BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs egyértelmű trend a forint árfolyamában

Továbbra sincs egyértelmű trend a forint árfolyamában. Technikailag sem igazán változott a kép: a forint láthatóan nem tudja áttörni a 295-296-os szinteket. A 200 napos mozgóátlag szintjének (296,35 körül) áttörése sem volt egyértelmű, tegnap többször is felszúrt a mozgóátlag fölé a kurzus, és pillanatnyilag is e körül ingadozik az EURHUF – írják az Erste elemzői.

Az amerikai költségvetés és adósságplafon körüli huzavonák igen gyenge szinten tartják a dollárt, amiből a feltörekvő piaci devizák továbbra is profitálni tudnak. Tegnap délelőtt erősödés látszott a forint árfolyamában, azonban a kialakuló 296 alatt szintekről délutánra ismét e fölé gyengült a kurzus. Napi szinten így összességében nem mutatkozott nagy elmozdulás az EURHUF-ban. A mai nap kulcsfontosságú statisztikája az USA-beli szeptemberi átfogó munkapiaci adatok lettek volna, melyek azonban a legújabb információk szerint a részleges amerikai leállás miatt nem kerülnek publikálásra. Egyéb piacbefolyásoló makroadat híján hangulat alapú kereskedés jöhet ma a piacon.  

A tegnapi aukciókon fokozott érdeklődés mutatkozott a három kötvény iránt. A benyújtott ajánlatok összértéke 105,7 Mrd forint volt, amiből az adósságkezelő 47 Mrd forintot fogadott el. A délutáni nem kompetitív tenderen pedig még 16,5 Mrd forintnyi kötvény talált gazdára. A maximális hozam a 3, az 5 és a 10 éves kötvények esetében rendre 4,51 százalék, 5,01 százalék és 5,77 százalék lett. Az állampapírok másodpiacán kisebb hozamcsökkenés mutatkozott a görbe szinte teljes szakaszán.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az amerikai költségvetési vita elhúzódásának hatására tovább erősödött az euró a dollárral szemben, az árfolyam 1,3579-ről 1,3619-re emelkedett, miközben napon belül 1,3646-on is járt az árfolyam. Folytatódott a rossz hangulat a tengerentúlon, a tegnapi kereskedést is mínuszban zárták az indexek (Dow -0,91 százalék, Nasdaq -1,08 százalék, S&P500 -0,88 százalék). A költségvetésről továbbra sem állapodtak meg a politikusok, a tegnapi másfél órás tárgyalás eredménytelenül ért véget. A nyugat-európai börzéket is inkább az eladók uralták (FTSE100 0,18 százalék, DAX -0,36 százalék, CAC40 -0,73 százalék). Ázsiában a Nikkei index 0,9 százalékot csökkent, és napon belül még 14.000 alatt is járt az árfolyam. A Hang Seng szintén 0,6 százalékot csökkent, a shanghai tőzsde pedig továbbra is zárva tartott. A piac irányát elsősorban a negatív nemzetközi hangulat határozta meg. Az árupiacon a WTI ma reggel 103,1 dolláron tartózkodott, azaz a tegnapi szinthez képest kismértékben visszaesett. A piac a kongresszusi huzavonát figyeli leginkább, mivel minden egyes nap késlekedés az új költségvetési plafon elfogadásában jelentősen csökkenti az USA energiaigényét. Ha pedig továbbra is feszült marad a helyzet, az jelentősen javíthat az arany árfolyamán. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az ISM szolgáltató-szektor beszerzési menedzser indexe 58,6 pontról 54,4 pontra csökkent szeptemberben, miközben a konszenzus 57,2 pont volt. A friss munkanélküli segélykérelmek száma a 307 ezerre korrigált értékről 308 ezerre emelkedett, ami kedvezőbb az elemzők 315 ezres várakozásánál. A mai munkapiaci adatok közlését törölte a Munkaügyi Minisztérium, így makroadatokat nem is fog érkezni ma az USA-ból.

A német szolgáltatói beszerzési menedzser index az előző havi 52,8 pontról szeptemberben 53,7 pontra emelkedett, alulmúlva az 54,4 pontos várakozást.

Nem változtatott az eszközvásárlási politikán a japán jegybank és a jegybanki közlemény hangneme sem változott. A közlemény szerint a gazdaság mérsékelten növekszik és az inflációs várakozások szintén emelkedésnek indultak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.