BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB konferenciájára figyelhet ma a forintpiac

Némi erősödést mutatott a forint tegnap, miután a reggeli órákban újabb két éves csúcsra szaladt az EUR/HUF kurzus, 312-nél. Jelenleg 309 körül mozog a ráta, a forint túladottsága azonban még nem tűnt el, és a 20 napos mozgóátlagtól (301,8) is jelentősen elszakadt a mutató - írja az Erste elemzése.

Továbbra is feszült a piaci helyzet mind hazánkkal, mind a feltörekvő piacokkal kapcsolatban. A nyomás azonban némileg enyhült, a mai MNB konferencia azonban fontos üzenetekkel szolgálhat a befektetők felé, hogy változott-e bármit az MNB hozzáállása. A forint 309,3-nál jár az euróval szemben és 228 a dollár ellenében.

A kötvénypiacon nagyobb hozamemelkedések alakultak ki, a hosszú oldalon 20 bázisponttal, míg a rövid oldalon 40 bázisponttal ugrottak a ráták. Utóbbi oka, hogy rendkívül gyengén sikerült a tegnapi kötvényaukció, mindössze 35 milliárd Ft értékben sikerült kibocsátani 12 hónapos diszkontkincstárjegyet, a meghirdetett 50 milliárd forinttal szemben. Az aukciós átlaghozam is nagyot ugrott, a két héttel ezelőtti 2,84 százalékkal szemben 3,51 százalékon mentek el a papírok.

A határidős hozamok is nagyot emelkedtek, amiből az szűrhető le, hogy a piac elkezdte árazni, hogy az MNB is kamatemeléssel reagál a jelenlegi helyzetben. Erre egyelőre mi nem számítunk, de az lehet, hogy a mai konferencián már a lazítási ciklus végére utaló jeleket küldenek a jegybankárok a piac felé.

Nemzetközi helyzetkép:

Jó napjuk volt tegnap az amerikai börzéknek, a nyitás után meredek emelkedésbe kezdtek a piacok, és látványos pluszban zárták a napot annak ellenére, hogy a kereskedés második felében már csökkent a lendület (Dow 0,7%, Nasdaq 1,77%, S&P500 1,12%). A nyugat-európai börzéken vegyes mozgások voltak (FTSE100 -0,1%, DAX 0,39%, CAC40 0,55%). A WTI kőolaj 97,7 dollár volt ma reggel, bár korábban már 98 dollár felett is volt az árfolyam, ami egy hónapos csúcsot jelent. Az emelkedés annak ellenére történt, hogy tegnap kedvezőtlen kínai adat látott napvilágot, ami a fejlődő piacok lassulását vetíti előre. Az arany 1,240 dollár alá esett, mivel tegnap némi megnyugvás volt a bajba került fejlődő piacokon. A piac továbbra is az ázsiai fizikai keresletre és a Fed politikájára figyel.  Ismét erősödött a dollár az euróval szemben, az árfolyam eltörte az emelkedő trendvonalat és akár még ma sor kerülhet az 1,363-as támasz szint eltörésére is. Ezt követően 1,342-es támaszig mérséklődhet az EUR/USD árfolyama. A japán Nikkei index 0,6 százalékot csökkent a mai kereskedésben. Az ázsiai országok többségében a holdújévet ünneplik, így zárva tartott a kínai, a hongkongi, a vietnámi, a maláj, az indonéz és a tajvani részvénytőzsde is. Számos decemberi makroadat jelent ma meg Japánban. A munkanélküliségi ráta a várt 3,9 százalék helyett 3,7 százalék lett. Az infláció 1,6 százalékos értéke felülmúlta az 1,5%-os konszenzust. A végeleges ipari termelés az előzetes adatnak megfelelően 7,3 százalékkal bővült. Az építési engedélyek száma 18 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Vegyes képet mutatnak ma reggel a határidős indexek.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az Egyesült Államok gazdasága évesített negyedéves alapon 3,2 százalékkal bővült a negyedik negyedévben, a statisztikai hivatal legelső ízben publikált becslése alapján. Az adat megfelelt a várakozásoknak. A friss munkanélküli segélykérelmek viszont csalódást okoztak, mert a várt 330 ezer helyett 348 ezren fordultak múlt héten segélyért.

A KSH közleménye szerint tavaly decemberben az ipari termelői árak 0,5 százalékkal nőttek havi szinten, s az éves index szintén 0,5 százalékos volt. Az éves átlagos termelői árindex 0,7 százalékos volt 2013-ban. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.