BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszáll az állam a Takarékbankból

Alig három hónappal azután, hogy többségi tulajdonrészt szerzett a Takarékbankban, az állam máris a kiszállást tervezi a hitelintézetből.

Az állam a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben meglévő 51 százalékos részesedését nyilvános nemzetközi pályázaton értékesíti a legmagasabb vételárat ajánló befektetőnek – derül ki a december 17-én megjelent Magyar Közlönyből.

Az értékesítést előkészítő bizottságot még ezen a héten, december 20-ig fel kell állítania a tranzakcióért felelő nemzeti fejlesztési miniszternek, vagyis Németh Lászlónénak. A pályázatot a pakettra január 15-ig kell kiírni, és március 15-ig kell elbírálni, az adásvételi szerződés megkötésének végső határideje március 30. Az értékesítésnél a pályázat szerint előnyben kell részesíteni a takarékszövetkezeti szektor szereplőit, de összességében véve a legmagasabb vételi ajánlatot kell elfogadni.

A takarékszövetkezeti szektort a nyár folyamán alakította át a kormány egy botrányos körülmények között elfogadott, Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszadobott, és a takarékok által élesen bírált törvény elfogadását követően. A Magyar Posta tulajdonszerzésére és tőkeemelésére a Takarékbankban egy augusztus végi közgyűlésen került sor, ekkortól az állam a posta és a Magyar Fejlesztési Bank révén többségi tulajdonos a hitelintézetben, miközben a korábban többségi tulajdonosnak számító takarékszövetkezetek kisebbségi részvényesek a bankban.

A kormány mostanra úgy ítélte meg, hogy szövetkezeti hitelintézeti szektor átalakítása a tervek szerint halad, a pozitív változások visszafordíthatatlanok, ezért értékesíteni lehet a megszerzett pakettet.

Nem kizárt, hogy a lehetséges vevő a postához közelálló befektető lehet. Erre utalhat, hogy a Népszabadság információi szerint összevonják a Magyar Posta és a takarékszövetkezetek fiókrendszerét, a hitelintézetek dolgozói és a postások már a jövő év első felében közös egységekbe költözhetnek. A lépés elbocsátásokkal is járhat, ami valószínűleg nagyobb mértékben érinti majd a postásokat, hiszen nekik nehezebb beletanulni a pénzügyi szolgáltatások értékesítésébe, mint fordítva.

VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.