóródtak az eredmények. Így Európában és itthon is hasonló eredményre számítunk, azaz kis csökkenés lehet a piacokon a mai napon.

USA:

- Nem sokáig tartott ki a jókedv a tengerentúli piacokon, továbbra is a költségvetésről és az adósságplafonról szóló viták borzolták a befektetők kedélyeit (Dow -0,87 százalék, Nasdaq -0,56 százalék, S&P500 -0,71 százalék).
- A legutóbbi tervezet szerint február 7-ig megemelnék az adósságplafont, január 15-ig pedig feloldanák a kormányzati leállást. A republikánusok a határidőkkel egyetértenek, de további módosításokat javasolnak, amit azonban a Fehér Ház elutasított.
- A Fitch Ratings tegnap piaczárás után azt közölte, hogy negatív figyelőlistára tette az Egyesült Államok legjobb „AAA” besorolását. A döntés hátterében az adósságplafon körüli viták állnak.
- A New Yorki feldolgozóipari index a vártnál rosszabb lett, 6,3 pontról 1,5 pontra csökkent a mutató, miközben az elemzők 4,5 pontra számítottak.
- A Citigroup harmadik negyedéves eredménye valamelyest elmarad az elemzői várakozásoktól. A bank árbevétele 18,2 milliárd dollár lett, alulmúlva a 18,5 milliárd dolláros várakozást. Az egy részvényre jutó eredmény pedig 1,02 dollár volt, a várt 1,04 dollárral szemben. A vártnál gyengébb teljesítmény részben a kötvényforgalomból származó bevételek 26 százalékos visszaesésének tudható be. A bevételek csökkenését költségcsökkentéssel próbálta ellensúlyozni a Citigroup. A papír árfolyama 1,5 százalékot esett tegnap.
- A Coca-Cola részvényenkénti tisztított profitja 53 cent volt a harmadik negyedévben, ami megfelel a piaci várakozásoknak, és 2 centtel magasabb a tavalyi eredménynél. Az árbevétel pedig 12,03 milliárd dollár lett, ami enyhén alulmúlta a várakozásokat, és 2,5 százalékkal rosszabb a tavalyi számoknál. A csökkenő árbevételt az erősödő piaci versennyel magyarázta a vezérigazgató. Az árfolyam 0,7 százalékos mínuszban zárt tegnap.
- Az Intel piaczárás után publikált eredménye jobb lett a várakozásoknál, a részvényenkénti profit 58 cent lett az 54 centes várakozásokkal és a 60 centes bázissal szemben. Az árbevétel az előrejelzésekkel összhangban 13,5 milliárd dollár volt. A szerver chipek forgalmának 12 százalékos bővülése tudta ellensúlyozni a számítógép chipek forgalmának csökkenését. A menedzsment azonban beszállítói problémákra figyelmeztetett, ezért a részvény 2 százalékot csökkent zárás után.
- A Yahoo! piaczárás után 34 centes részvényenkénti profitot jelentett, ami 1 centtel magasabb a várakozásoknál és 1 centtel elmarad a bázistól. Az erősödő piaci versenyt az Alibaba-ban lévő 24 százalékos részesedés tudta ellensúlyozni, amely növekvő nyereséget jelentett. Az árfolyam 1,7 százalékot emelkedett zárás után.

Európa:

- A nyugat-európai piacok jó hangulatban zárták a kereskedést (FTSE100 0,64 százalék, DAX 0,92 százalék, CAC40 0,78 százalék).
- A német ZEW index 3 és féléves csúcsra, a várt 49,6 pont helyett 52,8 pontra emelkedett októberben. Az eurózónára vonatkozó mutató 58,6 pontra javult 59,1 pontról.

Olaj, arany:

- Délután emelkedésnek indult az arany árfolyama, ahogy a piacok megijedtek attól, hogy továbbra sincs megállapodás Amerikában. Az arany árfolyama 1272,40 dollárról 1282,38 dollárra emelkedett tegnap.
- A WTI típusú kőolaj árfolyama 102,19 dollárról 101,21 dollárra csökkent.

Devizák:

- A forint árfolyama a 200 napos mozgóátlagot közelíti és a tegnapi nap eleji jelentős forintgyengülés a nap második felére megállt. Az EURHUF 296,11-es árfolyam mellett fejezte be tegnap a kereskedést.
- A 20 napos mozgóátlag alá esett tegnap délelőtt a dollár árfolyama, majd a délutáni, illetve esti órákban egy dollárgyengülés volt látható, miután továbbra sincs megállapodás Amerikában. Azonban még így is a 20 napos mozgóátlag alatt sikerült zárnia, az árfolyam a nyitó 1,3561-es értékről 1,3524-ig csökkent.

Távol-Kelet:

- A Shanghai index 1,7 százalékot, a Hang Seng 0,6 százalékot esett ma, míg a Nikkei értéke csak minimális mértékű elmozdulást mutatott.
- Az ázsiai piacok gyenge teljesítménye mögött elsősorban a globális félelem áll, miután Amerikában továbbra sem sikerült megegyezni sem az adósságplafon megemeléséről, sem pedig a kormányzat újraindításáról.
- A shanghai tőzsdén látott méretes eséshez hozzájárult, hogy a befektetők már most aggódva várják a pénteken publikálandó harmadik negyedéves GDP számokat.

Határidős piacok: Az amerikai határidős piacok kis pluszban tartózkodnak, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Sajtóértesülések szerint a norvég állami olajalap eladhatja MOL pakettjét. Befektetési politikája szerint az alap nem birtokolhat olyan cégben részesedést, ahol megalapozott a korrupció gyanúja. Az alap tavaly december végén 1,6 százaléknyi MOL részvényt birtokolt, de azt nem tudjuk, hogy most mennyi van neki. Lehet, hogy már eladta, de az is lehet, hogy erre a közeljövőben kerül sor. Ugyanakkor a pakett eladása nem automatikus, arról egy bizottság dönt. Ha az alap a közeljövőben ad el, akkor az eladási nyomás alá helyezheti a papírt. A hír kedvezőtlen.

- Tegnap Tiszaújvárosban letették a MOL csoporthoz tartozó TVK új butadién üzemének alapkövét. A 35 milliárd forintos beruházás keretében felépítendő üzem 2015-ben kezdheti meg a termelést. A butadién gyártás alapvetően magas marzsú tevékenység, a tervezett bevétel 8-15 milliárd forint.

- Mosonyi György, a MOL Felügyelő Bizottságának elnöke 2013. október 15-én 15.000 darab MOL részvényt értékesített 15.350 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Mosonyi György tulajdonában 39.588 darab MOL részvény maradt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.