BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot erősödött a forint, ám korrekció jöhet

Elérte a 292-es szintet az EUR/HUF kurzusa, ahol komoly ellenállással kell megküzdenie. Amennyiben ez sikerül, akkor még elérheti a 290-et is az árfolyam, ám ennek kisebb valószínűségét látjuk. Szerintünk innen inkább egy tartósabb korrekció kezdődik, s a 295 körüli 20 napos mozgóátlagig is gyengülhet a forint, írják az Erste elemzői.

A forint ismét nagyot erősödött az euróval szemben. 292-nél állt meg a 23-i munkaszüneti nap előtt a hazai deviza felértékelődése, ami három hónapos csúcsot jelent. A dollárral szemben egy éves csúcson mozog a forint, az USD/HUF kuruzusa 211-nél járt, amire tavaly október óta nem volt példa.

A hazai kötvénypiac is jól teljesített a kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére, május óta nem látott 5,45 százalékos szintre süllyedt a 10 éves állampapír hozama. A keddig kincstárjegy aukción történelmi mélypont alakult ki a 3 hónapos DKJ hozamában, átlagosan 3,28 százalékon keltek el a papírok.

Ma 12 hónapos DKJ aukciót tart az ÁKK, 11-ig lehet az ajánlatokat beadni, eredmény 11:30-kor érkezik. Az 1 éves referenciahozam 3,40 százalék.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyam a keddi kilövést követően - ami a vártnál gyengébb foglalkoztatottsági adatok megjelenése után kezdődött - tegnap kissé korrigált, s így 1,3781-ről 1,3776-ra csökkent. A szerdai kereskedésben oldalaztak a vezető tengerentúli indexek, s végül mérsékelt mínuszban zárták a kereskedést (Dow -0,35 százalék, Nasdaq -0,57 százalék, S&P500 -0,49 százalék). A nyugat-európai börzék is mínuszban zártak tegnap (FTSE100 -0,32 százalék, DAX -0,31 százalék, CAC40 -0,8 százalék). Az EKB novemberben kezdi el átvizsgálni 130 euro zónabeli pénzintézet mérlegét. Ázsiában a Hang Seng 0,5 százalékot, a Shanghai index 0,3 százalékot csökkent a ma reggeli kereskedésben. A Nikkei nagy rallyt mutatott a zárást megelőző percekben, így a negatív tartományból 0,4 százalékos pluszba tudott emelkedni. A HSBC által publikált előzetes kínai októberi beszerzési menedzserindex értéke 50,9 pont lett, ezzel meghaladva a várt 50,4 pontot. Az árupiacon több napi gyengélkedés után ma emelkedni tudott a WTI kőolaj ára, 97,6 dollárra hordónként. Elsősorban a kínai HSBC konjunktúra index 50,9 pontos értéke segítette a WTI árfolyamát. Az arany is emelkedni tudott 1.340 dollárig, köszönhetően elsősorban a dollár gyengélkedésének. Pozitív tartományban mozognak a reggeli órákban a határidős piacok.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A HSBC által publikált előzetes kínai októberi beszerzési menedzserindex értéke 50,9 pont lett, ezzel meghaladva a várt 50,4 pontot.

A Templeton kezében van a magyar államadósság 12 százaléka, írta a Napi Gazdaság az alapkezelő portfolió jelentéseire hivatkozva. A cég összesen 11,7 milliárd dollár, azaz közel 2500 milliárd Ft értékben birtokol magyar kötvényeket, melyek kb. fele forint alapú állampapír.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.