BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB döntésére várnak a piacok

300-on stabilizálódott az EUR/HUF kurzusa, egyelőre nem gyengült tovább a forint. A meredeken emelkedő trendcsatorna azonban még nem sérült, a napokban meglátogathatja az árfolyam a 303-as, 304-es szinteket - írja az Erste elemzése.

300 körül mozog a forint az euróval szemben, és a dollár ellenében sem volt jelentős elmozdulás, 220,6 körül jár az USD/HUF árfolyam. A kötvénypiacon további lassú hozamcsökkenést láthatunk, a 10 éves állampapírok 5,56 százalékon forognak a másodpiacon. Az ÁKK ma 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvényeket dob piacra, a referencia papírok pedig az új év kezdetével változtak. Összesen 45 milliárd forintot tervez kibocsátani az adósságkezelő, a másodpiaci referenciahozamok rendre 3,91 százalékon, 4,57 százalékon és 5,56 százalékon állnak.

Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúli börzéken, az árfolyamok oldalaztak a kereskedés végéig (Dow -0,41%, Nasdaq 0,31%, S&P500 -0,05%). A gyorsjelentési szezon ma kezdődik a tengerentúlon, a szokásoknak megfelelően az Alcoa publikálja negyedéves számait. Korrigáltak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,5%, DAX -0,09%, CAC40 -0,04%). A WTI 92,6 dollárra esett ma reggel, ami az elmúlt hat hét legalacsonyabb árfolyama. Az esés elsősorban annak köszönhető, hogy a nyersolaj készletek 2,7 millió hordóval nőttek, ami alatta van a várakozásoknak, miközben a termékkészletek jelentősen nőttek, köszönhetően a hideg miatti alacsony fogyasztásnak. Az arany 1,226 dolláron stagnált, jelentős hír nem mozgatta az árfolyamot. A dollár 1,3616-ról 1,3576-ig erősödött az euróval szemben. A Fed jegyzőkönyvének közzétételét követően már nem volt érdemi elmozdulás a devizapár árfolyamában. A Nikkei 1,5 százalékot, a Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 0,75 százalékot csökkent ma reggel. A decemberi kínai infláció 2,5 százalék lett, a Bloomberg konszenzus által várt 2,7 százalékkal szemben. Ausztráliában a várt 0,4 helyett 0,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom novemberben az előző hónappal összehasonlítva. A novemberben kiadott építési engedélyek száma 22,2 százalékkal növekdett az egy évvel ezelőtti értékhez képest, miközben az elemzői konszenzus csak 21,1 százalékos éves növekedést várt. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Tegnap este 8 órakor került nyilvánosságra a legutóbbi Fed-ülés jegyzőkönyve. A 10 szavazó tagból 9 támogatta, hogy a Fed 10 milliárd dollárral 75 milliárd dollárra csökkentse az eszközvásárlási programot. A döntéshozók szerint minél tovább tartanak az eszközvásárlások, annál kisebb a hozadékuk. A tagok többsége úgy véli, hogy az év második felében befejezheti a Fed a programját. Ha a tegnapi ADP adathoz hasonlóan a pénteki foglalkoztatottsági adatok is ilyen mértékű javulást mutatnak, akkor erősödhetnek az aggodalmak, hogy a Fed gyorsítja az eszközvásárlási programjának leépítését

Az EKB ma 13:45-kor dönt a kamatokról, várhatóan nem módosítja sem az irányadó rátát (0,25%), sem a betéti (0,00%) és sem a hitel rátát (0,75%). Fontosabb lehet viszont a 14:30-as sajtótájékoztató, itt kiderülhet, hogy tervez-e további monetáris élénkítést a központi bank.

A magyar államadósság kezelő ma délután 14 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján mutatja be az idei finanszírozási tervet. Idén még a korábbi éveknél is nagyobb mennyiségű devizaforrásra, 5,3 milliárd euróra lesz szüksége a magyar államnak, elsősorban azért, mert a szokásos devizakötvény lejáratok mellett a negyedik negyedévben a 2008-as EU mentőcsomag részletét is vissza kell fizetni. A várhatóan idén is erős folyó fizetési mérleg, a befolyó EU pénzek, a tavaly novemberi dollár-kötvény kibocsátás, az eladott PEMÁK (Prémium Euró Magyar Állampapír) mennyiség és a kormány magas tartalékai miatt nem látunk kockázatot ennek finanszírozása kapcsán. Azonban újabb nemzetközi kötvénykibocsátásra várhatóan megint sor kerül, akár már az első negyedévben.

A KSH előzetes adatai alapján a külkereskedelmi mérleg novemberben 803,5 millió eurós többletet mutatott, lényegesen meghaladva az általunk várt 650 millió eurót. Éves szinten az euróban számított export értéke 0,8 százalékkal nőtt, azonban az import a várt enyhe növekedéssel szemben 2,6 százalékos visszaesést mutatott. 

A Kúria elnöke ma a Heti Válasz hasábjain beszélt a devizahiteles kérdésről. Tavaszig már elkészül az intézmény a jogegységi határozat hiányzó pontjaival (árfolyamrés, egyoldalú szerződésmódosítások). Az Európai Bíróság ezek ügyében február 12-én ad várhatóan előzetes iránymutatást. Az elnök szerint a Kúria nem fog jogszabálytervezetet kidolgozni. Elmondta, hogy érzi a társadalmi csalódottságot a december 16-i döntés kapcsán, ám ez a túlzó társadalmi elvárásokkal magyarázható. A devizahitelezés nem vágható át gordiuszi csomóként, egyetlen mozdulattal, a Kúria elnöke szerint.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető Facebook-oldalán tette közzé, hogy „egyértelműen megvalósítható a harmadik rezsicsökkentés”. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint már januárban javaslatot tesz a bizottság a kormánynak, a rezsicsökkentés területére, terjedelmére és mértékére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.