BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vihar előtti csend érződik a forintpiacon

A tegnapi nap az oldalazás jegyében telt a forintpiacon, az EUR/HUF kurzusa a 296-nál húzódó szinten ragadt. Ez, a 200 és 20 napos mozgóátlagokkal támogatva ellenállásként viselkedik az árfolyam-emelkedés előtt. A kép továbbra is semleges, az irány nagyban függ az amerikai adósságplafon fejleményektől, illetve az erre adott nemzetközi piaci válaszoktól, írják az Erste elemzői.

A forint továbbra is jól állja a sarat, a kivárás jegyében telik a kereskedés a hazai devizával. Az állampapírok piacán sincs érdemi mozgás, pár bázisponttal araszoltak feljebb a hozamok, a 10 éves ráta júliusi mélypontja közelében, 5,66 százalékon áll. A tegnapi aukción 40 milliárd Ft 3 hónapos DKJ-t értékesített az ÁKK, az átlaghozam 3,35 százalékra süllyedt a korábbi 3,41 százalékról, a túljegyzés, több mint háromszoros volt.

Vészesen közelít a kulcsdátum az amerikai adósságplafon emelése kapcsán, október 17-e csütörtökre az USA elérheti a 16.700 milliárd dolláros limitet, ezután a Treasury nem tud több állampapírt kibocsátani. Egy-két hétre elegendő tartaléka ugyan van még az Egyesült Államoknak, de ha holnapig sem születik megállapodás a demokraták és a republikánusok között, akkor fokozódhat a piaci feszültség, ami a hazai piaci eszközöket is nyomás alá helyezheti. A mai nap még, a vihar előtti csend jegyében telhet

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a 20 napos mozgóátlag alá esett tegnap délelőtt az EURUSD, majd a délutáni, illetve esti órákban dollárgyengülés volt látható, miután továbbra sincs megállapodás Amerikában. Azonban még így is a 20 napos mozgóátlag alatt sikerült zárnia, az árfolyam a nyitó 1,3561-es értékről 1,3524-ig csökkent. Nem sokáig tartott ki a jókedv a tengerentúli tőzsdéken, továbbra is a költségvetésről és az adósságplafonról szóló viták borzolták a kedélyeket (Dow -0,87 százalék, Nasdaq -0,56 százalék, S&P500 -0,71 százalék). A nyugat-európai piacok jó hangulatban zárták a kereskedést (FTSE100 0,64 százalék, DAX 0,92 százalék, CAC40 0,78 százalék). Ázsiában a Shanghai index 1,7 százalékot, a Hang Seng 0,6 százalékot esett ma, míg a Nikkei értéke csak minimális mértékű elmozdulást mutatott. Az árupiacon az arany árfolyama 1272,40 dollárról 1282,38 dollárra emelkedett tegnap. A WTI típusú kőolaj árfolyama 102,19 dollárról 101,21 dollárra csökkent. Az amerikai határidős piacok kis pluszban tartózkodnak, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Tegnap sem született megállapodás az amerikai adósságplafon kérdésében, annak ellenére, hogy sok piaci szereplő már azt várta, hogy közeledtek az álláspontok. A Kongresszus elutasította a republikánusok módosított javaslatát is, mely szerint február 7-ig biztosították volna a finanszírozást. Ez azt jelenti, hogy a republikánus többség sem értett egyet a saját javaslatukkal, a demokraták pedig addig nem is hajlandók tárgyalni, amíg a republikánusok nem dolgoznak ki újabb javaslatot.

A Fitch jelezte is, hogy nem lesz ennek jó vége, negatív figyelőlistára vette az USA AAA-s besorolását. A hitelminősítő alapforgatókönyve szerint megszületik a megállapodás csütörtökig, ha nem akkor bizony ugrik a legjobb adósbesorolás.

Az USA-ban a New Yorki feldolgozóipari index a vártnál rosszabb lett, 6,3 pontról 1,5 pontra csökkent a mutató, miközben az elemzők 4,5 pontra számítottak.

A német ZEW index 3 és féléves csúcsra, a várt 49,6 pont helyett 52,8 pontra emelkedett októberben. Az eurózónára vonatkozó mutató 58,6 pontra javult 59,1 pontról.

A devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban is újabb hírek érkeztek, Cséfalvay Zoltán, államtitkár három kritériumot fogalmazott meg, aminek együttese jellemzi majd a kormány programját, ami akkor lép életbe november 1 után, ha a bankok nem állapodnak meg a hitelesekkel. E feltételek alapján arra lehet következtetni, hogy az azonnali forintosítást elvetette a kabinet, egy az MNB javaslatához hasonló, gyűjtőszámla nélküli, örök-árfolyamgát rendszer kezd körvonalazódni. Ez azonban ugyanúgy a bankokra helyezi az árfolyamkockázatot, így nyitott devizapozíciójuk keletkezik, amit zárniuk kell. Ez ugyanúgy negatív nyomást helyezne a forintpiacra, ha az MNB nem biztosítaná hozzá a devizát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.