BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új csúcson a nemzetközi piacok, szárnyal a forint is

A forint folytatta erősödését, a pénteki kereskedésben egészen 293-ig süllyedt az EUR/HUF kurzusa. Ma reggel már kicsit korrigált a hazai fizetőeszköz, ismét 294-nél jár a kereskedés. A kitartó nemzetközi optimizmusban, technikai alapon továbbra is 292-re várjuk az EUR/HUF árfolyamot rövidtávon – írják az Erste elemzői.

Ismét háromhónapos csúcson járt a forint az euróval szemben a pénteki kereskedésben.  A dollár ellenében 214-ig erősödött a hazai deviza, amire február óta nem volt példa. Rövid távon további erősödésre is látunk teret, a középtávú kép már borúsabb, év végére 300 közelébe gyengülhet a forint az euróval szemben. Ezt a folyamatot egyrészt a fokozatosan szűkülő magyar kamatkülönbözet, másrészt pedig a Fed QE3 program kivezetésétől való – várhatóan fokozódó – félelelm mozgathatja. Ehhez járulhat hozzá a november vége-december elejére várt újabb devizahiteles mentőcsomag, ami nyomás alá helyezheti a forintot.

Az állampapírpiacon pénteken a diszkont hozamok stagnáltak, a kötvények esetében 4-7bp-os hozamcsökkenés következett be. A héten diszkont aukciók lesznek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon nyugodt napot tudhatott maga mögött az EURUSD, az árfolyam mindössze 1,3675-ről 1,3687-re emelkedett. Az USA-ban a Nasdaq 1,3 százalékot az S&P 500 0,7 százalékot, a Dow 0,2 százalékot emelkedett a pozitív hangulatban. Nyugat-Európában az FTSE 100 0,7 százalékot, a Dax 0,6 százalékot, a CAC 40 1,1 százalékot emelkedett. Ázsiában a Hang Seng 1,7 százalékot, a Shanghai index 1,2 százalékot, a Nikkei 0,7 százalékot emelkedett a hét első kereskedési napján. A Hang Seng és a Shanghai index emelkedése is elsősorban a pénzügyi szektorba tartozó részvények áremelkedésének köszönhető, ami az után következett be, hogy a kínai jegybank tanácsadója bejelentette, hogy a jegybank nem tervez változtatni a monetáris kondíciókon. Az árupiacon az arany árfolyama lényegében beszorult a 20 és a 30 napos mozgóátlag közé, az árfolyam 1320 dollárról 1316 dollárra csökkent. Az olaj árfolyamában minimális elmozdulás volt csak tapasztalható, a WTI típusú olaj ára 100,7 dollárról 100,8 dollárra emelkedett. Az amerikai határidős indexek pluszban vannak, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A Bloomberg által megkérdezett piaci szereplők szerint márciusig nem kezdi el a Fed a QE3 program kivezetését. A Fed legközelebb jövő héten, október 29-30 között tart nyíltpiaci bizottsági ülést, ekkor még várhatóan nem dönt a havi 85 milliárd dolláros keretösszegű program befejezéséről vagy szűkítéséről. A Fed által is kiemelt módon figyelt munkaerőpiaci adatok publikálását a korábbi szövetségi állami leállás miatt holnap teszik közzé.

A magyar kormány pénteken, piaczárás után nyújtotta be a jövő évi adótörvényeket, melynek gerincét a családi adókedvezmény kiszélesítése adja. Ezen túl a gyermekek után járó kedvezményt nem csak az SZJA-ból, hanem a munkavállalói járulékokból is le lehet írni, ami a hivatalos számítások szerint 53 milliárd Ft (GDP 0,17 százaléka) kiesést okozhat a költségvetésnek. Nem kerültek be viszont olyan fontos, már előre beharangozott lépések, mint a hústermékek ÁFA csökkentése, a luxusadó vagy akár a bankkártyás fizetések mentesülése a 0,3 százalékos tranzakciós adó alól. Ezekre nem is lett volna meg a fedezet a jövő évi költségvetésben, de nem kizárt, hogy későbbi módosítások során bekerülnek ezek a tételek is a 2014-es adórendszerbe.

Rogán Antal Fidesz frakcióvezető a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy (i) a bankoknak november 1-ig kell javaslatot tenniük a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban, ha addig nem tesznek javaslatot, akkor a kormány fogja megoldani a problémát. Két megoldás lehetséges, egyrészt Horvátországéhoz hasonló törvényi megoldás, másrészt a közgazdasági megoldás. Utóbbi esetben a megoldás hasonló lehet a már létező árfolyamgát rendszeréhez, nagyjából hasonló rögzített árfolyamokkal (CHFHUF = 180, EURHUF = 250). Hozzátette, hogy a kormánynak csak regulátori szerepe van. Ebből úgy tűnik, hogy az MNB nem fog részt venni a devizahiteles mentésben. (ii) A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a közműcégeknek non-profit alapon kell működniük. A harmadik rezsicsökkentéssel kapcsolaban elmondta, hogy el tudná fogadni, ha csak arról születne döntés, hogy jövőre nem emelkednek az árak. Az interjú alapvető újdonságot nem tartalmazott.

Heti kitekintő:

USA: Az USA-ban a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre koncentrálnak, ez a hét lesz a legsűrűbb e tekintetben. A nemzetközi hangulat alakulására is fontos hatást gyakorolhatnak a negyedéves számok, de a Fed számára kulcsfontosságú adatok is nyilvánosságra kerülnek a héten. A gyorsjelentések közül kiemelendő a McDonald’s, az AT&T, a Caterpillar, a Ford és a Microsoft. A szövetségi állami leállás miatt elmaradt a szokásos munkaerőpiaci jelentés, amit e hét kedden pótol az Egyesült Államok. Ebből kiderül, hogy hogyan alakult a munkanélküliség és a foglalkoztatottság, amit a Fed a QE3 program kapcsán kiemelt figyelemmel kísér. A hét pénteken a Michigani Egyetem fogyasztói bozalmi indexének végleges októberi adataival zárul.

Eurózóna: csütörtökön teszik közzé az előzetes októberi Markit feldolgozóipari és szolgáltató-szektor-beli beszerzési menedzser index adatokat az euróövezet gazdaságaira vonatkozóan. A vezető gazdaságok esetében a piaci konszenzus a mutató lassú további javulását várja.

Magyarország: A héten sem lesz túl sok lényeges makroadat hazánkból, szerdán pedig zárva tartanak a piacok az október 23-i nemzeti ünnep miatt. A jövő hét lesz az izgalmasabb Magyarországon, ekkor dönt a kamatokról az MNB – szerintünk további 20 bázisponttal 3,4 százalékra vágja az irányadó rátát a jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.