BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A török jegybank kamatemelése erősítette a forintot is

Nagyot erősödött tegnap a forint, amit a ma reggeli órákban is folytatott a fizetőeszköz, 303-ig esett vissza az EUR/HUF kurzusa a tegnap reggeli 306 feletti értékekről. A napokban lassabban folytatódhat az erősödés, a 301-304-es sávban mozoghat az árfolyam - vélik az Erste elemzői.

A török jegybank bevetette az atomfegyvert, amivel újabb löketet adott a lírának és a feltörekvő piacokon is enyhült a feszültség. A forint is stabilizálódott e folyamat mentén, az euróval szemben immár 303,09, a dollár ellenében pedig 221,5 az árfolyam.

A kötvénypiaci körkép nem változott nagyon, vegyes teljesítettek a különböző lejáratú állampapírok. Az ÁKK tegnap sikerrel értékesítette a meghirdetett 60 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkontkincstárjegyet, ám a kereslet igen gyenge, alig több, mint 70 milliárd forint volt. Az átlaghozam 2,82% volt, szemben a másodpiaci 2,65%-os referencia-értékkel.

Nemzetközi helyzetkép:

A Dow 0,58%-ot, a Nasdaq 0,35%-ot, az S&P 0,64%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben. A tegnap publikált amerikai makroadatok vegyesek lettek, ennek ellenére enyhe optimizmus uralta a kereskedést. A FTSE 100 0,33%-ot, a Dax 0,62%-ot, CAC40 0,98%-ot emelkedett tegnap. Enyhülni látszanak az európai feszültségek, miután az ukrán kormányfő Mikola Azarov benyújtotta lemondását, ugyanakkor az ellenzék ezzel még nem teljes mértékben elégedett, ugyanis céljuk az államfő Viktor Janukovics hatalmának visszaszorítása. Ezzel párhuzamosan az ukrán parlament visszavonta a január közepén elfogadott törvényt ami az ellenzék szerint a szabadságjogokat korlátozta. A WTI kőolaj ára ma 97 dollár fölé emelkedett, majd a többhetes maximumból süllyedni kezdett. Pozitívan hatott a török jegybank kamatemelése, másrészt a 4,75 millió hordóval növekvő készlet később csökkentette az amerikai könnyűolaj árát. Az arany 1,250 dollár körül volt, némileg visszaesett, mivel csökkent a félelem egy fejlődő piaci válságtól a tegnap éjjeli török döntést követően. Az EUR/USD továbbra is a 30 napos mozgóátlaghoz tapadt, és nem képes érdemi elmozdulást produkálni. A Nikkei 2,7%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index 0,6%-ot emelkedett a mai pozitív hangulatú kereskedésben. Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Radikális beavatkozásról döntött a török jegybank, tegnap éjszaka. Jelentős kamatemelést jelentett be a monetáris intézmény, az alapkamatot 7,75%-ról 12%-ra emelte, ami a vártnál lényegesen nagyobb, 425 bázispontos kamatemelésnek felel meg, és a kamatfolyosót is szélesítette. Ugyanakkor az egyhetes repo kamatláb az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet fog kap majd, ez lesz a referencia kamatláb a korábbi overnight referenciakamat helyett, és ezt pedig csak 10%-ra emelték fel. Így összességében az effektív kamatemelés mértéke 225 bázispont, ami lényegében megfelel a várakozásoknak.

A mai nap legfontosabb eseménye a Fed ülést követő döntés lesz. Az alapkamat továbbra sem változik valószínűleg, a piaci várakozások szerint viszont további 10 milliárd dollárral, havi 65 milliárdra csökkentik az eszközvásárlási program (QE3) mértékét. Várhatóan nagy negatív hatása nem lesz a beavatkozásnak, ahogy a decemberben elindított szűkítésnek sem.

Az USA-ban a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya decemberben 4,3%-os csökkenést mutatott az előző hónaphoz képest, miközben az elemzők 1,8%-os bővülést vártak. Az adatok azonban még nem mutatják egyes nagyobb légügyi jármű megrendelések pozitív hatását, így várhatóan az adatot később felfelé módosítják.

Az amerikai fogyasztói bizalmi index januárban 80,7 pontig emelkedett, ami meghaladta a várt 78,0 pontot, a decemberi 78,1 pontos értéket pedig 77,5 pontra lefelé módosították. Az S&P/Case Shiller házárindex novemberi értéke a vártnál minimálisan kisebb mértékben csökkent. 165,91-ről a várt 165,72 helyett csak 165,80-ig esett az index értéke.

A német importárindex év/év alapon 2,3%-kal csökkent decemberben ami megfelelt a várakozásnak.

A KSH közleménye szerint a foglalkoztatottak száma tavaly október-decemberben 107 ezer fővel, 4 millió 15 ezerre nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. A munkanélküliségi ráta tovább csökkent: 9,1%-ra a szeptember-novemberi 9,3%-ról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.