BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilenc napja zúzzák a forintot – Negyedéves mélypontra zuhant a hazai deviza

A kilencedik egymást követő kereskedési napja gyengül a forint az euróval szemben. A közös európai devizát 302 forint felett jegyzik, ami három hónapja nem látott mélypontot jelent a hazai fizetőeszköz szempontjából. A forint kamatelőnye folyamatosan fogyatkozik, hiszen a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan csökkenti az irányadó kamatszintet – és a vezetők további enyhítésekre utaltak –, miközben az állampapírok másodlagos piacán egyre meredekebb hozamgörbe alakul ki.

Az eurót 302,5 forint felett jegyzik hétfőn reggel, és a hazai fizetőeszköz november húszadika óta folyamatosan veszít értékéből a közös európai devizákkal szemben. A forint a vezető devizák széles körében szemben mutat leértékelődést.

A forint pénteken került a 300-as szint fölé az euróval szemben, ami akkor még kéthónapos mélypontot jelentett.

A Magyar Nemzeti Bank múlt kedden a várakozásoknak megfelelően, 20 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintet, így 3,2 százalékon áll a ráta. Ez volt a 16. egymást követő kamatvágás. Az MNB döntését elemzők szerint támogatta, hogy az infláció alacsony és a globális befektetői környezet is kedvező. Ráadásul az Európai Központi Bank is enyhített a hónapban: 0,5 százalékról 0,25-re vágta az euróövezeti kamatot.

Az MNB közleménye ara utal, hogy további kamatvágások következhetnek, tekintettel arra, hogy az infláció gyakorlatilag „kiveszett” a gazdaságból (1 százalék alá került októberben). A rezsicsökkentés második körének hatására akár nulla százalék közelébe is kerülhet.

Ugyanakkor a maginfláció, ami jobban tükrözi a piaci folyamatokat, tartósan a központi bank 3 százalékos célja felett áll. Ez pedig arra utal – és elemzők is azt várják –, hogy az inflációs főindex is visszaemelkedhet a rezsicsökkentések hatásának kiesése után.

Elemzők korábban azt várták, hogy 3 százalék körül megállhat az MNB kamatvágási ciklusa, ám most egyre több szakértő úgy véli, hogy akár 50 bázisponttal is 3 százalék alá süllyedhet a ráta. A csökkenő kamatelőny pedig gyengítheti a forintot.

A kamatvárakozások átalakulása miatt az állampapírok másodlagos piacán nagyon meredek hozamgörbe alakult ki. A rövid lejáratú kincstárjegyek hozama 3 százalék alatt mozog – követve a kamatcsökkentéseket és a várakozásokat –, miközben a 10 éves államkötvény hozama 6 százalék felett mozog. A 15 éves kötvény hozama pedig 6,5 százalék felett áll.

Mindez pedig úgy következett be, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve továbbra is havi 85 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba (a kötvényvásárlás visszafogása a várakozások szerint márciusban kezdődhez), amely támogató hatással lehet a magasabb kamatozású eszközökre nézve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.