BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elgyengült a forint az MNB alelnökének szavaira

Tegnap gyengülésnek indult a forint az euróval szemben, az EUR/HUF kurzusa először 300-ig, majd 301-ig emelkedett. Ezzel az árfolyam elrugaszkodott a 30 napos mozgóátlagról, a következő ellenállás 304-nél húzódik, idáig tarthat a gyengülő ciklus - írják az Erste elemzői.

Nagyot gyengült a forint a jegybank alelnökének szavaira, miszerint tartósan laza monetáris politikára készül az MNB. Az euróval szemben 300,84-en, a dollár ellenében 221 Ft az árfolyam. A kötvénypiacon minimális mértékben csökkentek a hozamok, egyedül az 5 éves lejáratú papírok esetében jött egy nagyobb, 17 bázispontos hozamemelkedés, ami a referenciapapír-váltásnak tulajdonítható.

Ma az ÁKK ma 12 hónapos diszkont papírokat dob piacra, 50 milliárd forint a felkínált mennyiség. A másodpiacon 2,90 százalékon kereskednek az egy éves papírokkal.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnap reggeli órákban az EUR/USD árfolyam lefordult a 20 napos mozgóátlagról, amit délután egy újabb dollárerősödési hullám követett. A nap során a dollár 1,3679-ről 1,3605-ig erősödött az euróval szemben. Az este megjelent, alapjában optimistának tekinthető Bézs könyv nem okozott jelentősebb mozgást a devizapiacon. A kedvező gazdasági és vállalati híreknek köszönhetően folytatódott a jó hangulat a tengerentúli börzéken (Dow 0,66%, Nasdaq 0,76%, S&P500 0,5%). A Dow Jones index tagjainak többsége emelkedéssel zárt, a JP Morgan (3,1%) és a Microsoft (2,8%) mutatta a legjobb teljesítményt. Nagy emelkedést láttunk tegnap a nyugat-európai börzéken (FTSE100 0,79%, DAX 2,03%, CAC40 1,35%). Ázsiában a Nikkei 0,4%-ot csökkent, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett a ma reggeli kereskedésben, míg a Shanghai index 0,1% körüli mérsékelt pozitív elmozdulást tudott felmutatni. Az árupiacon 94 dollár fölé emelkedett a WTI árfolyama, köszönhetően a 7,66 millió hordós készletcsökkenésnek, ami meglepte a piacot. A készletek már a hetedik hete csökkennek. Az arany ára 1,240 dolláron volt ma reggel, ami lényegében a tegnapi záróárnak felel meg. A várakozások szerint növekvő igény lehet Ázsiából az aranyra, amit ellensúlyozhat a csökkenő befektetési aranykereslet. A Dow és az S&P határidős indexek minimális mínuszban, míg a többi határidős piac a pozitív tartományban van ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Tegnap este publikálta a Fed a Bézs Könyvét, amelyből kiderült, hogy a tengerentúli gazdaság egyenletesen növekedett tovább a tavalyi év utolsó hónapjaiban. A befektetők számára kedvező hír, hogy a kilátások továbbra is pozitívak.

A New York-i Fed feldolgozóipari indexe a várt 4 pont helyett 12,5 pontra emelkedett az előző havi 2,2 pontról.

A decemberi német éves infláció 1,4%-os volt.

Balog Ádám MNB-alelnök szerint tartósan laza monetáris politikára rendezkedik be a jegybank. Korábban elmondta, hogy akár 2,5%-ig is csökkenhet az alapkamat, de nem tiszta még, hogy marad-e a jelenlegi 20 bázispontos ütem, vagy ezentúl alkalmanként csak 10 bázisponttal vágná a tanács az irányadó rátát. Balog a devizahiteles mentőcsomag kapcsán bízik abban, hogy fél éven belül megoldódik a probléma, számos jó ötletet lát formálódni. Az alelnök szerint a Fed eszközvásárlási program leépítése nem lesz hatással a magyar monetáris politikára, nem hoz magasabb alapkamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.